utánpótlás

Miért szeretjük az autókat?

2019.07.18.

Ha rákattintott erre a cikkre, minden bizonnyal az olvasó is szereti az autókat. Jó eséllyel barátai jelentős része is így van ezzel, ahogy még sokan mások is. De miért szeretjük ennyire az autókat? Miért tudunk úgy kötődni egy-egy járműhöz, mintha nem fém és műanyag megfelelő kombinációja lenne, hanem egy érző személy, amire már inkább “aki”-ként hivatkozunk?

Mindenki máshogyan szereti az autókat, de alapvetően három kategóriába sorolhatóak az autók szerelmesei. Persze ezek a kategóriák sok esetben fedik egymást, ritkán tartozik valaki csak az egyikbe.

Vannak, akik a szabadságot látják az autóban, azt a lehetőséget, hogy bárhova, bármikor elmehetnek vele és persze a sebesség is olyan szabadságérzetet nyújt, mint szinte semmi más. Mások az autóra úgy tekintenek, mint egy műalkotásra, a szépséget látják a kocsikban kívül-belül. Nem is feltétlenül a vezetés számít nekik, hanem maga az a látvány, amit egy autó nyújtani tud. A harmadik”kategória” azoké, akik az autóban a mérnöki teljesítményt keresik és lássuk be, őket is meg lehet érteni.

Utóbbiak között találunk egyébként sok olyan autómániást, akik imádják bütykölni az autójukat. Mindenkinek szüksége rá, hogy feladatokat oldjon meg. Van, aki sudokuzik a vonaton vagy a buszon, mások matematikai problémákkal szórakoztatják magukat és vannak, akik egy kis képernyőn madarakat céloznak malacokra. Nagyjából ugyanez az autójavítás, csak a körítés más. Egyszerűen így működik az agyunk, szükségünk van erre.

Ilyen emberi jellemző a valahova tartozás utáni vágy is. Vagyunk mi, meg a mások. Amerikában például a Fordosok és a Chevy-sek két egymást nem metsző halmazt alkotnak. A Hondások Magyarországon is egy csoportot alkotnak, különösen, ha a Civic-ről van szó. Manapság ilyesmi az elektromos autósok közössége, de a hibridesek is szinte kacsintanak egymásra, ha szembejön egy másik hasonló modell.

Persze sokan vannak, akik csak vezetni szeretnek. A vezetés kikapcsol, az ember egyszerre tud nem gondolkodni semmin, de adott esetben egy hosszú út alatt át is gondolhatunk néhány fontos dolgot az életünkben.

Összeségében persze mindegy, hogy ki miért szereti az autókat. Én 3 évesen kaptam apukámtól egy Jaguar XJ220 modellautót (érdemes utána nézni a modellnek, egy időben a világ leggyorsabb autójaként futott), az autók iránti lelkesedés pedig azóta töretlen.

Mindenkinek kell egy lökés, aztán majd idővel rájön, mit szeret igazán. Van aki a szabadságot, mások a látványt, míg vannak, akik a technikai megoldásokat csodálják. A lényeg közös, szeretik az autókat.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.01.24
Az elektromos autók hagyományos járművekénél magasabb javítási költségeire és ezért a teljes körű....
2022.01.24
Az ABB támogatásával készült jelentés rávilágít, hogy az autógyáraknak milyen kihívások elé kell....
2022.01.24
Horvátországban hétfőtől a legtöbb helyen fizetőssé válik az elektromosautó-töltés az autópályákon....
2022.01.24
A Volkswagen ID.4-et az USA-ban is régóta árulják. Most a VW ott is el akarja indítani az....
2022.01.24
Hatvanöt magasan képzett mérnökkel még az idén elindul a legnagyobb orosz járműgyártó magyarországi....
2022.01.24
Kevés frusztrálóbb dolog van annál, mint egy forgalmi dugóban araszolni. Kinek a fejében ne fordult....
2022.01.24
Az újabb sebességmérési akció során ezúttal 158 autósról készített felvételt a traffipax – írta a....
2022.01.24
Igazi prémium funkcióval, mátrix LED fényszórókkal lép piacra az új generációs Peugeot 308. De mit....
2022.01.24
Amennyire sokrétűek alkalmazási lehetőségei praktikus pickupként, éppoly számosak az új Amarok....
2022.01.24
Minden korábbi szerbiai vasúti sebességet megdöntött az Újvidék és Belgrád között közlekedő....