per

Niki Lauda özvegye nyerte az örökösödési vitát

2024.05.24.

2020 júniusában Birgit Lauda úgynevezett kötelesrész pert indított a meghalt férje által alapított Lauda Magánalapítvány ellen. Egy évig tartó bírósági csata következett: a versenylegenda özvegye azokkal szemben perelt, akik valaha a legközelebbi bizalmasai voltak. Miután a fellebbviteli bíróság elutasította az ellenoldalt, mára egyértelmű: Birgit Lauda megkapja a neki járó részt – írja a Kronen Zeitung.

 

Piszkos csata volt a bíróságon. Az alapítványi oldal eleinte ragaszkodott ahhoz, hogy Niki Lauda nem Ausztriában, hanem Ibizán élt – ezért a spanyol bíróságok döntsenek. Aztán azt állították, hogy Birgit Lauda méltatlan az örökségre, mert műalkotásokat rejtett el az örökségében. Volt egy nyilvános irigységi kampány is, amelyben mohónak mutatták be.

Nikinek nem sikerült megváltoztatnia az akaratát

A dolog egyértelmű: Ausztriában az örökségből származó vagyonból a gyermekek mellett a feleség az örökség egyhatodának megfelelő, azaz 16 százalék körüli kötelező részt kap: „A törvény szerint a kötelező részesedést egy éven belül kell kifizetni. az örökhagyó halála után.” – mondja Christoph Kerres ügyvéd, aki a Forma-1-es legenda özvegyét képviseli.

A Kronen Zeitung cikke. Képernyőfotó

Ez a határidő már régen lejárt. Hétfőn volt Niki Lauda (†70) halálának ötödik évfordulója.

Az özvegy még nem látott semmit a törvényileg szabályozott kötelező öröklési részből: „Nagyon sajnálom, hogy bíróság előtt kell érvényesítenem a követelésemet” – mondta Birgit Lauda „Tizenegy évig éltem boldog házasságban Nikivel” – meséli a Krone-nak.

A bíróság megerősíti, hogy Birgit Lauda semmiben sem volt vétkes az öröklési vitában, és ezért őt megilleti a kötelező rész.

Nem világos, hogy Niki Nazionale – ahogyan Laudát nevezték Ausztriában - miért nem változtatta meg végrendeletét 2007 után, és miért nem igazította azt az új családi helyzethez. Birgit Lauda, ​​valamint Max és Mia ikrek ugyanis nem szerepelnek benne.

A háromszoros világbajnok a Lauda magánalapítvány alapító okiratában - amelyben Niki vagyona nagy részét elrejtette - csak első házasságából származó gyermekei számára írt elő örökséget. Özvegye havi fizetést kap az alapítványtól, ami azonban nem áll összefüggésben a kötelező résszel.

A 2008-as esküvő előtt a 45 éves nő két veséje közül az egyiket odaadta a háromszoros világbajnoknak, amikor a megmaradt veséjének működési zavara életveszélyessé vált. 1976-ban a Nürburgringen történt balesete következtében Lauda elvesztette az egyik  veséjét.

Niki Lauda versenyautója 1977-ből. Fotó: ferrari.com

2023 májusában – számolt be a „Krone” – átmeneti sikert ért el a művészetkedvelő özvegy. A bécsi Polgári Jogi Regionális Bíróság megállapította, hogy Birgit Laudát alapvetően megilleti a kötelező részesedés, és  nem méltatlan az öröklésre.

A törvény lehetőséget ad a leszármazottaknak és a házastársnak, hogy a hagyaték vagyonából kapjanak valamit, még akkor is, ha az elhunyt élete során mást nevezett meg végrendeletében. A kötelező rész igénye mindig a törvényes öröklési keret fele.

A Legfelsőbb Regionális Bíróság elutasította az ellenfél fellebbezését. „Az alapítványnak csak rendkívüli jogorvoslati lehetősége lenne. Következtetés: Birgit Laudának a vagyon körülbelül 16 százaléka jut, ami állítólag jócskán a három számjegyű milliós tartományba esik – írja a Kronen Zeitung.

Most a bíróságnak kell meghatároznia az örökség konkrét összegét. „A kötelező rész kiszámításakor természetesen a havi támogatást is figyelembe veszik” – magyarázza Kerres.

Hamarosan ismét egymással szemben ülnek a tárgyalóteremben a vitázó felek: az egyik oldalon az özvegy Lauda, ​​a másikon az alapítványi ügyvéd, Haig Asenbauer, Dogudan Attila alapítványi elnökségi tag és Niki első házasságából született fiai, Mathias és Lukas Lauda. Eldőlt a kötelesrész vita, most kezdődik a milliós póker – fogalmaz a Kronen Zeitung.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba. A modern,....
2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....