portré és interjú

Nem csak Kiskunhalas, az ország lovassportjáért is sokat tesz Juhász Tibor I. rész

2020.03.16.

Juhász Tibor egyik főtámogatója a díjugrató magyar bajnokságoknak, melynek rendezője is volt több alkalommal, 2014-ben választották be a Magyar Lovas Szövetség elnökségébe, melynek azóta is tagja. Amióta átvették a várostól a kiskunhalasi lovas iskola üzemeltetését, jelentős fejlesztések indulhattak el.

A kiskunhalasi Fiat márkakereskedő, Juhász Tibor már gyerekkorában lovagolt, sportpályafutását a nagy múltú Határőr Dózsa SE-ben kezdte 1976-ban, később sokáig amatőr díjugratóként versenyzett. 1992-ben díjugrató versenybíró vizsgát is tett. – Évekig volt lehetőségem együtt dolgozni dr. Vincze Jenő és dr. Kollár Kornél legendás versenybírókkal, lovas szakemberekkel – emlékszik vissza, hozzátéve, lovaglásban maradt amatőr, versenybírónak és sportvezetőnek lett inkább profi.  1996-tól a hazai versenyeken I. osztályú bíró, de jó ideje már nemzetközi szinten is II. minősítésűként vesz részt – 2013-tól a hazai Díjugrató Szakbizottság tagja.

A szakember 2010 óta rendez versenyeket a kiskunhalasi lovas bázison, hazait és nemzetközit is. Juhász Tibor egyik főtámogatója a díjugrató magyar bajnokságoknak, melynek – más hazai és CSI versenyek mellett – rendezője is volt több alkalommal. 2014-ben választották be a Magyar Lovas Szövetség elnökségébe, melynek azóta is tagja. 2015-től a Lovas és Szabadidő Központ Kft.-vel átvették a várostól a kiskunhalasi lovas iskola üzemeltetését, ezzel jelentős fejlesztések indulhattak el.

2018. augusztusában, egy országos díjugrató verseny kíséretében adták át ünnepélyes keretek között a Hirling József Lovaspark fejlesztésének első fázisát. A 400 milliós összegű munka során akkor kevésbé látványos közművesítést végezték el a füves és a négyévszakos pályák átalakításával, a VIP épület, a kiszolgáló vizesblokk, a parkolók és útburkolatok kialakításával.

A lovasbázist 1902-ben még a csendőrség hozta létre, majd a második világháború után rövid időre a rendőrségé, majd a határőrségé lett. 1956-ban Hirling József megalapította a Határőr Dózsa Sportegyesületet, az ott folyó munkának köszönhetően a város több lovas olimpikonnal is büszkélkedhet. Rómában, 1960-ban Suti István a tizedik helyen végzett, ami azóta is a legjobb magyar egyéni díjugrató eredmény – róla nevezték el a megújult, négyévszakos pályát.

Még 2018 őszén Kiskunhalas Város Önkormányzata infrastrukturális fejlesztésre több mint félmilliárd forint kormányzati forrást kapott, amelynek része volt az a 168 millió forint, amely a Hirling József Lovaspark további rekonstrukciójának előkészítéséhez szükséges. Juhász Tibor, a lovasbázis üzemeltetőinek képviselője akkor a sajtónak elmondta, hogy az összeget a megkezdett felújítás folytatására fordítják. Hangsúlyozta, olyan fedeles lovardát terveznek, amellyel részt vehetnek a honi és nemzetközi fedeles versenysorozatban.

– A 2,9 milliárd forintos összköltségű beruházás végén egy európai színvonalú lovas képzési központ és komplex füves, négyévszakos és fedett versenyhelyszín lesz az ország egyetlen ősgyepes lovaspályája – mondta akkor Juhász Tibor.

Kiskunhalason az országos és a regionális lovas versenyek megrendezése mellett 2020 május 1-3 között CSI** minősítésű nemzetközi díjugrató versenyt láthat majd a Hirling József Lovaspark közönsége. Az egykori Határőr Lovasiskola parancsnoka, a létesítmény névadója 1968-ban egy merész ötletnek számító kezdeményezéssel indította útjára a május elsejei lovasversenyt. Az esemény az idők során Kiskunhalas és a térség egyik legnagyobb szabású, nemzetközi rangú sporteseményévé nőtte ki magát.

A legutóbbi tisztújításkor Juhász Tibor, újra 5 évre bizalmat kapott a Magyar Lovas Szövetség elnökségében. – Nagy dilemma volt, hogy vállaljam-e újra az elnökségi megbízatást. Lázár Vilmossal történt hosszas beszélgetés után, kifejezett kérésére végül igent mondtam. Nem csak az ő bizalma vezetett arra, hogy vállaljak újra szerepet a lovassport hazai vezetésében. A térségből és Kiskunhalasról is sok biztatást kaptam, mert úgy vélték, hogy az országos szakmai képviselet mellett, a dél-alföldi régió lovas érdekeinek jót tenne, ha folytatnám. Egy tenni akaró elnökség tagja lettem, ígéretes szakmai stratégiával és fejlesztési koncepcióval rendelkező sportágban – mondta az újraválasztott, 2010-ben a Magyar Lovassportért Emlékérem kitüntetésben részesült elnökségi tag.

Szakmailag és három gyermek édesapjaként is nagyon fontosnak tartja a lovas utánpótlás nevelését. – Közel 100 gyerek lovagol már a kiemelt versenyhelyszínnek számító utánpótlásbázisunkon. Jó körülmények között sportolhatnak, fejlődhetnek, ez a halasi pálya benne van a TOP-4-be Magyarországon.

Írásunk 2. részét itt olvashatják.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.28
Az előzetes várakozásokat jelentősen meghaladó érdeklődés miatt már a jegyzés harmadik napját....
2021.10.28
Halálos áldozata is van a Mélykút és Bácsalmás között csütörtök reggel történt vonatbalesetnek -....
2021.10.28
A főváros 2023 végéig 48 új, alacsonypadlós trolibuszt vásárol - döntött szerdai ülésén a Fővárosi....
2021.10.28
Várhatóan csaknem félszáz űrhajós érkezik Budapestre, a Nemzetközi Űrhajós Szövetség (Association....
2021.10.28
A repülő szerkezetek fejlesztésére szakosodott japán Skydrive startup nagy bejelentéssel rukolt elő....
2021.10.28
Az oroszországi Novgorod régió Állami Közlekedési Felügyelősége Lada Vesta szedánokat kapott....
2021.10.27
Minden út a Rimac és Porsche márkához vezet. Jó, van még néhány hiperszupergép, itt épp egy....
2021.10.27
A két dobozos típus nem más, mint a hasonló Opel, Peugeot, Citroen, és Toyota modellek....
2021.10.27
Műszaki mentés miatt teljes az útlezárás az M43-as autópálya Szeged felé vezető oldalán, Kövegy....
2021.10.27
A sárga Zonda C12S Prága közelében, egy kanyargós országúton csúszott az árokba. ..