Mini Countryman

Mini Countryman John Cooper Works teszt: lórúgás

2020.02.25.

Sosem volt még ilyen erős Mini, a Clubman és a Countryman modellek JCW változatai bestális erővel támadnak. A John Cooper Works kivitel továbbra is kétliteres, turbós négyhengeres motort kap, de a teljesítménye 231-ről 306 lóerőre, a nyomatéka 350-ről 450 Nm-re nőtt. Kipróbáltuk az izmos Countrymant.

Hogy néz ki?

A legnagyobb Mini igazából maxi, teljes értékű családi autó, amellyel bárhová megyünk is, kilógunk a sorból. A sportváltozat fehér-piros összeállítása láttán könnyen elérzékenyül a nagyérdemű, megjelenése nem marad figyelmen kívül. Mivel a képek önmagukért beszélnek, egyedi külsejéről nem szaporítom a szót, aki már látott Minit közelebbről, annak az utastér berendezése sem meglepő. A bőrkormány vaskos és jó fogású, az utastér elegánsabb, mint valaha, az indítógomb pulzálása mögött ezúttal valós fenyegetés rejtőzik. Ez az autó más, mint a többi Countryman, brutálisan erős. De hagyjuk egyelőre a technikát, folytassuk az ismerkedést.

A Countrymanben nagyvonalú a helykínálat hátul is. Ebben közrejátszik, hogy a hátsó ülések 13 centiméteres távon csúsztathatók előre és hátra. Az üléstámlát 40:20:40 arányban osztották fel, döntésszögük változtatható. A LED-es lámpával megvilágított csomagtér térfogata 450 liter (a padló alatti űrt is beleszámítva), amely igény szerint egészen 1390 literig bővíthető, a támlák nem dőlnek egészen vízszintesig, de legalább nem képződik lépcső. Tágasra nyílnak az ajtók, a magas üléspozíció igen kényelmes. A csomagtartóból meglepő piknikpad hajtható ki, hogy mikor és mire használnám, nem tudom, de aranyos.  

Hogy megy?

A Mini Countryman JCW 5,1 másodperc alatt gyorsul fel álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre, végsebességét elektronika korlátozza le 250 kilométer/óránál. (Szolgálati közlemény: erősen szakmai szövegrész következik, aki nem bírja, görgessen lejjebb…- a szerk.) A kettős leömlésű turbotechnológiával dolgozó négyhengeres, kétliteres benzinmotor legújabb nemzedéke 55 kilowattal, azaz 75 lóerővel szárnyalja túl elődje maximális teljesítményét. Az erőforrás legnagyobb forgatónyomatéka 100 Nm-rel nőtt 450 Nm-re. Főtengelyét megerősítették, vastagabb csapágyokat, egyedi dugattyúkat és hajtókarokat alkalmaztak, valamint új, optimalizált hűtésű rezgéscsillapítókat. A töltőnyomást növelték, sűrítési arányát 10,2-ről 9,5-re csökkentették. A turbófeltöltőt a mérnökök a kipufogócsonkba építették be, a feltöltés reakcióidejét pedig lefújószelep optimalizálja. A légbevezető csatornát ugyancsak újratervezték, amennyire csak lehet, fojtásoktól mentesen. A benzinmotor azonnali gázreakcióját és teljesítmény-leadását a legkorszerűbb közvetlen üzemanyag-befecskendezés is segíti: a szelepek közé rendezett új, többlyukú befecskendezők nagyobb átfolyási sebességre képesek, így akár 350 bar nyomással is fecskendezhetik az üzemanyagot az égéstérbe.

A tervezőmérnökök úgy fejlesztették ki a hajtáslánc üzemi hőmérsékletének fenntartásáért felelős hűtőköröket, hogy azok minden körülmények között, még a legextrémebb versenypályás használat esetén is garantálják a tökéletes hűtést. A rendszerben két hűtőradiátor, egy megnövelt térfogatú, típus-specifikus kiegyenlítő tartály, egy független hűtőmodul-konzol, egy megnövelt teljesítményű, elektromos hűtőventilátor és egy kondenzátorról működtetett, kiegészítő harmadik hűtőkör dolgozik. A hajtáslánc bemelegedésének optimalizálása érdekében a forgattyúház hűtése ideiglenesen kikapcsolható, az új, osztott hűtőszelepnek köszönhetően. A nyolcfokozatú sport automataváltó külső váltóolaj-hűtővel felszerelt, saját hűtőköre van.

Hangja kifejezetten szép, nem tolakodó, sport módban elégedetten durrog. A padlógázas kigyorsításokat a vadonatúj fejlesztésű, típus-specifikus sport kipufogórendszer jellegzetes orgánuma kíséri. A kétcsöves sport kipufogórendszer mindkét oldalt egy meghatározó kipufogódobban végződik, amelyek a kipufogógáz alacsony ellennyomásával fokozzák az erőforrás azonnali gázreakcióját és teljesítmény-leadását. A hátsó lökhárító két szélébe integrált kipufogóvégek 85 milliméter átmérőjűek. A kipufogórendszer benzinüzemű részecskeszűrőt is kapott, így a kocsi az Euro 6d-temp emissziós szabvány előírásait is maradéktalanul teljesíti.

