Opel

Opel Zafira teszt: őrangyal a fedélzeten

2017.03.30.

Igazi világújdonsággal a fedélzeten érkezett a hazai kereskedésekbe a megújult Opel Zafira családi szállító. Az egyterű erényei maradtak a régiek, de technikáját jelentősen megújították. Szentgotthárdi izmos dízelmotorral tettük próbára.

Hogy néz ki?

A kocsi orra teljesen új, vagyis inkább újszerű, nagyban az Astrára hasonlít. Az Opel-emblémát hordozó háromdimenziós krómléc kifut a fényszórókig, még szélesebbnek mutatva a Zafirát. A markáns benyomást a márkára jellemző, dupla-ívű LED-es nappali menetfény erősíti. A korábbi rohamsisakos arcot szelídebb, lágyabb formák váltották le. Oldalról és hátulról semmit sem változott a kocsi. Annál inkább újult meg a pilótafülkéje. Valamennyi fontos funkció, a képernyő és a nyomógombok mind a vezető kezére esnek. A fedélzeti rendszer érintőképernyős, így jelentősen lecsökkent a műszerfalon szétszórt gombok száma. Világújdonság benne az OnStar őrangyal, amiről bővebben cikkünk végén olvashatnak.

Akárcsak a korábbi Zafira Tourerben, az új Zafirában a vezető és utasai opcionális, hat irányban állítható, AGR-tanúsítású ergonomikus ülésnek örvendhetnek. A mozgatható középkonzol az első ülések között egy nagy fiókot és italtartót foglal magában, és alumíniumsíneken elcsúsztatható. A második sori utasokat tágas és komfortos tér fogadja. A középső ülés támlája előre hajtható, kényelmes kartámaszt képezve a két szélső ülésnek. A harmadik üléssor könnyedén eltűnik a padlóban, és sík rakodófelületet alkot a poggyásztérben. A harmadik sor szűkös, de gyerekeknek vagy rövidebb utakra ez is megfelelő.

Az Opel frontkamera legújabb változata számos asszisztens rendszert támogat, köztük az AFL-LED világítás távfény-asszisztensét és a jelzőtábla-felismerést. A követési távolság jelző is a frontkamerával ismeri fel az előrébb haladó járműveket, míg az ütközési figyelmeztetés látható és hallható jelzést ad, ha veszélyesen lecsökken a távköz. A sáv-asszisztens automatikusan lép működésbe 60 kilométer/óra fölött, és figyelmeztet a fogalmi sáv véletlenszerű elhagyására. Tesztautónkat gazdagon felszerelték, az előbbiek mellett van benne radaros tempomat is. A sávelhagyásra pityegéssel figyelmeztet, nem veszi ki a kezünkből a kormányzást. A kilátást javítja, hogy az elődhöz hasonlóan a panoráma-szélvédőt kapott, azaz a napellenző feljebb tolható, így tágabbra nyílik előttünk a horizont (szurdokban ideális).

Öt ülés mögött az ISO 3832 szabvány szerint mért csomagtér 710 literes, de 1860 literre bővül, ha előre hajtjuk a második üléssort. Hét személlyel is használható az autó, de a csomagtér ilyenkor parányi, mindössze 152 liter.

Hogy megy?

Az 1,6 literes szentgotthárdi dízel a suttogós fajta, nem is halljuk. 320 newtonméteres nyomatéka minden helyzetben kiszolgál, már kétezres percenkénti fordulattól a rendelkezésünkre áll, a 134 lóerős teljesítménycsúcsot 3500-as percenkénti fordulatnál adja le. A kézi sebességváltós modell végsebessége 191 kilométer/óra, álló helyzetből 100 kilométer/órás sebességre 11,6 másodperc alatt gyorsul fel.

Milyen vezetni?

Magas építése ellenére jól fekszik az úton a Zafira, futóműve feszes, de nem kényelmetlen. Az adaptív futómű (elöl McPherson, hátul multilink) révén kényelmes tour, vagy kemény sport üzemmódba is kapcsolhatjuk. Fékjei határozottak, az első hűtött tárcsák 321 milliméter, a hátsók 315 milliméter átmérőjűek. Az üresen 1601 kilogrammos Zafira nem jön zavarba szűk helyen sem, fordulóköre átlagos, 5,7 méter a sugara.

Mennyibe kerül?

Legolcsóbban 120 lovas, 1,4 literes turbós benzinmotorral juthatunk Zafirához, az Edition felszereltséggel 7,08 millióért, a tesztelt 1,6 literes, 134 lovas dízel változat alapára ugyanezzel a felszereltséggel 8,19 millió forint, a tesztelt Innovation változat alapára 9 millió forint, de a képeken látható autó 10 milliónál is drágább. Ha az árral felzaklattuk, nyugtatónak elárulom a fogyasztását, ami hajtós, téli üzemmódban 7,1 literre adódott száz kilométerenként.

Mi az OnStar?

