WRC

Ogier vezet a Monte-Carlo-ralin

2018.01.26.

A hazai pályán versenyző ötszörös világbajnok többször is hibázott az első nyolc gyorsaságin, de így is közel 15 másodperc az előnye Ott Tänak előtt a két utolsó nap előtt.

A Monte-Carlo-rali csütörtök éjszaka két gyorsaságival vette kezdetét, és már rögtön az elsőn, a legendás Sisteron megfordított változatán jöttek az izgalmak, ugyanis a futamgyőzelemre is esélyesnek tartott Thierry Neuville és Kris Meeke is becsúszott egy kisebb árokba egy olyan szakaszon, ahol a tükörjég miatt csak lépésben lehetett haladni. Mindkét versenyzőt kitolták a nézők, de előbbi négy, utóbbi másfél percet vesztett.

Ezen a kritikus részen Sébastien Ogier is megpördült, de ő valahogy az úton tudott maradni, és minimális időveszteséggel folytatta a gyorsaságit, amelyet végül fölényesen nyert meg, nyilván a helyismerete miatt is. A francia aztán a csütörtöki második szakaszt is megnyerte, és magabiztosan vezette a versenyt két Hyundai-versenyző, Andreas Mikkelsen és Dani Sordo előtt. A csütörtöki szakaszok után a három Toyota foglalta el a 4.-5.-7. helyet Lappi, Tänak és Latvala sorrendben, utóbbi azért maradt le, mert kétszer is megpördült a sötétben.        

Craig Breen remek tempót diktált a Citroënnel az első gyorson, sokáig az első helyen állt, de aztán lecsúszott az útról és 40 másodpercet vesztett, a másodikon pedig megpördült a rossz keréknyomás miatt, de így is hatodikként várhatta a folytatást. Bryan Buffier olyan óvatosan ment a számára ismeretlen Ford Fiestával, hogy két gyorsaságin közel két perc hátrányt szedett össze.

Pénteken már nappali fényben hat gyorsasági és összesen 144 kilométer várt a mezőnyre. Ogier biztonságosan és gyorsan vezetett (bár a gumiválasztást nem mindig találta el) egészen az utolsó előtti gyorsaságiig, amikor a nedves úton becsúszott az árokba egy hajtűkanyarban. 40 másodperces előnyét nagyrészt elvesztette a kaland miatt, de a szurkolók visszatolták a pályára, és szinte sértetlen autóval folytathatta a versenyt. Végül a nap végére 14,9 másodpercre olvadt az előnye, de így is elégedetten mehetett pihenni.

„Nehéz nap volt, de itt vagyunk, és még mindig vezetünk. Jó lett volna elkerülni ezt a megpördülést, mert akkor egy perc lenne az előnyünk. A holnapnak jobban kell alakulnia” – nyilatkozta Ogier, aki az ötödik győzelmére hajt a hercegségben.

Tänak a pénteki nap végére feljött másodiknak, ami azért is nagy szó, mert ez az első versenye a Toyotával. Az észt versenyző ma már kényelmesebben érezte magát a Yaris vezetőülésében, az alulkormányzottságra sem panaszkodott, két szakaszt megnyert, viszont a délutáni esővel meggyűlt a baja, nem tudta a saját tempóját menni.

A péntek reggelt még a második helyen kezdő Andreas Mikkelsen egyszer túlcsúszott egy kereszteződésen, és tolatnia kellett, de a sorsát végül az pecsételte meg, hogy elromlott a generátor a Hyundai i20 WRC-ben, és lemerült az akkumulátora. Csapattársa, Dani Sordo viszont tartja a harmadik helyet az összetettben, igaz, a hátránya közel egy perc Ogier-hez képest. Az aszfaltspecialista spanyol versenyző nem csak a versenytársakkal, hanem az intenzíven párásodó szélvédővel is megküzdött délután.

Két Toyota-versenyző, Esapekka Lappi és Jari-Matti Latvala áll a negyedik és az ötödik helyen, nem sokkal lemaradva a dobogótól.  Lappi óvatosan, de hiba nélkül vezetett élete első Monte Carlo-raliján, a rutinosabb csapattársa pedig alulkormányzottsággal küzdött délelőtt, de délután az új beállításokkal magára talált.

A hatodik helyen Kris Meeke áll a Citroënnel. A brit versenyző kihasználta a többiek problémáit, és szép felzárkózást mutatott be pénteken, de a hátránya így is másfél perc Latvala, és közel 3 perc Ogier mögött. A Ford beugró pilótája, a francia Bryan Bouffier áll a hetedik helyen csapattása, Elfyn Evans előtt. Utóbbi két gyorsaságit is megnyert pénteken, de így is csak ledolgozni tudott abból a hátrányából, amit csütörtökön egy defekt miatt szedett össze.

Thierry Neuville a négy perces csütörtöki időveszteség ellenére feljött péntek délután a kilencedik helyre, remek tempót diktálva, és több gyorsaságit is megnyerve. A belga azt a célt tűzte ki maga elé, hogy a top5-be bekerüljön vasárnapra. Péntek délutánra a legjobb top10-be még Craig Breen fért be a második számú Citroënnel, az ír versenyzőt a mai napon egy beszorult kődarab miatt bekövetkezett fékhiba lassította.

Szombaton öt gyorsasági és 117 kilométer vár a mezőnyre.

Az összetett állás a pénteki nap végén:

1

Sebastien Ogier, J.Ingrassia

M-Sport Ford WRT

Ford

2h07m15.4s

2

Ott Tanak, M.Jarveoja

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

14.9s

3

Dani Sordo, C.del Barrio

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

59.7s

4

Esapekka Lappi, J.Ferm

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

1m09.9s

5

Jari-Matti Latvala, M.Anttila

Toyota Gazoo Racing WRT

Toyota

1m10.1s

6

Kris Meeke, P.Nagle

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

2m45.5s

7

Bryan Bouffier, X.Panseri

M-Sport Ford WRT

Ford

3m34.6s

8

Elfyn Evans, D.Barritt

M-Sport Ford WRT

Ford

4m01.7s

9

Thierry Neuville, N.Gilsoul

Hyundai Shell Mobis WRT

Hyundai

4m04.1s

10

Craig Breen, S.Martin

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

5m06.6s

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.07.06
A magyar mérnöki tudás mindig rendelkezésre állt speciális járművek tervezéséhez és fejlesztéséhez....
2022.07.06
- Halálra gázolt egy kétéves gyereket egy kisteherautó Hajdúhadházon szerda délután - közölte a....
2022.07.06
Újabb hátborzongató videót tett ki közösségi oldalára a Magyar Közút Nonprofit Zrt. Mondhatnánk,....
2022.07.06
A Stellantis gyártási igazgatójától hangzott el a baljós gondolat: a villamosítás az autóipar....
2022.07.06
Életbe lépett szerdán az az európai uniós rendelet, amely a közúti közlekedésbiztonság javítása....
2022.07.06
- Személygépkocsival ütközött és meghalt egy motoros az 56-os úton Várdomb közelében - közölte....
2022.07.06
A Hyundai története 1947-ben kezdődött, amikor Chung JuYung megalapította a Hyundai Engineering and....
2022.07.06
Duplázott az az autós, aki a 37-es számú főúton jelentősen túllépte a sebességhatárt, ott ahol a....
2022.07.06
- Kibővíti lakossági zajvédelmi programját a Budapest Airport szeptembertől, a következő három....
2022.07.06
Beszélgess utasoddal vagy a csapat többi tagjával, miközben motorozol, hallgassátok együtt a....