BMW debreceni beruházása

Művészi koncepciók a debreceni BMW és három egyetem együttműködésében

2024.05.22.

Május 26-ig látható az AUTOPOESIS kiállítás, amelyen bemutatkozik az anyavállalat közel négy évtizedes gyakorlatát követve a BMW Group Gyár Debrecen első magyarországi művészettámogató projektje.

A debreceni MODEM Kortárs és Modern Művészeti Központban nyílt tárlaton az Eszterházy Károly Katolikus Egyetem, a Magyar Képzőművészeti Egyetem és a Debreceni Egyetem hallgatói által készített építészeti és formatervezési elképzelések tekinthetőek meg, amelyeket a BMW iFACTORY-koncepciója ihletett.

„Hatalmas öröm látni, ahogy a tehetséges fiatalok értelmezésén keresztül életre kel, tartalommal és jelentéssel töltődik fel az iFACTORY-koncepciónk. Büszkék vagyunk rá, hogy a projekt olyan kapocs rangos egyetemek, tehetséges hallgatók és egy kulturális intézmény között, amelyek segítségével egyedi művek születtek. Az alkotók modern perspektívái hidat képeznek jelen és jövő, technológia és művészet között. Ez az alkotó energia vállalati kultúránknak is fontos részét képezi” – emelte ki Hans-Peter Kemser, a BMW Manufacturing Hungary Kft. elnök-vezérigazgatója.

„A BMW-hez hasonlóan a MODEM számára is kiemelkedően fontos misszió, a fiatal tehetségek támogatása és edukálása mely irány keretében több hazai egyetemen oktatunk a kortárs szcénáról. A BMW-vel közös projekt is fontos tanulási folyamat volt a résztvevő hallgatóknak” -hangsúlyozta Vizi Kata, a MODEM Kortárs és Modern Művészeti Központ ügyvezető igazgatója.

A BMW Group művészettámogató projektjei közel négy évtizede meghatározóak a cég globális kulturális törekvéseiben. Eddig több mint 500 tehetség támogatása, művészi karrierjének elindítása valósult meg világszerte, több mint 30 művészeti projekt keretében. Számos ezekből született művészeti alkotás pedig otthonra is talált a BMW létesítményeiben Európában, az Egyesült Államokban és Ázsiában.

Az AUTOPOESIS kiállítás a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban tekinthető meg május 26-ig, amelynek beharangozó sajtóeseményén Hans-Peter Kemser mellett részt vett Szolnoki József DLA, az egri Eszterházy Károly Katolikus Egyetem Média és Design Intézetének igazgatója, Szentirmai Tamás DLA, a Debreceni Egyetem Építészmérnöki Tanszékének vezetője, Vizi Kata, a MODEM ügyvezető igazgatója és Süli- Zakar Szabolcs DLA, a MODEM művészeti vezetője.

Magyarország északkeleti részén, Debrecenben több mint 400 hektáros területen a BMW Group egy teljes járműgyárat épít, présüzemmel, karosszéria, fényező és összeszerelő üzemmel, valamint akkumulátor-modulok összeszerelésével. A vállalat több mint 2 milliárd eurót (820 milliárd forintot) fektet be a telephelybe, ahol 2025-től kizárólag tisztán elektromos meghajtású járműveket gyártanak majd. Évente mintegy 150 000 autó készül majd az üzemben. A Debrecenben gyártott modell fogja megalapozni a kizárólag tisztán elektromos járművek számára kifejlesztett új járműarchitektúrát, a NEUE KLASSE-t.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba. A modern,....
2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....