Mexikó-rali

Nagy meglepetésre Lappi vezet a Mexikó-ralin

2023.03.18.

A szezon első murvás ralijának első teljes napján a Hyundai finn versenyzője kihasználta remek rajtpozícióját, és az élre állt, a második helyen a hatszoros mexikói győztes Sébastien Ogier áll.

A szezon egyik legnehezebb versenye a Mexikó-rali, a pályák 2700-2800 m magasságban vannak kijelölve, és a napi csúcshőmérséklet meghaladja a 30 fokot, ráadásul a pályákon található nagy kövek állandó veszélyt jelentenek az autókra és a gumikra is.

 

Bár sok versenyző került bajba pénteken, Esapekka Lappi Hyundai i20-asa hibátlanul működött, és a finn pilóta is nagyon elkapta a ritmust, aminek az eredménye az abszolút első hely lett. Lappi már a nap első gyorsaságiján, a 29 km-es El Chocolate gyorsaságin az élre állt, igaz, Sébastien Ogier (akivel tavaly sosem versenyeztek együtt, mert ugyanazt az autót használták felváltva a Toyotánál) szorosan ott loholt a nyomában, a finn összesen öt, a francia két szakaszt tudott megnyerni pénteken. A nap végén Lappi előnye 5,3 másodperc volt.

„Kicsit meg vagyok lepődve, de most élvezem a helyzetet” – nyilatkozta a boldog finn péntek este. „Talán ez volt a legjobb nap az egész karrierem során. Mindig reméltem, hogy az elejében tudok majd harcolni, de hogy Seb előtt fogom vezetni a versenyt, az sosem gondoltam volna. Nem igazán agyaltam azon, hogy ez a nap hogyan fog menni, csak bíztam benne, hogy jó lesz a tempónk” – tette hozzá.

Elfyn Evans foglalja el a harmadik helyet a nap végén, de a hátránya már fél perc Lappi mögött. A walesi pilóta a Toyota trakciójával nem volt megelégedve, de hibát nem vétett a nap során.

Thierry Neuville a harmadik rajtpozícióból indult, ami némi takarítást jelentett számára, de még nagyobb hátrányt jelentett neki, hogy délelőtt nem működött a hibrid rásegítés a Hyundai-ában, ami a nagy tengerszint feletti magasságban, ahol a turbófeltöltők szenvednek a ritka levegőtől, még fontosabb, mint általában. Délután a jobb hátsó lengéscsillapítóval és féltengellyel is adódtak gondjai, de ettől függetlenül jó tempót diktált, és csak 9,7 másodpercre van lemaradva a dobogótól. Volt egy veszélyes pillanata Neuville-nek a napi második szakaszon, amikor a Hyundai i20-asa kis híján orra állt nagy sebességnél egy bukkanó után.

A világbajnok Kalle Rovanperä a második helyről rajtolva nem reménykedhetett jó eredményben, mert neki kellett takarítania a pályákat a többiek előtt. Délelőtt meg is ütötte a Yaris hátulját, amitől elment a hibrid rásegítése egy időre, a nap végén 20 másodperccel volt lemaradva Neuville-től.

A Hyundai spanyol pilótája, a 11. alkalommal Mexikóban versenyző Dani Sordo jó eredményben reménykedhetett a hátsó rajtpozíciója miatt, de ő a hetedik szakaszon kapott egy bal hátsó defektet, amivel másfél percet bukott, és a negyedikről a hatodik helyre csúszott vissza.

De nála is rosszabbul járt a vb-t vezető Ott Tänak, akinek már a napi első szakasz felénél feladta a harcot a turbófeltöltője a Ford Pumában. Az észt sztár onnantól kezdve csigatempóban közlekedett a nap közepi szervizig, ahol megjavították az autóját, de a hibrid rendszer utána sem működött. A nap végén már 14 perc (!) volt a hátránya Lappi mögött.

Igazi katasztrofa volt a napi első gyors az M-Sport számára: nem csak Tänak műszaki hibája miatt főhetett a feje Malcolm Wilson csapatának, hanem azért is, mert Pierre-Louis Loubet futóműtörés miatt adta fel a küzdelmet, és Jourdan Serderidis is feladta a versenyt egy megpördülés miatt. Szintén megpördülés miatt esett ki Kacuta Takamoto, aki ráadásul 5-6 métert zuhant is a Toyotával az ötödik gyorsaságin, mielőtt földet ért a szakadék alján. Szerencsére senki sem sérült meg a balesetben.

Szombaton 125,5 km lesz az össztáv a kilenc gyorsaságin, további drámai eseményekre lehet számítani.

Az állás péntek este:

1 Esapekka Lappi/Janne Ferm (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) 1ó25p12.0mp

2 Sébastien Ogier/Vincent Landais (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +5.3mp

3 Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +30.1mp

4 Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +39.8mp

5 Kalle Rovanperä/Jonne Halttunen (Toyota GR YARIS Rally1 HYBRID) +59.7mp

6 Dani Sordo/Cándido Carrera (Hyundai i20 N Rally1 HYBRID) +1ó27.2mp

7 Gus Greensmith/Jonas Andersson (Škoda Fabia RS Rally2) +3ó50.1mp

8 Adrien Fourmaux/Alexandre Coria (Ford Fiesta Rally2) +3ó58.6mp

9 Emil Lindholm/Reeta Hämäläinen (Škoda Fabia Rally2 evo) +4ó16.5mp

10 Kajetan Kajetanowicz/Maciej Szczepaniak (Škoda Fabia Rally2 evo) +4ó53.1mp

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.22
Tovább növelte nyereségességét a 2022-es üzleti év folyamán a Volkswagen márka, miközben az....
2023.03.22
Milyen hibrid ez? Néhány napig volt lehetőségem kipróbálni a Nissan szalonokban az év elejétől....
2023.03.22
Egy pályafenntartó járműnek ütközött neki egy kamion. Az ütközéstől a jármű a sztráda melletti....
2023.03.22
Hamis autódiagnosztikai eszközöket és autóalkatrészeket, illetve illegális szoftvereket foglaltak....
2023.03.22
Ingatlanfejlesztéseket, energiahatékonyságot és korszerűsítést szolgáló infrastrukturális....
2023.03.22
A rendezvény történetében először képviseltette magát a Toyota és a Lexus a Tokio Outdoor Show....
2023.03.22
Autós üldözés közben, egy vezetői engedéllyel nem rendelkező férfi, rendszám nélküli terepjáróval....
2023.03.22
Németországban a Nio együttműködik az EnBW-vel. A váltóállomások a gyorstöltők mellé vannak....
2023.03.22
A fejlesztéseknek köszönhetően 2022-ben csaknem 1,2 millióan szállítottak kerékpárt vasúton a MÁV-....
2023.03.22
A Wizz Air magyarországi utasszáma a tavalyi több mint 3,7 millióról idén 4,8 millió fölé emelkedik....