gokart

Ők lehetnek Verstappen magyar utódai

2022.10.11.

Már világbajnoki mezőnyben harcolnak a magyar srácok, és nem is eredménytelenül.

Hogy miért éppen a holland Forma 1-es világbajnok került a címbe? Mert a legsikeresebb magyar gokart versenyzők mindegyikének ő a példaképe. És akkor az előzmények.

Jó lenne több ilyen sajtótájékoztatóra menni, mert ez azt jelenti, hogy nemzetközi szinten is sikeresek a magyar versenyzők, akik még csak most bontogatják szárnyaikat. Az autósport világában a lelkesedés és a tehetség nem elég, ezért jól jön a fiataloknak a támogatás, melyet felvállalt a HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt.

A támogatásnak is köszönhetően sikeresen szerepeltek a VB-n   Fotó: Boros Jenő 

Már elsőre jól merített a HUMDA tehetségtámogató programja, mert világraszóló eredményeket produkáltak a magyar gokartos fiatalok: a Nemzetközi Automobil Szövetség (FIA) hivatalos világbajnokságán Hideg Ádám világbajnoki második helyezést ért el, a juniorok között Molnár Martin nyolcadik, míg az eggyel nagyobb - OK - kategóriában Krózser Menyhért 20. lett.

A vb-ezüstérmes Hideg Ádám 2023     Forrás: LBT

A juniorok mezőnyében 109, az OK géposztályban 97 pilóta vett részt a kilenc fordulós rendezvényen, ami a legrangosabbnak számít és igazából ez az első lépcsőfok a Formula mezőnyébe, ahogy ezt már sok legendássá vált és ma is regnáló pilóta bizonyítja.

A karrier első próbatétele pályán kívül      Fotó: Boros Jenő

Gokartozással kezdett a két Schumacher fiú, Jenson Button, Sebastian Vettel, Lewis Hamilton és Max Verstappen is.

Az FIA Gokart-világbajnokság 2022-es döntőjén a Nápoly melletti Sarnóban a HUMDA Academy 14 éves pilótája, Hideg Ádám az ötödik helyről rajtolt, majd az első körben feljött a második helyre, majd 17 körös csata után így ért célba a világbajnok thaiföldi Enzo Tarnvanichkul mögött.

A vb-ezüstérmes Hideg Ádám 2023-ban feljebb lép és az OK kategóriába versenyez, távolabbi célja pedig, hogy a 2024-es idényben Forma-4-es autóval versenyezzen, az észak-olaszországi Cremonában már tesztelhetett is egy 2016-os autót.

A junior vb-n nyolcadik Molnár Martin is feljebb lép egy géposztállyal, távlati célja természetesen a formaautózás, de azért szerényen hozzátette, hogy „az még messze van”.

Krózser Menyhért jövőre még egy idényt versenyez az OK kategóriában, hosszabb távon az ő álma a formaautózás.

A junior vb-n nyolcadik Molnár Martin is feljebb lép egy géposztállyal

Ilyennel hajtanak    Fotó: Boros Jenő

A gokartot 125 köbcentis, egyhengeres folyadékhűtéses benzinmotor hajtja, akár 140 km/órás tempóban. A junior gépek teljesítménye 30 lóerő, az OK-kategóriásoké 42 lóerő. A két műfaj gépeinél eltérő abroncsokat és kipufogókat használnak.

Az előírt minimális tömeg versenyzővel együtt 140 kg, amennyiben ennél kevesebb, akkor más technikai sportokhoz (WTCR, F1) hasonlóan a gokartokat is az ülés alá/mellé rögzített plusz súlyokkal terhelik.

Egyhengeres hajtja       Fotó: Boros Jenő

Az időjárásnak megfelelően ebben a műfajban is van slick és esőgumi, sőt, a gyorsabb bevetés érdekében az időmérőn és a versenyen is két gokart áll készenlétben, az egyik száraz beállítású és abroncsú, a másik esőre szerelt. A Forma-1-el ellentétben a gokart VB-n szabad a gumiválasztás és nincs előírt abroncsnyomás.

