Bécs

Olyan kevés a vasutas Ausztriában, hogy Tunéziából importálják a munkaerőt

2024.05.27.

Az ÖBB – Osztrák Szövetségi Vasútak -  létszámhiánnyal küzd. A vasútspecifikus foglalkozások a hiányszakmák listáján találhatók. A „profil” magazin szerint „az első 15 tunéziai” jelenleg már az ÖBB-nél dolgozik – vasúti raktártechnikusként és szerelőként az ÖBB Postbusnál – írja a Heute című osztrák napilap.

 

A következő lépésben vonatkísérők, mozdonyvezetők, váltók és buszsofőrök is lehetnek tunéziaiak. „Európai szintű pályázatot készítünk elő, amely hazai, de nemzetközi munkaerő-szolgáltatókat is megcéloz, akik Ausztriából, az EU-ból, de különböző harmadik országokból is tudnak munkaerőt biztosítani” – áll az ÖBB közleményében. Ez különösen a „vasút-specifikus szakmák és buszsofőrök” számára készült. Ezek a hiányfoglalkozások listáján szereplő állások, amelyek piros-fehér-piros kártyával – osztrák munkavállalási engedéllyel - tölthetők be.

A Profil cikke. Képernyőfotó.

Miközben a szövetségi vasutak személyzeti offenzíváról beszélnek, a Vida szakszervezet káoszt lát az állami vállalatban. „Elviselhetetlenek azok az érvek, amelyekkel a vezetés megpróbálja lekicsinyelni az ÖBB személyzeti problémáját, és ezzel egyidejűleg biztosítani, hogy az összes vasutas szakma felkerüljön a hírhedt hiányfoglalkozások listájára” – bírált a közelmúltban Roman Hebenstreit, a vasutas szakszervezet elnöke. .

A céginformációk szerint az ÖBB a 2022 végi 42 600 főről 2023 végére 43 200 főre növelte létszámát. Jelenleg 5031 mozdonyvezető teljesít szolgálatot – 24-gyel több, mint tavaly. A műszaki szakmunkások tekintetében 129 fővel, 2571 főre bővült a vasút. Az ÖBB jelenleg mintegy 2100 tanulót képez ki. A Szövetségi Vasutak adatai szerint a tanulók 21 százaléka nő, az újoncok negyede is nő.

Harmadik országokból származó tanulók is jelentkezhetnek

A „profil” szerint az ÖBB nyitott 18 éven felüli tanulók felvételére harmadik országokból is (vagyis EU-n kívüli országokból. a szerk. megjegy.). Martin Kocher ÖVP munkaügyi miniszter ezt a piros-fehér-piros lap megszerzésére vonatkozó korlátozások további enyhítésével kívánja lehetővé tenni. „Összességében nagyon sikeresek vagyunk a munkaerő megtalálásában és az általunk évente kínált 650 gyakornoki állás betöltésében” – hangsúlyozza az ÖBB a magazin szerint. Ez is működik „sok emberrel, aki az elmúlt években bevándoroltak, például szíriaiakkal vagy afgánokkal.

A hiányszakmák idei listáján 110 országos és 48 regionális szakmát találunk, köztük nyolc további tömegközlekedési szakmát, például mozdonyvezetőket, kalauzokat és buszsofőröket, amelyeket a Vida erősen kritizál. Ezzel a kormány további bér- és szociális dömpinget, valamint a biztonsági és képzési szabványok gyengülését kockáztatja – mondta Hebenstreit. A helyiek megérdemelnék a lehetőséget. De például a tíz tunéziai autószerelő közül az első három nemrég kezdett el dolgozni az MAN teherautó-gyártónál – írta a magazin.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.18
„Élvezd a kabriót, feel the sunshine!” ..
2024.06.18
- Már rendelhető az új Crafter modell, amelynek az első járművei már nyáron elérhetők lesznek a....
2024.06.18
Miért és hol jár büntetés a bevált szokásért?   ..
2024.06.18
Összeütközött négy személyautó az M3-as autópálya Nyíregyháza felé vezető oldalán, az M0-s autóúti....
2024.06.18
A Porsche bejelentette, hogy Szingapúr lesz a tizenegyedik Porsche Experience Center (PEC)....
2024.06.18
Figyelmeztető előrejelzést adott ki a hőség miatt Magyarország területére szerda éjfélig a....
2024.06.18
- A hungarikumok és a nemzeti értékek nem csupán az értékőrzés miatt fontosak számunkra. Ezek a....
2024.06.18
- Csődöt jelentett a Fisker amerikai elektromos autógyártó alig egy évvel első modellje piacra....
2024.06.18
- Kedden este indul Budapestről Splitbe az idei első Adria InterCity. Augusztus második feléig....
2024.06.18
Sem az ittas vezetés, sem pedig a gyorshajtás nem kifizetődő: büntetőpontok, a jogosítvány bevonása....