abroncs

Négy évszakos gumiabroncs: ne kössünk kompromisszumokat

2014.04.23.

A tavaszi abroncscserék idején sok autótulajdonosban felmerül a gondolat, hogy négy évszakos abroncsra váltson. Logikusnak tűnhet ez a lépés, hiszen miért kellene állandóan a téli és a nyári abroncsokat cserélgetni, amikor van helyette minden időszakhoz passzoló gumiabroncs?

Ez a gondolatmenet azonban téves és a későbbiekben nem várt kellemetlenségekkel is szembesülhet az, aki ezt az utat járja. A négy évszakos elnevezés is utal arra, hogy az ilyen abroncsok kompromisszumot követelnek meg a használóktól, ráadásul éppen azon a területen, ahol a gumiabroncsnak kiemelten fontos szerepe van: a biztonság területén.

Szemléletes példával illusztrálható a négy évszakos abroncsok hiányossága: a Forma 1 verseny nagyon jó példa arra, hogy alátámassza az évszaknak megfelelő abroncsválasztás szükségességét. Ott pár fokos hőmérséklet különbségre más-más keverékkel ellátott abroncsokat használnak a csapatok. Vajon létezhet olyan keverék, ami biztosítja az autós számára az elvárt képességeket -20 és +30 Celsius fok között? A válasz egyértelmű: nem.

A téli időjárási körülményekhez készített mintázat rontja a komfortérzetet nyáron, hiszen a strukturált blokkszerkezet, ami az abroncs vonóerő átviteli szerepét hivatott betölteni zord időjárási körülmények között, nyáron a zajszintet zavaró mértékűre növelheti. Sőt, ez a futófelület kialakítás rosszabb irányíthatóságot és fékezhetőséget eredményez a nyári időjárási körülmények között.

Vannak autótulajdonosok, akik azt mondják, ők sosem használják az autójukat extrém körülmények között, mint például télen havas hegyi utakon, vagyis nem is kell nekik az évszakhoz illő abroncs. Ez azért rossz érvelés, mert bármikor adódhat olyan helyzet, amikor nincs mérlegelési lehetőség, az autós egyszerűen belesodródik a nem várt helyzetbe, akkor pedig egy rosszul megválasztott abroncs könnyen balesetet is okozhat.

Tesztek bizonyítják, hogy szélsőséges körülmények között nem működik úgy egy négy évszakos abroncs, mint az adott szezonra tervezett abroncs, de átlagosnak tekinthető viszonyok között is vannak gyenge pontjai. Ilyen például a vizes úton történő fékezés és kanyarstabilitás vagy a jégen elindulás, hogy csak néhányat említsünk. Az autósoknak meg kellene tanulniuk, hogy az évszaknak megfelelő abroncs a jármű elengedhetetlen tartozéka, akár, mint egy légszűrő vagy éppen az üzemanyag.

A négy évszakos abroncsváltozatok híveinek egyik fontos érve a költség, azaz, hogy egy garnitúra gumiabronccsal, sokkal jobban jönnek ki anyagilag, mintha állandóan cserélgetnének kettőt. Ha abból indulunk ki, hogy egy autósnak két szett abroncsa van, akkor nagyon egyszerű kiszámolni a kilométerenkénti költséget: ez mindössze kettő szezonális csere árával lesz több, mivel a két garnitúra kétszer akkora futásteljesítményt is jelent. Így, évi 30.000 kilométeres futást feltételezve, kilométerenként legfeljebb 0,5 forinttal nőnek az üzemben tartási költségek külön téli és nyári gumiabroncs használatával.
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.16
A tisztán elektromos hajtású Niro EV 460 kilométeres hatótávolságot kínál és a plug-in hybrid is....
2022.05.16
Megrongálták Nyíregyházán, a KRESZ-tanpályán kihelyezett közúti jelzőtáblákat – írta a police.hu. ..
2022.05.16
Két kategóriában is magyar győzelem született a motorcsónakosok Hydro GP világbajnoki sorozatának....
2022.05.16
Idén második alkalommal került megrendezésre a Young Car Mechanic nemzetközi autószerelő verseny....
2022.05.16
Közzétette a rendőrség a hétvége baleseti adatait, amelyek szerint nagyon sok súlyos kimenetelű....
2022.05.16
Az X7 rövid időn belül a luxuskategória legsikeresebb BMW modelljévé érett. A modell megújult....
2022.05.16
Az elmúlt években a különleges i-Cockpit vezetőhely a Peugeot modellek valódi védjegyévé vált. A....
2022.05.16
Az autókhoz használt motorolajok ára megduplázódott  májusban Oroszországban – írja a carsweek.ru....
2022.05.16
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események – itt az Útinform reggeli jelentése. ..
2022.05.15
Nem szűnnek a vasúti átkelőhelyen történt balesetek idén sem. Sajnos interjúnk elkészítése óta is....