2021-es világbajnoki futamon volt minden, mert olykor percről percre változtak az időjárási körülmények, akadt olyan pilóta, aki csak a legutolsó időmérő körre tudta megfelelően felmelegíteni az abroncsokat. És persze a versenyző idegállapota is számít, egy mondat ennek illusztrálására: Nem mindig tudtam megőrizni a hidegvéremet, de most sikerült. Szóval amikor kell, akkor higgadt vagyok.

A kölyökként is megfontolt srácoknak jutott a feketelevesből is, hiszen a rajtnál leszakadt első légterelő rontotta a gokart stabilitását, ráadásul még öt másodperces büntetés is járt érte,

Őry Kornél HUMDA igazgató       Fotó: Boros Jenő

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zr sport- és közlekedésbiztonsági igazgatója, Őry Kornél szerint fontos a fiatal tehetségek felkutatása. Már az első év is visszaigazolta a sikert, a VB dobogós helyezés elismerést váltott ki a magyarok irányában, esély van arra, hogy asrácok nagy csapatokhoz kerüljenek.

A szülői segítség mellett sokat lendített a HUMDA támogatás, melyről komoly próbák és válogatások után döntöttek: először 107 versenyzőt értékeltek, majd 8 szakág 29 versenyzője került a végleges listára. Mostanság azt mérik fel, hogy a téli időszakban milyen segítséget vehetnek a HUMDA Academy tagjai, közben értékelik az autó- és motorversenyzők idei eredményeit, és ezek ismeretében tervezik majd meg a jövő évet. Mert nem csak bekerülni nehéz, hanem benn maradni sem könnyű a keretben maradni.

Kálmán Péter (fehér ingben) gokart mentor      Fotó: Boros Jenő

A gokart szakág egykori nemzetközi ezüstérmese, Kálmán Péter, a HUMDA gokartstratégiáért felelős szakértője szerint a meglévő tehetségek segítése mellett nem kevésbé fontos a jövő versenyzőinek megtalálása. A válogatásnál nem csak a pilóta tempója számít, egyéb készségeit is értékelik. Az új tehetségek felkutatásában segít az októberben induló országos autósport utánpótlásnevelő rendezvénysorozat.

A HUMDA Magyar Autó-Motorsport és Zöld Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. által 6 és 10 év közötti gyermekeknek kiírt HUMDA Gokart Suli tehetségkutató célja a versenyzés mellett a biztonságos közlekedésre való nevelés. A jelentkezők október 1. és november 12. között hat gokartpályán vehetnek részt térítési díj ellenében az egyedülálló képzésen.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.19
Szerdán röviddel 18 óra után fa zuhant egy motoros vonatra Szlovákiában - írja a parameter.sk. ..
2024.07.19
A járatok törlése megterheli az ausztriai utazókat. Csak az elmúlt 6 napban 1129 késés és közel 100....
2024.07.18
Csehországban az idei első fél évben 774 310 személyautót gyártottak, ami éves szinten 4,9....
2024.07.18
A HangZóna mai vendége Piri András, a Q-Service partnerhálózati vezetője, a Young Car Mechanic....
2024.07.18
Várhatóan izgalmasan alakul majd a hétvégi 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj vasárnapi futama, melynek....
2024.07.18
A gyorshajtási bírságok is elkerülhetőek lesznek az új eszközzel. ..
2024.07.18
Nőtt a forgalomba helyezett új autók száma júniusban az egy évvel korábbihoz képest az Európai....
2024.07.18
Látványosan frissült a Cupra Formentor és a Cupra Leon/Leon Sportstourer duó. A plug-in hibrid....
2024.07.18
Az őzek kezdődő párzása miatt óvatosságra, figyelmesebb közlekedésre hívja fel a figyelmet a....
2024.07.18
Ahogy február óta töretlenül, úgy júniusban is a kontinens élmezőnyébe tartozott a magyarországi....