Nissan-Renault

Nissan vs Nissan - Dávid és Góliát harca egy URL-ért

2020.08.20.

Ha az ember felmegy a www.nissan.com weboldalra, arra számít, hogy ott a gyártó legújabb modellpallettája várja, esetleg ha be van kapcsolva a helymegosztás, azonnal a régiójának megfelelő Nissan kínálattal találkozik. Viszont mégsem ez a helyzet, mert egy Uzi Nissan nevű számítógépkereskedő hosszú éveken át valódi Dávid-Góliát harcot vívott a japán gyártóval.

Uzi Nissan 1980-ban költözött az Egyesült Államokba, ahol kezdetben autójavítással foglalkozott, de 1994-re már a számítógépbizniszben tevékenykedett. Ekkor döntött úgy, hogy az akkoriban még gyerekcipőben járó interneten is jelen lesz vállalkozásával, így megvásárolta a Nissan.com URL-t.

Az autógyártó egyébként ekkoriban már aktív volt az Egyesült Államok piacán, de kezdetben Datsun néven forgalmazta modelljeit, majd jött az átmeneti “Datsun by Nissan” időszak, míg végül a Datsun-t elhagyva, maradt a Nissan márkanév.

1999-ben történt az első kapcsolatfelvétel, amikor a Nissan illetékesei felkeresték Uzi-t. Kezdetben meg akarták vásárolni az oldalt, de a számítógépkereskedő nem akarta eladni. Ez volt a saját neve, minden korábbi vállalkozása ezt a nevet viselte, sokat dolgozott azon, hogy az ügyfelei megbízzanak benne, szóval nem adta be a derekát.

A Nissan ekkor bíróság elé vitte az ügyet. Egyrészt beperelte Uzi-t a védjegyük használata miatt, másrészt azzal vádolta a számítógépkereskedőt, hogy azért vásárolta meg a nevét viselő URL-t, hogy azt később irreálisan magas összegért eladja az autógyártónak. Utóbbit természetesen elutasította a bíróság, hiszen az üzletember ekkor már egy évtizede vitte saját nevét viselő vállalkozásait, arról meg nem tehet, hogy a neve megegyezik a japán autógyártóéval.

Ugyanakkor a védjegyhasználattal kapcsolatban a japánok javára döntött a bíróság, így egy 8 éves jogi procedúra kezdődött, ami egészen az legfelsőbb bíróságig jutott. Az üzletember sorra nyerte a pereket, legalábbis részben, mert vagy maradt egy-egy nyitott kérdés, amely mentén ment tovább a pereskedés, vagy a Nissan talált egy másik, új indokot a harc folytatására.

Végül Uzi nyert, ami állítása szerint több, mint 3 millió dollárjába került. Emellett elvesztette ügyfelei jelentős részét, akik aggódtak, hogy csődbe fog menni ebben a Dávid-Góliát harcban, így igyekeztek új partnereket találni Uzi helyett. Ugyanakkor a weboldal továbbra is az övé és mostanra biztosnak látszik, hogy az övé, vagyis családjáé is marad.

Uzi Nissan 2020 júliusában meghalt, ahogy idén sokakat, őt is a koronavírus vitte el. A kitartásával híressé vált üzletember emlékét továbbra is őrzi a www.nissan.com, ami jól mutatja, hogyan győzheti le az egyszerű ember az óriási multinacionális vállalatot.

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.15
Ismét felvillanyozódott a Hyundai márka és újabb elektromossal bővíti márkakupa-sorozatát. ..
2024.04.15
Visszatér a tél Ausztriába, hétfőn figyelmeztetést adtak ki az autósoknak – írja a Heute című....
2024.04.15
Miért áll egy kihegyezett versenyautó egy hófödte versenypályán, és miért sorakoznak mögötte....
2024.04.15
Az Audi Hungária Független Szakszervezet (AHFSZ) és az Audi Hungaria tárgyaló delegációi közötti....
2024.04.15
Az Audi több mint 20 új, tisztán elektromos, plug in hibrid és hagyományos, belső égésű motorral....
2024.04.15
Április 9-én Pekingben mutatta be legújabb, működésének első öt évében kapacitás- és....
2024.04.15
Erősen indította az AutoWallis Csoport Kiskereskedelmi üzletága az idei évet, miután 16 százalékkal....
2024.04.15
Alkalmanként átlagosan 2,5 órát parkolnak a magyar autósok az utcán és 6 órát a parkolóházakban, az....
2024.04.15
Európai tervezés, törökországi gyártás, japán hagyományok - ezek a sarokpontjai a Mitsubishi Colt....
2024.04.15
Múlt és jelen egyhelyen mindig izgalmas egyveleget mutat, nem véletlen, hogy az Akkor és Most Jármű....