járműtörténelem

Párizsban ünnepel a Lamborghini

2022.03.18.

A Párizsi Rétromobile klasszikus autókiállítást március 15. és 20. között rendezik meg, amelyen a Lamborghini is részt vesz. A német tulajdonban levő olasz sportautó márka honlapjának beszámolója szerint ünnepelni mentek a francia fővárosba.

A Lamborghini Polo Storico képviselteti magát a Párizsi Rétromobile klasszikus autókiállításon március 15. és 20. között. A Sant'Agata Bolognese-i cég ezzel ünnepli az év hivatalos kezdetét, amely a legendás tizenkét hengeres motor története előtt tiszteleg.

A standon két kultikus darab látható: az első Countach rekonstrukciója, az LP 500 prototípus 1971-ből, valamint egy Miura P400 SV karosszériája, amelyet jelenleg a Sant'Agata Bolognese-i Polo Storico restaurál.

Stephan Winkelmann, az Automobili Lamborghini elnök-vezérigazgatója jelen volt a nyitóesten, és kifejtette: „A V12-es motor a márka rendkívüli ikonikus járműveinek középpontjában áll: a Miurától a Countachon át az Aventador Ultimae-ig. Ezek a belső égésű motorunk felejthetetlen történetei. Az autókultúra szerelmeseihez való csatlakozás a Rétromobile-on tisztelgés ennek az értékes örökségnek, valamint a múlt és a jelen technikusainak mérnöki tudása előtt.

A Countach LP 500 eredeti Giallo Fly Speciale sárga színben látható. Az 1971. márciusi Genfi Autószalonon bemutatott legendás jármű mása. Ezt 1974 márciusában a típusjóváhagyáshoz szükséges törésteszt során megsemmisítették. A rekonstrukciót a Lamborghini Polo Storico végezte el egy szenvedélyes gyűjtő számára, és körülbelül 25 000 óra munkát igényelt. A Lamborghini Centro Stile kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy felügyelte a karosszéria vonalait, és gondoskodott arról, hogy minden funkció az eredeti kialakításhoz igazodjon.

Stephan Winkelmann, az Automobili Lamborghini elnök-vezérigazgatója. Fotók: Lamborghini

A mechanikai alkatrészek vagy a korabeli felújított alkatrészek, vagy olyan alkatrészek rekonstrukciói, amelyek már nem állnak rendelkezésre, vagy kifejezetten a járműhöz készültek. A karosszériát és az alvázat tapasztalt karosszériamunkások teljesen kézzel készítették el. A Pirelli vállalta, hogy újra legyártsa a gumikat. A társaság elérhetővé tette a szükséges történelmi dokumentumokat. Ennek alapján a Pirelli olyan gumiabroncsokat gyártott, amelyek kialakításukban és méretükben megegyeztek az eredetivel, és biztosították, hogy azok utcai használatra is legálisak legyenek.

A standon egy Miura P400 SV karosszériája is látható. Ez egy gyűjtő tulajdonában van, aki a Lamborghini Polo Storico-t bízta meg a jármű megőrzési célú helyreállításával. A Polo Storico csapata jelenleg is dolgozik a járművön. Az eredeti narancssárga „Arancio Miura” árnyalatára lesz átfestve. A jelenleg felújítás alatt álló belső és mechanikai alkatrészeket ezután visszahelyezik.

Miura P400 SV karosszéria

A 2015-ben indult Lamborghini Polo Storico az Automobili Lamborghini részlege, amelynek célja a Sant'Agata Bolognese cég történelmi identitásának megőrzése. Fő feladata az összes 2001-ig gyártott Lamborghini jármű restaurálása és tanúsítása. Ennek érdekében a Polo Storico felügyeli az archívum karbantartását és új információforrások fejlesztését a vállalati archívum számára. Ily módon lehetővé teszi, hogy a legjobbat hozza ki az összes klasszikus Lamborghini járműből

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.19
II. Albert és trónörökös fia az új Artura Spiderben száguldott. ..
2024.06.19
A rövid szöveges üzenetben útdíjtartozásról értesítik a felhasználót, akit arra kérnek,....
2024.06.19
A Le Mans-i 24 órásra időzítették az Endurance Világbajnokság 2025-ös naptárának közzétételét. ..
2024.06.19
A Mercedes jelenleg zajló beruházásai nyomán Magyarország legnagyobb kapacitással bíró autógyára....
2024.06.19
Törökország 40%-os extra vámot vet ki az összes kínai járműre az import visszaszorítása, a folyó....
2024.06.19
A magyar válogatott csoportmeccseinek apropóján nemzeti színűre világítják ki a Bridgestone....
2024.06.19
Orbán Viktor miniszterelnök szerdán a Mercedes-Benz Group AG stuttgarti székhelyén munkaebéd....
2024.06.19
Oktatási, kutatási és kulturális területen tervez együttműködést kialakítani a győri Széchenyi....
2024.06.19
Szoboszlai Dominik vagy Toni Kroos? Gulácsi Péter vagy Manuel Neuer? Marco Rossi vagy Julian....
2024.06.19
Mit gondolnak saját magukról az autósok? Erre voltak kíváncsiak a spanyol közvélemény-kutatók, akik....