WRC

Ogier átvette a vezetést Szardínán, két Hyundai is kiesett

2021.06.06.

A szezon egyik legnehezebb versenye tovább szedte az áldozatait, de a problémák ezúttal szinte csak a Hyundai csapatot érintették.

10 darab WRC versenyautóból már csak 4 maradt versenyben a Szardínia-rali szombati napján, ezért az az érdekes helyzet állt elő, hogy a WRC2 kategória éllovasa áll az ötödik helyen. Az összetett állást az a Sébastien Ogier vezeti, aki a verseny előtt nem is álmodott ilyen előkelő helyezésben, mivel pénteken neki kellett elsőként rajtolva takarítania a pályákat a többiek előtt. A hétszeres világbajnok azért tudott az élre állni a harmadik helyről, mert mindkét előtte lévő Hyundai kiesett.

Tänak magabiztos, 40 másodperces előnnyel vezetett, amikor eltalált egy hatalmas, az út közepén fekvő követ, ami megrongálta a Hyundai i20 WRC bal hátsó futóművét. Roppant peches a 2019-es világbajnok, mivel az előző versenyt is az élről adta fel, akkor a jobb hátsó futómű tört ki.

 

Ogier ekkor átvette a vezetést, de mögötte 20 másodperccel ott volt még az a Dani Sordo, aki az elmúlt két évben nyerni tudott az olasz szigeten. Azonban most nem jött ki a lépés a spanyolnak, mivel az utolsó előtti szakaszon egy balkanyarban enyhén lesodródott az útról, és az autója jobb oldalával eltalált egy padkát, amitől nem csak felborult az i20 WRC, hanem a jobb hátsó futóműve azonnal ki is tört.

Ogier előnye az utolsó nap előtt 38,9 másodperc csapattársa, Elfy Evans előtt, ami megnyugtatónak tűnik. Szombaton 8-ból 5 gyorsaságit tudott megnyerni a hétszeres világbajnok, ami azt is mutatja, hogy nagyon jól vigyázott a Pirelli gumijaira.

„Eddig ez egy tökéletes hétvége számunkra. Igazán erősek voltunk pénteken, de ma is minden megtettünk a jó eredmény érdekében, amit meg kellett. Remek, egyenletes tempóban haladtunk délelőtt, kicsit más volt a gumiválasztásunk, mint a többieknek, de kifizetődött. Nem csak rajtunk múlt, hogy át tudtuk venni a vezetést, de megragadtuk a lehetőséget, és délután még növelni is tudtuk az előnyünket. Holnap még óvatosabban kell mennünk, lesznek új pályák is, amelyek fokozott koncentrációt követelnek, csak a célban lazíthatunk” – nyilatkozta Ogier szombat este.

Evans pénteken még nem találta a ritmust, de szombatra változtatott a Toyota beállításain, amitől felgyorsult. Két gyorsaságit is nyert, és 22,7 másodpercre növelte előnyét az egyetlen állva maradt Hyundai, Thierry Neuville előtt. A belgának még talán van esélye előrébb kerülni az összetettben, hátrafelé nem nagyon kell figyelnie, mert a negyedik helyen álló Kacuta Takamoto három perccel van lemaradva mögötte. A japán versenyző szerencsésnek mondhatja magát, mert eltalált egy ugyanolyan nagy követ, mint Tänak, de neki nem sérült meg az autója. Egy másik pályán meg azzal vesztett időt, hogy meg kellett állnia, hogy a hűtőnyílást takaró burkolatot eltávolítsa az autó elejéről (az átkötő szakaszokon ez biztosítja, hogy a motor üzemi hőmérséklete melegedjen).

A WRC2 éllovasa, Jari Huttunen áll az ötödik helyen, de az előnye csak 7,4 másodperc Mads Ostberg előtt.

Vasárnap Olbiától észak-nyugatra száguldanak majd a versenyzők, a négy szakasz össztávja 46,08 km lesz. Számíthatunk rá, hogy a korábban kiesettek is visszaállnak a versenybe, hogy az utolsó gyorsaságin, a Power Stage-en bónusz pontokat szerezhessenek.

Eredmények:

1. Sébastien Ogier/Julien Ingrassia (Toyota Yaris WRC) 2h50m33.1s

2. Elfyn Evans/Scott Martin (Toyota Yaris WRC) +38.9s

3. Thierry Neuville/Martijn Wydaeghe (Hyundai i20 Coupe WRC) +1m01.6s

4. Takamoto Katsuta/Dan Barritt (Toyota Yaris WRC) +4m01.2s

5. Jari Huttunen/Mikko Lukka (Hyundai i20 R5) +8m09.6s

6. Mads Østberg/Torstein Eriksen (Citroën C3 Rally2) +8m12.3s

7. Yohan Rossel/Alexandre Coria (Citroën C3 Rally2) +8m57.5s

8. Pepe López/Diego Vallejo (Škoda Fabia Rally2 evo) +9m35.3s

9. Jan Solans/Rodrigo Sanjuan de Eusebio (Citroën C3 Rally2) +9m45.0s

10. Marco Bulacia/Marcelo Der Ohannesian (Škoda Fabia Rally2 evo) +10m13.1s

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.11.27
A Toyota és DRIVR taxiszolgáltató több mint 100 darab zéró emissziós, melléktermékként tiszta vizet....
2021.11.27
2023-ban érkezik az elektromos Porsche Macan, amivel több mint 1,8 millió tesztkilométert terveznek....
2021.11.27
Megtörtént az új Jaguar és Land Rover szalon műszaki átadása a Váci úton. ..
2021.11.27
Az év sötétebb hónapjaiban a rossz időjárási és látási viszonyok miatt megnő a közlekedési....
2021.11.27
A Mercedesnek vannak a legfiatalabb vásárlói, ha új autóról beszélünk, míg a Smartnak a....
2021.11.26
Összeroncsolódott személyautó a II. kerületi Nagykovácsi úton november 26-án, miután a járműre....
2021.11.26
Az FIA Túraautó Világkupa menetrendje szerint 2022-ben ismét 10 versenyhelyszín lesz. ..
2021.11.26
A legtöbb európai országban már kötelező a téli abroncs, van, ahol a hólánc is, de vannak, akik....
2021.11.26
A BMW Group újabb húsz európai városban, így többek között Koppenhágában, Veronában és Toulouse-ban....
2021.11.26
A Bács-Kiskun megyei rendőrök közúti veszélyeztetés bűntette miatt folytattak eljárást, és....