Targoncaverseny

Nőként egy férfias szakmában: Autó helyett is targoncát vezet

2018.09.27.

Rekordszámú hölgyversenyző jelentkezett az idei Linde Targoncakupa-versenyre, hogy kipróbálja magát a férfiak között és versenytapasztalatokat szerezzen, amelyeket alkalmazhat majd munkája során. A szervezők idén először külön futamot is rendeztek a gyengébbik nemnek. Kitüntetett figyelem övezte a női versenyzőket, köztük Lendvai Lászlóné teljesítményét.

A győri születésű Lendvai Lászlóné komoly targoncás múlttal rendelkezik. Több mint 11 éve szerezte meg a targoncavezetői vizsgát, és azóta ebben a szakmában dolgozik, jelenleg az Audi Hungaria falai között tölti dolgos mindennapjait.

Lendvai Lászlóné már másodszor indult a targoncakupa versenyen.

- Elfogadják a férfikollégák?

Nőként általában egyedül vagyok a munkahelyeken, aki ilyen munkát végez. Nagyon szeretem, sok éve, amikor lehetőségem adódott a targoncavezetői képesítést megszerezni, talán én voltam az első nő, aki jelentkezett és elvégezte a tanfolyamot. Az elejétől fogva bizonyítani szerettem volna, hogy megállom a helyem ebben a férfias szakmában. Nekem nem, inkább a férfikollégáknak volt furcsa, hogy egy hölgy ül a targonca kormánya mögött. Ma már inkább felnéznek rám, ugyanakkor a szó jó értelmében éreztetik velem, hogy nő vagyok. Segítenek, ha emelni kell vagy ha több fizikai erő kell az anyagmozgatáshoz. Bár igyekszem mindent magam megoldani, tényleg csak akkor szólok, ha nem boldogulok a feladattal. De arra is többször volt már példa, hogy én segítettem a férfikollégának, például akkumulátort cserélni.

Akkor biztosan kapott dicsérő szavakat és elismerő férfipillantásokat.

Nagyon jól esik, hogy büszkék rám a kollégák azért is, mert idén már másodszor indultam a targoncakupa versenyen és szép eredményt értem el mindkét alkalommal. Az első versenyen kettő, az idein egy összetett feladat volt, amit sikerrel teljesítettem.

Milyen feladat elé állítanak egy kiváló targoncás hölgyet?

A tízéves jubileumát ünneplő Targonca Kupa népszerű verseny, ahol több százan szurkoltak a minden eddiginél nagyobb résztvevővel indult rendezvény versenyzőinek. Egy speciális villával kellett egy nagyobb gyufaszálat felemelni és a versenypálya egyik sarkából a másikba szállítani, majd egy csőben, lánggal égő mécsessel meggyújtani a gyufát. Látszólag egyszerű feladat, csak egy targoncán ülve nehezebb megcsinálni.

Lendvai Lászlóné szerint a hölgyek közül egyre többen szereznek targoncavezetői képesítést.

- Családja is szurkolt a versenyen?

- A férjem hosszú ideig nagyon féltett, amikor elkezdtem targoncát vezetni, aggódott, hogy nehogy bajom essen a munkahelyemen, furcsa volt neki a munkám. Ma már büszkén meséli, hogy versenyeken is indultam. Targoncát jól vezetek, de személyautóra nincs jogosítványom.

- Nem bánta meg, hogy ebben a szakmában dolgozik?

- Nagyon szeretem a munkámat. Bevallom, néha elgondolkodtam, hogy valamilyen nőiesebb szakmát kellett volna tanulnom vagy választanom, de ma már nem tudom elképzelni, hogy mást csináljak.

- Idén külön versenyt indítottak a hölgyeknek a jelentkezők számának emelkedése miatt.

- Ez is bizonyítja, hogy a nők ebben a szakmában is megállják a helyüket és egyre többen szereznek targoncavezetői képesítést. Több hölgy is kérte már a véleményemet, hogy merjenek-e ilyen munkát vállalni, tudnak-e bizonyítani ebben a férfias szakmában. Én mindenkit csak bátorítani tudok, próbálja ki magát, nem kell hozzá nagy fizikai erő és két kezünket, két lábunkat használva magunk mögé utasíthatjuk targoncavezetésben is a férfiakat.

Fotó: O. J. P.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.25
A BMW M divízió prémium kompaktjának teljesítményét mérnöki precizitással továbbfejlesztett futómű-....
2021.10.25
Áder János köztársasági elnök a piacvezető kisrepülőgépeknél jelentősen kisebb környezeti....
2021.10.25
A Tündérszépek egy megyei szintről induló országos szépségverseny, melynek célja, hogy  hétköznapi....
2021.10.25
A zsúfolt őszi forgalom, az iskolába vagy óvodába járás mindenkitől több figyelmet kíván. ..
2021.10.25
Tolatás közben elütött egy munkást egy szemétszállító teherautó Gádoroson, a férfi a helyszínen....
2021.10.25
Az ERC3-as kategória 12. helyén, a 2WD-s magyar párosok között az ötödik helyen végezte a Rally....
2021.10.25
- Sűrűbben és hosszabb üzemidőben jár hétfőtől a 100E reptéri gyorsjárat - tájékoztatta a Budapesti....
2021.10.25
Az országban több helyen is óriási a torlódás az autóutakon, Csanádpalotánál a kilépésre várakozó....
2021.10.25
Az orosz Nyikolaj Grjazin, Konsztantyin Alekszandrov kettős nyerte a rali Európa-bajnokság (ERC)....
2021.10.25
Úgy tűnik, hogy a fényezésben is van még hova fejlődnie az autóiparnak, és a bajorok jó úton járnak....