Kína

Önvezető „szellemmotort” fejlesztettek ki a kínaiak

2021.08.05.

Önvezető motort dobtak piacra Kínában, amely menet közben képes önállóan egyensúlyban maradni, és távirányítással, minimális sebességgel önállóan haladni úgy, hogy motoros nem ül a nyeregben – írja az olasz repubblica.it.

Az új, önvezető DC100 elektromos motorkerékpárt a Davinci Dynamics gyártja. A gyártmányból ítélve az elektromos korszakba átlépve az önvezető járművek inváziójára készülhetünk.

A kínai márka hét évnyi tervezés, kutatás és fejlesztés után mutatta be új elektromos motorkerékpárját, ami látványnak is elképesztő. Amolyan minimál-dizájnnal készült szellemmotor, amely minden manővert képes végrehajtani anélkül, hogy vezető ülne a nyergében.

A DC100 a hátsó kerékbe integrált elektromos motorral van felszerelve, amelynek csúcsteljesítménye 137 lóerő, maximális nyomatéka 850 Nm. maximális sebessége 200 km/h , és három másodperc alatt gyorsul 0 -ról 100 km/h -ra. Hatótávolsága 357 km körüli, a 17,7 kWh -s lítium akkumulátor pedig körülbelül fél óra alatt töltődik fel 80% -ra.

A gyártó a járművet „két keréken gördülő robotként” írja le. A motorkerékpárt számtalan szenzorral látták el, melyek garantálják, hogy a jármű minden közlekedési szituációban képes legyen biztonságosan mozogni.

Az akkumulátort oly módon helyezték el a motortestben, hogy az esztétikailag ne lógjon ki a dizájnból.  A jármű szenzorai képesek érzékelni a környezeti hőmérsékletet, a dőlésszöget, a terep típusát, a terhelést, a sebességet és a gyorsulást. A beépített okos rendszer az összes információt feldolgozva beállítja a motorkerékpár optimális haladási teljesítményét.

A Hill-Start Assist Control gondoskodik az emelkedőkön történő indulásról, a Downhill Assist Control pedig lejtős terepen szabályozza a sebességet és a fékezést, illetve visszatermeli az akkumulátorba az energiát.

Az igazi újdonság a motorkerékpárt egyensúlyban tartó funkció, ami az elektronikus szervokormánynak köszönhető, és már a prototípus is fel van vele szerelve. Ez lehetővé teszi, hogy a jármű pilóta nélkül is talpon, azaz a kerekein maradjon. Ilyen, már jelen van a prototípusokon. Természetesen minden irányító parancs kezelhető egy olyan alkalmazással, amely lehetővé teszi a motor távirányítását, és digitális kulcsként is használható.

Nem ez az első alkalom, hogy a nagy motorkerékpár-gyártók előállnak hasonló jellemezőkkel rendelkező járművekkel. Ám az olyan márkák, mint a Honda és a Yamaha eddig csak olyan koncepciókat mutattak be, amelyek soha nem kerültek gyártósorra. A kínaiak előbbre tartanak. Az új, önjáró DC100-ra már felvesznek előzetes rendeléseket. A kaució 1500 euró, a 26 ezer eurós teljes vételár fennmaradó részét pedig a 2022 júliusára tervezett szállításkor kell kifizetni.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.03.03
Dabason kapott lángra a jármű, jelentette az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság. ..
2024.03.03
Elrajtolt az Extreme E sorozat negyedik évada, melyben régi riválisok küzdenek új műfajban. ..
2024.03.03
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Javuló közlekedési morál? ..
2024.03.03
Pofátlanul másol le európai és amerikai autókat, majd nyom össze apróra egy kínai gyártó. ..
2024.03.03
Baleset miatt nagy a torlódás az M3-as autópálya Budapest felé vezető oldalán, Aszódnál - közölte....
2024.03.03
Van a sportos autózásnak egy olyan ágazata, amely talán az egyik lenyűgözőbb mind közül: a kombi ..
2024.03.03
A fővárosi Szarvas téren két baleset miatt is forgalomkorlátozásra kell számítani – írta a....
2024.03.03
Kabinnyomás-probléma miatt leszállt Budapesten a Turkish Airlines Isztambulból Koppenhágába tartó....
2024.03.03
Felborult egy mentőautó, miután összeütközött egy személyautóval Budapesten, a XVIII. kerületben....
2024.03.03
Újra jár a Tiszacsege és Ároktő közötti komp. ..