Bajorország

Nagy Márton: gyümölcsöző és jó az együttműködés a német cégekkel

2024.05.14.

A Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) delegációjának németországi látogatása keretében Nagy Márton nemzetgazdasági miniszter tárgyalásokat folytatott Hubert Aiwanger bajor tartományi miniszterelnök-helyettessel, egyben gazdasági, regionális fejlesztési és energiaügyi miniszterrel, valamint Eric Beisswenger európai és nemzetközi ügyekért felelős tartományi miniszterrel - közölte a NGM kedden az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint az egyeztetések középpontjában elsősorban a magyar-német, illetve a magyar-bajor gazdasági együttműködésről, a gazdasági kilátásokról és az európai versenyképesség növeléséről esett szó.    Nagy Márton megállapította, hogy Németország Magyarország legnagyobb tőkebefektetője, a 100 milliárd eurót kitevő FDI állományból 18,7 milliárd eurónyi köthető német vállalkozásokhoz - írják a közleményben.

    A minisztérium közleménye szerint a tárcavezető kiemelte, hogy a kormány mindenkivel a kölcsönös tiszteleten alapuló partnerségre törekszik, és minden megalapozatlan állítással szemben Magyarország jogállam, ahol jogbiztonság, kiszámítható gazdasági és jogi környezet, valamint az egyik legversenyképesebb adókörnyezet várja a befektetőket. A hazai üzleti és vállalati környezet így jelentős előnyöket hordoz a Magyarországon befektető cégek számára. Magyarországon megéri beruházni, hiszen a közvetlen tőkebefektetéseken elért profitráta itt meghaladja a 9 százalékot, ami a világon a TOP10 közé tartozik.

    Összességében tehát az sem véletlen, hogy az itt beruházó német cégek négyötöde újra Magyarországot választaná befektetési célpontként. A német vállalkozásokkal töretlenül szoros és jó az együttműködés többek közt a járműipar, a kiskereskedelem, a telekommunikáció és a hadiipar területén - tette hozzá Nagy Márton.

    A miniszter ugyanakkor elismerte, hogy a cementipari cégek esetében konfliktus alakult ki, tekintettel arra, hogy az érintett vállalkozások visszaéltek erőfölényükkel. Emellett a nemzetközi kommunikációs térben eszkalálták a problémát, szélesebbnek és nagyobbnak feltüntetve azt, mint a valóság, ezzel rossz hírét keltve Magyarországnak.

    A tárgyaláson a felek leszögezték, hogy német cégek több mint 220 ezer főt foglalkoztatnak Magyarországon, amelyből jelentős részesedéssel bír az autógyártás - közölte az NGM.

    Németország Magyarország legfontosabb kereskedelmi partnere, amin belül Bajorország a legmeghatározóbb. A Németországgal bonyolított külkereskedelem 26 százaléka a legnagyobb tartománnyal valósult meg. Bajorország a Németországba irányuló magyar exportban 35 százalékos részesedéssel az első, importban, 16 százalékos részesedéssel - Baden Württemberg után - a második helyet foglalja el. Bajorország a befektetések tekintetében Észak-Rajna-Vesztfália és Baden-Württemberg után a harmadik a tartományok között, a német cégek magyarországi beruházásainak közel egyharmada (27 százalék) származik bajor vállalatoktól - ismertették.

    A nemzetgazdasági miniszter kiemelte továbbá, hogy Magyarország sikeres európai és német gazdaságban érdekelt. A magyar kormányzat a lehető legszorosabban működik együtt a német, illetve bajor vállalatokkal annak érdekében, hogy minél eredményesebben működhessenek Magyarországon, továbbá az itt megtermelt profitjuknak minél nagyobb részét fektessék be újra Magyarországon - olvasható az NGM közleményében.

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..