Kína

Nem ehetnek, nem ihatnak ezentúl a pekingi metró utasai

2014.02.19.

Vége a földalatti peronján és a metrókocsikban való tésztalevesezésnek, a főtt kukorica majszolásának, a gőzölgő húsos batyuk falatozásának, a szójaitalok és egyéb szörpök szürcsölésének Pekingben. Legalábbis ezt vetíti előre a főváros új rendelkezése, amely március tizedikén lép érvénybe.

Aki a szabályokat megszegi, 500 jüanig (18 700 forint) terjedő helyszíni bírságra számíthat, ami a közlekedési szabálysértések büntetésével összehasonlítva is borsosnak tűnik. Egy tilosban parkolásért például 200 jüant (7 500 forint) kell fizetni.

A fővárosi metróhálózaton ingyenesen terjesztett Hszin Csing Pao (Beijing News) című lap hírét az online közösség máris széles körben üdvözölte. A mikroblogokon többen kifejezésre juttatták, hogy már régóta vártak erre a korlátozásra, mert elegük volt a zsúfolt kocsikban terjengő ételszagból.

Néhányan az ellenkező oldalról is megszólaltak, akik - mint írták - "éhen halnak", ha egy darab kekszet nem vehetnek magukhoz a munkából hazafelé több órás útjuk során. Más azt kérdezte, kit zavar, ha belekortyol a palackos vízébe.

Peking nem az első, amely elszánta magát a tiltás bejelentésére, Sanghaj, Kanton, Hszian, Sencsen és más városok már megtették ezt. Egyik érvük az volt, hogy ezzel is civilizáltabbá kívánják tenni a közösségi közlekedést, és normáikat tekintve közelebb kerülnek a nemzetközi gyakorlathoz. Így a szigorú szingapúrihoz, vagy éppen a hongkongihoz.

2012-ben viszonylag nagy port vert, amikor a különleges közigazgatási övezetben, Hongkong városában egy csoport szárazföldi kínai turista és a helyiek között hangos veszekedés tört ki a helyi vonaton, mert egy asszony a gyermekének kinyitott egy instant levest.

A szerelvény alkalmazottja végül bocsánatkérésre szólította fel a turistát, aki azzal mentegetőzött, hogy nem volt tisztában a szabállyal. Később még az indulatok is elszabadultak, amikor a helyzetet megörökítő videó felkerült a világhálóra.

MTI

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.29
Ideális megoldás lenne az automobilizmus gondjaira a hidrogénhajtás, mert nem szennyezi a....
2024.05.29
Egyszerre két, párhuzamos kutatási és fejlesztési projektet indít útjára a Toyota. Az egyikben a....
2024.05.29
Az elmúlt években hatalmas változáson ment keresztül a gyári első szerelés (original equipment, OE....
2024.05.29
Két kerékpáros ütközött össze Debrecenben, egyikőjük súlyos sérüléseket szenvedett. ..
2024.05.29
Befejeződött a Hungaroringen zajló munkálatok első üteme, amely során látványos változáson esett át....
2024.05.29
Megint jön egy újabb szezon, kétkerékre pattan a magyar! De jó is lenne, viszont nem eszik ilyen....
2024.05.29
A retró járművek rajongói 2024. június 1-jén és 2-án az ötvenéves V63-as Gigant villanymozdony....
2024.05.29
Visszatérnek az étkezőkocsik a Balaton InterCitykbe. Idén május 25-től – egészen a szezon végéig –....
2024.05.29
Nem megnyugtatóak a keddi közlekedési baleseti statisztikák, amelyeket az Országos Rendőr-....
2024.05.29
A magyarázat már-már banális, mégis kevesen tudják a választ.   ..