.

Milyen a jó elektromos autók vásárlását ösztönző program?

2023.11.16.

Európa elindult az elektrifikáció útján, ezt változatos támogatási programokkal próbálják gyorsítani az államok. Milyen a jó rendszer?

Az elektromos autók hatékony ösztönzése átfogó stratégiát foglal magában az elektromos járművek elterjedésének ösztönzésére. A pénzügyi ösztönzők az ilyen stratégiák sarokkövei, és az európai országok különböző intézkedéseket alkalmaznak annak érdekében, hogy az elektromos autókat vonzóbbá tegyék a fogyasztók számára. Norvégia, az elektromos mobilitás úttörője, jelentős pénzügyi ösztönzőket kínál, például adókedvezményeket, csökkentett regisztrációs díjakat és útdíjmentességet. Ez az átfogó megközelítés Norvégiát az elektromos autók globális elterjedésének élvonalába emelte.

Az adókedvezmények szintén döntő szerepet játszanak az elektromos autók elterjedésének előmozdításában. Hollandia például kedvező adórendszerrel rendelkezik, amely az elektromos járművek vásárlói számára jóváírásokat és levonásokat tartalmaz, így a tulajdonlási költségek versenyképesebbé válnak a hagyományos járművekkel szemben. Ez az adóstratégia összhangban van azzal a tágabb céllal, hogy egyenlő feltételeket teremtsen az elektromos autók számára az autópiacon.

A pénzügyi ösztönzők mellett néhány európai ország a hagyományos járművek kivonásának felgyorsítása érdekében roncsautó-rendszereket is bevezetett. Említésre méltó a német "Umweltprämie" (környezetvédelmi bónusz), amely támogatást nyújt a vásárlóknak az elektromos jármű vásárlásáért, és további bónuszt nyújt a régi dízelüzemű járművük leselejtezéséért. Bár Németországban jelenleg nem működik országos roncsprémium-rendszer, a Umweltprämie jelentős szerepet játszik az elektromos járművekre való átállás ösztönzésében.

Olaszországban viszont figyelemre méltó roncsautó-programot vezettek be. Az olasz kormány ösztönzői nemcsak pénzügyi előnyöket biztosítanak az elektromos járművek vásárlásához, hanem olyan intézkedéseket is tartalmaznak, amelyek a régebbi, környezetszennyezőbb járművek kivonását ösztönzik. Ez a kettős megközelítés célja, hogy felgyorsítsa a tisztább közlekedésre való átállást azáltal, hogy egyszerre ösztönzi az elektromos autók elterjedését és a környezetkárosító járművek kivonását. Hasonló program működik többek között Spanyolországban is.

Az elektromos járművek széles körű elterjedéséhez továbbá elengedhetetlen a szilárd töltőinfrastruktúra. Az Egyesült Királyság például kiemelten kezeli az átfogó töltőhálózat fejlesztését, enyhítve a hatótávolsággal kapcsolatos aggodalmakat és megkönnyítve az elektromos járművek tulajdonosai számára a hosszú távú utazásokat. Az elektromos autók ökoszisztémájának mind a keresleti, mind a kínálati oldalaival foglalkozó, jól összeállított stratégia növeli az elektromos járművek általános vonzerejét.

A támogató szabályozási keretek szintén kulcsfontosságúak az elektromos autók ösztönzésének sikeréhez. Franciaország olyan szabályozást vezetett be, amely előírja, hogy az eladott új autók minimális százalékának elektromos vagy hibrid járműveknek kell lennie, ami arra készteti az autógyártókat, hogy több elektromos modellbe fektessenek be és több elektromos modellt gyártsanak. Ez nemcsak az autóiparban ösztönzi az innovációt, hanem biztosítja a fogyasztók számára az elektromos járművek folyamatos kínálatát is.

Összefoglalva, egy hatékony elektromosautó-ösztönző stratégia ötvözi a pénzügyi előnyöket, olykor a roncsautó programokat, a töltőinfrastruktúra fejlesztését és a támogató szabályozási környezetet. Az európai országok számos sikeres kezdeményezést mutattak be, amelyek mindegyike sajátos körülményeikhez és céljaikhoz igazodik.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.04
A vasúti fékrendszereket fejlesztő és gyártó Knorr-Bremse Vasúti Jármű Rendszerek Hungária Kft.....
2023.12.04
A Stellantis luxus márkája nem csak, hogy Európában, de a tengerentúlon is hódítani akar,....
2023.12.04
Dr. Borsos Attilát, a győri Széchenyi István Egyetem Építész-, Építő- és Közlekedésmérnöki Karának....
2023.12.04
A kontinens kis- és középvállalkozásainak 44%-a már alkalmaz vagy éppen bevezetni tervez különböző....
2023.12.04
Kevés, ám annál jelentősebb változtatással újult meg a 2024-es modellévre a Lexus akkumulátoros....
2023.12.04
Az innovációs és szállásépületek után elkészült a Széchenyi István Egyetem Tudományos és Innovációs....
2023.12.04
Attól függően, hogy honnan kapja a híreket, a Tesla kilátásai a "a dicsőséges napoknak vége" és "az....
2023.12.04
A Bridgestone Tatabánya nem elégszik meg a hagyományos módszerekkel, a közlekedésbiztonsági nap, a....
2023.12.04
Megrendülten tudatjuk, hogy életének 84. évében elhunyt dr. Csizmadia Éva jogász, az Üzemgazdasági....
2023.12.04
Az Audi Hungaria munkatársai a napokban elkészítették az 500 000. elektromos hajtást. A jubileumi....