Magyarországra is megérkezett az Opel OnStar, az autózást biztonságosabbá tevő személyes online- és szolgáltatási asszisztens. A regisztrálástól számított első tizenkét hónapban ingyenesen, teljes szolgáltatási portfóliójával lesz elérhető az OnStar. Vészhelyzetben mindig lehet számítani az Opel OnStarra – akár tudnak maguk segítséget kérni az autó utasai, akár nem. Súlyos balesetkor, amikor például az autó szenzorai nagymértékű lassulást, légzsák nyitást, borulást jeleznek, az Opel OnStar automatikusan kapcsolatba lép a központ kiképzett asszisztensével – nem géphanggal, hanem élő emberrel –, aki magyarul megkérdezi, kell-e segítség, és milyen. Ha senki sem felel, azonnal a helyszínre küldi a mentőket. Az Opel OnStar munkatársai az angliai Luton modern szolgáltatási központjában az év minden napjának mindegyik órájában ügyeletet tartanak. Hívás után mindaddig vonalban marad valaki, míg meg nem érkezik a segítség a helyszínre. Az Opel OnStar szolgáltatási központ értesítésére szolgáló SOS gomb, modelltől függően, a tetőkonzolon vagy a belső tükör házán található. Ugyanezzel a rendszerrel lehet vészhelyzetben az SOS gomb megnyomásával segítséget kérni. Nem csak bajban segít az OnStar. A konzolon lévő kék gombbal bárhol, bármikor teljesen hétköznapi segítséget is kérhetünk az OnStar munkatársaitól. Például külföldön, ismeretlen helyen szeretne pihenőt tartani az opeles, csak megnyomja az OnStar gombot és jelentkezik a magyarul beszélő kolléga. A központi adatbázisból pillanatok alatt megmondja, hol van a legközelebbi pihenő, benzinkút, étterem vagy szálloda és, ha az autósnak beépített navigációja van, akkor a kiválasztott célt távolból letölti a navira. Az Opel OnStar 4G/LTE-kapcsolata gyors adatcserét biztosít, támogatja az egyidejű telefonálást, illetve adatátvitelt, ezáltal új szintre emeli a mobil kommunikációt és az utasok szórakoztatását. A külön előfizetéshez kötött nagy teljesítményű WLAN-Hotspothoz akár hét készülék is csatlakozhat egyszerre, így az autóban ülők cseveghetnek, játszhatnak ismerőseikkel, filmeket vagy tévét kedvenc alkalmazásukkal, és természetesen dolgozhatnak is menet közben. A wifi-architektúra az autó elektronikájának szerves része. Maximális hatótávról, kiváló csatlakozásról és stabil internet-kapcsolatról speciális külső antenna gondoskodik, így az ügyfél okostelefon nélkül is igénybe veheti a felkínált szolgáltatásokat. A wifi hotspot szolgáltatás bevezetése Magyarországon rövidesen várható és az első három hónapban illetve 3 GB adatmennyiségig ingyenes lesz.

Okostelefon-tulajdonosok appok révén is kapcsolatot teremthetnek autójukkal. A távvezérlési rendszer a következő funkciókra terjed ki:

–        Kapcsolat felvétele bárhonnan az Opel OnStar csapatával

–        Üzemi adatok, például abroncsnyomás vagy olajszint lekérdezése

–        Az autó kinyitása vagy bezárása, bárhonnan

–        A jármű lokalizálása

–        A kürt és a világítás aktiválása

–        Úti cél beadása a fedélzeti navigációs rendszerbe

–        WLAN-Hotspot-beállítások

Az Opel OnStar támogatása eltulajdonított jármű esetén a tulajdonost és a rendőrséget segíti az autó pillanatnyi helyének megállapításával és közlésével. Lehetőséget ad a bejelentett jármű újraindításának megakadályozására a távirányítású indításgátlóval. Ha csak valaki megkísérli az autót feltörni és a riasztó jelez, a tulajdonos az OnStaron keresztül sms és e-mail értesítést is kap.

Különböző Opel-típusok magasabb felszereltségi szintjein széria az Opel OnStar, ami belépőmodellekbe 150 ezer forintért rendelhető opcióként. Az első tizenkét hónapban ingyenes a teljes szolgáltatási csomag használata. Az ingyenes periódus után az OnStar szolgáltatás éves díja 32 ezer 500 forint.

Kép és szöveg: Biró Csongor

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.06.02
Az "MM" kód: Soha ne vegyél ilyen autót! ..
2023.06.02
Ha a fenntarthatóságról van szó, a hamburgi székhelyű intralogisztikai szolgáltató, a Still, halad....
2023.06.02
Olaszországban országos sztrájkot jelentettek be a légiforgalmi irányítók és a földi kiszolgálók....
2023.06.02
A Magyar Közút Nonprofit Zrt. idén a szokásosnál is nagyobb energiát fektet az út menti növényzet....
2023.06.02
Bizonyos Tesla modelleknél gyakran észlelnek nyikorgó hangokat a futómű területéről. Mi a probléma....
2023.06.02
Többfordulós, meghívásos tenderen az Influence Media integrált kommunikációs ügynökség nyerte el a....
2023.06.02
Dunaharaszti rendőr segített kiszabadítani az autóban rekedt Lénát - írja a police.hu ..
2023.06.02
A Bridgestone bemutatja a prémium kategóriás VX-R TRACTOR abroncscsaládot, amelynek fejlesztésénél....
2023.06.02
A Repülőtéri Rendőr Igazgatóság vezetője illetékességi területére kiterjedő fokozott ellenőrzést....
2023.06.02
Azzal ajándékozott meg a sors távol-keleti szerencséje, hogy volt alkalmam napokig tesztelni végre....