Kína

Német gépgyártók: a legtöbb hamisított termék Kínából származik

2022.06.15.

Kína még mindig messze élen jár a német gépgyártók által gyártott termékek hamisításában. Meglepő, hogy kik vannak a többi helyen – írja az automobilwoche.de

 

A rendelkezésre álló adatok szerint az elmúlt években csökkent a hamisítás okozta kár a német gépiparban. Kevesebb céget is érint – de nagyobb lehet a be nem jelentett esetek száma és az árbevétel-kiesés.

Az ismert végösszeg a 2020-as 7,6 milliárd euróról 6,4 milliárd euróra csökkent - jelentette a VDMA iparági szövetség a Hannoveri Vásáron. A kétévente elvégzett elemzésből az is kiderül, hogy a termék- és márkakalózkodás mértéke – 2010-től 2020-ig átlagosan 7 milliárd euró feletti összeggel – csökkent.

Kuka robot. Az autóipar nagy megrendelő. Fotó: Kuka

A megkérdezett cégek továbbra is Kínának tulajdonították messze a leggyakoribb plágiumot, amelyet az érintettek 87 százaléka nevezett meg. "Ez nem meglepő" - mondta Ferdinand Jarisch, a Fraunhofer Institute for Applied and Integrated Security munkatársa, aki a tanulmányt készítette. Ami viszont figyelemre méltó, hogy Indiát nevezték meg a második leggyakrabban (26 százalék) hamisítónak.

A harmadik helyen a hazai, (értsd német) eredetű plágiumesetekről szóló bejelentések következtek (19 százalék). A német gépek és rendszerek német hamisításának okaként Jarisch a nyelvi akadályok hiányát vagy a viszonylag könnyű adatlopás lehetőségét gyanította: "ha valaki céget vált, néha egyszerűen USB pendrive-on elviszi az adatokat." A bennfentesek és a versenytársak mellett az ügyfelek és a beszállítók is a plágium forrásai lehetnek.

A VW emdeni gyára Fotó: VW

Összességében a visszajelzések szerint a részt vevő cégek 72 százalékának volt problémája a plágiummal, szemben a tavalyelőtti 74 százalékkal. A 68 vállalatból álló minta azonban kicsi – Steffen Zimmermann, a VDMA biztonsági szakértője ezt olyan lehetséges tényezőknek tulajdonította, mint a szégyen vagy a folyamatban lévő üzletmenet prioritásai. A hamisítási esetek lehetséges száma nagyobb is lehet. Emellett a műszaki hamisítások gyakran jelentős biztonsági kockázatot jelentenek a munkavállalók vagy a környezet számára, ha nem pusztán formatervezési vagy védjegyjogról van szó, hanem bonyolult vagy érzékeny rendszerek működéséről.

A kisvállalkozások súlyosan érintették

"A termékkalózkodás különösen a kisvállalatokat sújtja viszonylag súlyosan" - mondta Jarisch. Feltűnő, hogy ritkán lépnek fel ellene, már csak azért is, mert nagy lehet az erőfeszítés. Összességében viszont gyakrabban léptek fel a hamisítás ellen – mondta Zimmermann: Az esetek kétharmadában nem volt következmények nélküli a felfedezés, két éve még csak jó felében. Kínában a hamisítókat is beperelhetik – de az eredmény néha nyílt: „Ha elkaptál egyet, nincs garancia arra, hogy igazad lesz”.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.12.11
Miamiban állították ki a holland szolárművész, Marjan van Aubel interaktív audiovizuális művét,....
2023.12.11
A Datahouse adatai szerint 2023 első hét hónapjában 77 ezer 45 új személygépkocsit és....
2023.12.11
Többféle biztosítás meghosszabbítása, adók befizetése, parkolási díjak számontartása, vizsgáztatás....
2023.12.11
A győri Széchenyi István Egyetem, a Kaposvári Szakképzési Centrum és a Kaposvári SZC Eötvös Loránd....
2023.12.11
Egy nemzetközi felmérés szerint ez év első felében nem kevesebb, mint 8200 esetben szakadt meg....
2023.12.11
Sokkolta Németországot az a baleset, amelyben egy 49 éves anya és 23 éves lánya vesztette életét.....
2023.12.10
A tetejére borulva állt meg a kocsi – jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2023.12.10
Valószínűleg a Te autód is tudja a kábelmentes AA-t! ..
2023.12.10
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Mentő ötlet. ..
2023.12.10
Olaf Scholz kancellár ellátogatott a BMW müncheni gyárába, és kommentálta az iparág folyamatban....