autósport

Michelisz Norbert nyerte a TCR World Tour bajnokságot

2023.11.19.

Három bajnokesélyessel rajtolt Makaóban a túraautós világsorozat záró futamának mezőnye, melyből a Hyundai magyar versenyzője jött ki szerencsésen: végül a nyolcadik hely is elég volt neki a bajnoki címhez.

Élete első túraautós világbajnoki győzelmének színhelyén, Makaóban ismét futamot nyert Michelisz Norbert szombaton, majd a fordított rajtrácsos vasárnapi versenyen szerzett pontjaival megszerezte a Kumho TCR World Tour 2023-as bajnoki címét. Ezzel 2019 után másodszor nyerte meg a rangos, világbajnokságnak tekinthető túraautó-sorozatot.

 

Magyar idő szerint vasárnap hajnali 3:33-kor rajtolt el a globális sorozat zárófutama, amelyen az előző napi megérdemelt győzelme után 18 pontos előnyben, vagyis némileg nyugodtan nyomhatta a gázt a BRC Hyundai N Squadra Corse magyar pilótája, aki a fordított rajtrács 10. helyéről indult. Csapattársa, Mikel Azcona már a rajt után azonnal elengedte, így a kilencedik hely pontjaival Norbi elvileg már zsebben érezhette a bajnoki címet, ám később úgy alakult, hogy nem járt messze attól sem, hogy elveszítse.

A magyar pilóta két bajnoki vetélytársa, Rob Huff a hatodik, Yann Ehrlacher a nyolcadik pozícióból rajtolt, utóbbi rögtön odacsapta a Mandarin-kanyarban a Lynk&Co farát a falnak, de csodával határos módon tovább tudott menni. Három összetört autó így is ott ragadt a célegyenesben, ezért beküldték a biztonsági autót: a start után a helyi Lo Sze Ho rajtrácson ragadt Hyundai Elantrája és Paul Poon Audi RS3-asa akadt össze, majd a Mandarin-kanyarban az ausztrál bajnok Ben Bargwanna sodródott a falnak a Peugeot-val. Mivel be kellett küldeni a Lamborghini Urus safety cart, amely két körön át vezette a mezőnyt, 9-ről 11-re növelték a körszámot.

Sokáig a Lynk&Cót vezető Santiago Urrutia vezetett, őt az audis Frédéric Vervisch üldözte, közben a bajnokesélyes Huff a negyedik, Ehrlacher a hatodik, Michelisz a kilencedik helyen haladt.

Miután a biztonsági autó kiállt a mezőny éléről, az újraindítást követően néhány körig maradt a vonatozás, aztán izgalmasabbra váltottak a pilóták: a nyolcadik körben Vervisch átvette a vezetést Urrutiától egy szenzációs manőverrel a hosszú egyenesben, comtoyous csapattársa, Huff pedig szintén itt és ekkor megelőzte Björköt és feljött harmadiknak.

Ezután jött a dráma: Huff hamar utolérte a csapattárs által kissé feltartott Urrutiát, és a szűk részek egyikén meglökte hátulról az autóját. De ő húzta a rövidebbet, ugyanis az ütéstől felnyílt az Audi RS3 motorházteteje, amely betörte a szélvédőt, így Huffnak ki kellett állnia a bokszba, és csak körhátránnyal állt vissza később a versenybe. Ha meg tudta volna előzni az argentint, akkor vélhetően a vezető Vervisch is elengedte volna, így ő lehetett volna a bajnok. Így viszont a belga csapattárs zavartalanul megszerezhette idei első győzelmét az TCR-ből idén év végén kiszálló Audi versenyautójával, amit látványosan, ralis módon, kézifékes fordulókkal ünnepelt meg.

Michelisz Norbert senkitől sem zavartatva a nyolcadik helyen ért célba, amivel TCR világbajnok lett, 2019 után másodszor. 2010-ben Makaóban nyerte meg első túraautós világbajnoki futamát még a Zengő-féle Seat Leonnal, és most is szerencsét hozott neki a kaszinóváros, mert idei negyedik futamát nyerte szombaton, majd higgadtan teljesítve lett bajnok vasárnap. A hímesházazai pilóta az eredményhirdetés után elmondta, hogy élete egyik legnehezebb szezonján van túl: jól indult az éve, de aztán sok mélyponton kellett átlendülnie ahhoz, hogy ilyen magasságokban érjen véget a bajnokság, amelyet egy hullámvasúthoz hasonlított.

A 2023-as Kumho TCR World Tour bajnokság végeredménye:

Michelisz Norbert (Hyundai) 440 pont

Yann Ehrlacher (Lynk & Co) – 430 pont

Rob Huff (Audi) – 414 pont

Néstor Girolami (Honda) – 346 pont

Frédéric Vervisch (Audi) – 343 pont

Mikel Azcona (Hyundai) – 341 pont

Thed Björk (Lynk & Co) – 320 pont

Santiago Urrutia (Lynk & Co) – 283 pont

 

Kumho TCR World Tour csapatok

1. Cyan Racing Lynk & Co - 977 pont

2. Audi Sport Team Comtoyou - 810 pont

3. BRC Hyundai N Squadra Corse - 805 pont

4. ALM Motorsport - 182 pont

5. Wall Racing - 169 pont

6. Comtoyou Racing - 148 pont

7. HMO Customer Racing - 114 pont

8. Garry Rogers Motorsport - 107 pont

9. Melbourne Performance Centre - 101pont

10. Comtoyou - 91 pont

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
A Stellantis luxus márkája nem csak, hogy Európában, de a tengerentúlon is hódítani akar,....
2023.12.04
Dr. Borsos Attilát, a győri Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának....
2023.12.04
A kontinens kis- és középvállalkozásainak 44%-a már alkalmaz vagy éppen bevezetni tervez különböző....
2023.12.04
Kevés, ám annál jelentősebb változtatással újult meg a 2024-es modellévre a Lexus akkumulátoros....
2023.12.04
Az innovációs és szállásépületek után elkészült a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs....
2023.12.04
Attól függően, hogy honnan kapja a híreket, a Tesla kilátásai a "a dicsőséges napoknak vége" és "az....
2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....
2023.12.04
Jelenetek, mint Hollywoodban! Egy családi vita után egy bécsi férfi (24 éves) ellopta apja járművét....