Az új, nyolcfokozatú – ezúttal Aisin – automatikus váltóban egy keresztirányban működő, integrált differenciálzár is dolgozik, amely az eltérő sebességgel forgó első kerekek kiegyenlítéséért felel. Terhelés alatt a rendszer akár 39 százalékos összezárásra is képes. A mechanikus differenciálzár a dinamikus menetstabilizáló rendszerrel szoros együttműködésben dolgozik. Összkerékhajtási technológiáját optimalizálták: a kompakt méretű rendszer egy kiegészítő hajtással ellátott, kúpkerekes differenciálművel dolgozó első tengelyből, egy kétrészes kardántengelyből, a hátsó differenciálműnél pedig egy elektrohidraulikus vezérlésű, szabadonfutó hátsó differenciálműből áll. Vezérlése szorosan együttműködik a dinamikus menetstabilizáló rendszerrel, hogy minden vezetési szituációban ideális arányban ossza el az erőforrásból érkező teljesítményt és forgatónyomatékot a négy kerék között. Ha a menetstabilizáló rendszer vezérlőegysége az egyik első kerék megcsúszásának veszélyét érzékeli, a technológia az elektrohidraulikus pumpa közbeiktatásával, a másodperc törtrésze alatt a szabadonfutó hátsó differenciálműhöz továbbítja a teljesítmény és a forgatónyomaték egy részét (erősen technikai jellegű szöveg vége – a szerk.).

Milyen vezetni?

Egyszerűen fogalmazva: baromi jó. Mint minden sportos Minibek, a Countryman JCW-nek is alacsony a súlypontja, tengelytávja hosszú, nyomtávjai szélesek.  A gyorsabb kanyarvétel érdekében önzáró differenciállal is ellátták, alapesetben csak az első kerekek hajtottak, a hátsók szükség esetén kapcsolódnak be. A kerekek 18 hüvelykesek, a futóművet egy centivel lejjebb ültették, a lengéscsillapítók állíthatók.

A szimpla-ágyazású lengőkarra támaszkodó rugóstaggal kialakított első kerékfelfüggesztés és a többkaros hátsó kerékfelfüggesztés típus-specifikus változatát a strapabíró kialakítás, a sportautós kinematika és a csökkentett saját tömeg szempontjai szerint fejlesztették tovább. Az új fejlesztésű függőcsapok az első kerekek nagyobb szögű dőlését teszik lehetővé. A tesztautónkban szereplő adaptív futómű 10 milliméterrel csökkentette hasmagasságát, de ennek nem látjuk a kárát – feltéve, ha nincs szándékunk terepezni. Én mellőztem a meglepetéseket és csakis szilárd burkolaton autóztam – nem mindig átlagosnak számító tempóval. Brutálisan gyorsul, pillanatok alatt ugrik 100-ról 200-ra, durrogása lehetne erőszakosabb és őszintébb, a 306 paci megérdemelné.  

A fékhatást az első és a hátsó tengely négydugattyús féknyergei fokozzák. Az elöl 360 x 30 milliméteres, hátul 330 x 20 milliméteres féktárcsák hűtéséről optimalizált légcsatornák gondoskodnak. Hegyről ereszkedve sem érezzük fáradásnak jeleit, a pedálérzet kemény, sportos.

A Countryman JCW kétarcú, mint napjaink legtöbb sportosra hangolt autója: egyrészt indokolatlanul hangos, sokat fogyaszt, ergonómiája nem átgondolt és praktikuma is korlátozott. Más megközelítésből - és ezt a bennem lakozó hedonista mondatja - gyönyörűen morog a kocsi, a harman/kardon hifi mélysugárzói erre csak rátesznek, a belső dizájn iparművészeti csoda, az élvezetes vezetéshez kell a nafta, és nem igaz, hogy nem praktikus, hisz simán befér egy dohányzóasztal, pár költöztető doboz és a hokis cuccomat is benyeli.

Mennyibe kerül?

A Mini Countryman John Cooper Works drága mulatság, a móka 13 millió 230 ezer forinttól indul, a tesztautó ennél sok millióval drágább. A fenntartás költségei sem alacsonyak, tesztünkben a JCW 10,4 liter benzint kért 100 kilométerenként átlagban.

Képek és szöveg: Biró Csongor

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.04.03
Autók nagy benzinmotorral. Mindennapi használatra indokolatlan? ..
2020.04.03
Hicabi Demirci Törökországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.04.03
Alighanem a Szalay Balázs, Bunkoczi László kettős volt az utolsó magyar autós páros, amely....
2020.04.03
A martorelli gyár SEAT Leon gyártósorára szinte rá sem lehet ismerni. Ma  már nem autókat gyártanak....
2020.04.03
Különleges akcióval népszerűsíti részben vagy teljesen elektromos típusait a Peugeot Európa egyik....
2020.04.03
A társadalom világszerte nehéz időket él meg. A koronavírus terjedésének megelőzése érdekében....
2020.04.03
Egy amerikai pincérnővel gonosz tréfát űztek munkaadói. Ő azonban nem találta humorosnak az ügyet,....
2020.04.03
A nyitott 356-osban az eredeti négyhengeres helyett egy 911 Turbóból származó hathengeres,....
2020.04.03
Négy órára nőtt a személygépkocsival Romániába utazók várakozási ideje péntek délelőttre a nagylaki....
2020.04.03
A 2017 szeptembere óta a CleverShuttle, az egyik legfontosabb német iránytaxi-szolgáltató....