Peugeot

A Peugeot 208 az Év Importautója Japánban

2020.12.23.

A világ egyik legnagyobb autópiacán bizonyult az év legkiválóbb nemzetközi újdonságának - nagypresztízsű Japán Év Autója aranyérem mellett Európában is bővítette elismeréseinek gyűjteményét a Peugeot 208 elektromos változata.

Amióta bemutatkozott, gyakorlatilag folyamatosan nyeri az elismeréseket – lásd keretes írásunk – a Peugeot 208, a francia márka új generációs városi ferdehátúja. Miután Európa legrangosabb autóipari szaklapja, az Automotive News Europe az Év Személyautójának választotta meg, a 208 elnyerte a nagyközönség előtt jobban ismert Év Európai Autója (COTY) díjat is. 
 
Most, egy év elteltével lankadatlanul népszerű, méghozzá nem csak elsődleges piacán, Európában, hanem jóval messzebb is. December elején a Japan Car of the Year zsűrije az év legjobb importautójának választotta meg a Peugeot 208-as modellcsaládot – ez az első alkalom, hogy a szigetországban egy Peugeot bizonyult az importpiac legjobbjának (a 2010-11-es JCOTY szavazáson a Peugeot RCZ nyerte el az Év Különdíját, mint „az innovatív formaterv és a vezetési élmény előremutató egyensúlyát” nyújtó modell.)
 
Annál is nagyobb a jelentősége a Peugeot 208 győzelmének, mert a belső égésű és tisztán elektromos motorral egyaránt kapható modell tizenkilenc másik külföldi modellel együtt szállt versenybe a rangos trófeáért. 
 
A JCOTY szavazásán azok a típusok vehetnek részt, amelyeket az előző év novemberétől számított 12 hónap leforgása alatt vezettek be a szigetországban. Idén harminchárom típus – az imént említett húsz importmodell, valamint tizenhárom japán gyártmány – reménykedhetett a sikerben. Közülük végül tízen (öt-öt helyi, illetve importmodell) jutottak a döntőbe, ahol négy európai prémium modellel szemben tudott diadalmaskodni a francia kisautó – többek között egy olyan legenda reinkarnációját is le tudta győzni, mint a Land Rover Defender.
 
Miközben Japánban a Peugeot 208 teljes palettája ért el sikert, a világ másik végében, de a hozzánk sokkal közelebbi Portugáliában az e-208-ast kiáltották ki az Év Elektromos Autójának. Ezt a rangos címet az ország első számú tudományos és technológiai folyóirata, az Exame Informática adományozta az autónak. 
 
A díj különlegessége, hogy az autóipar csak egyike a jutalmazott területeknek: a számítástechnikától a fenntarthatóságig, az alkalmazásoktól az okostelefonokig minden lehetséges szögből lefedik az innováció fogalmát. A hasonló szavazásoktól eltérően itt egyáltalán nem magától értetődő, hogy autót is jutalmaznak. Az Exame Informática által alapított „Os Melhores do Portugal Tecnológico” (Portugália legjobb technológiái) díj idei, tizennegyedik átadó ünnepségén például a Peugeot e-208 volt az egyetlen automobil, amelyet említésre méltónak találtak a kiadvány szerkesztői, tavaly pedig egyáltalán nem is szerepelt gépkocsi a díjazottak között. 
 
A modell olyan technológiai áttörést jelentő, életminőséget megváltoztató találmányokkal együtt került a dobogó legfelső fokára, mint például a melldaganatok kiterjesztett valóságú, háromdimenziós megjelenítésére alkalmas Breast 4.0 rendszer. 
 
– Kiadványunk egyik fő feladata, hogy felkutassuk és bemutassuk azokat a tehetségeket, amelyeket a piac talán még nem fedezett fel – mondta az átadó ünnepségen Sérgio Magno, a kiadvány igazgatója. „A díj a technológiai gazdagság, az ismeretanyag gyarapítására szolgál. A Peugeot e-208 formatervével, menetdinamikájával és technológiai tartalmával egyaránt hozzájárult győzelméhez, bebizonyítva, hogy igenis lehetséges kompromisszumok nélküli villanyautót építeni.” 
 
A Peugeot 208 modellcsalád benzin- és dízelmotorral, valamint tisztán elektromos hajtáslánccal is rendelhető. Az 1,2 literes benzinmotor 75, 100, vagy akár 130 lóerős kivitelben is elérhető, öt- és hatfokozatú kézi, illetve nyolcfokozatú automata sebességváltóval. Az 1,5 literes dízelmotor 100 lóerőt ad le, manuális sebességváltója hatfokozatú. A kínálat legerősebb tagja a 136 lóerős villanymotor, amely egyfokozatú erőátvitelen keresztül hajtja az első kerekeket.
 
További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!
 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.20
A magyar jet-ski válogatott tagjai előkelő helyről várják a péntektől vasárnapig zajló Magyar....
2024.07.20
Nem szépek. Sőt, némelyik kifejezetten csúf, de kedves darabjai az autótörténelemnek. ..
2024.07.20
A vállalat elektromos meghajtású, teljesen elektromos és plug-in hibrid modellek eladásai 41....
2024.07.20
Kalle Rovanperä 15,7 másodperces előnyre tett szert a helyiek fordos kedvencével, Mārtiņš Sesksszel....
2024.07.20
Tippek a helytakarékos pakoláshoz. ..
2024.07.20
Lando Norris, a McLaren brit versenyzője nyerte a 39. Forma-1-es Magyar Nagydíj szombati időmérő....
2024.07.20
A Lamborghini Köln most egy új szalonban köszönti a márka vásárlóit és barátait, és lenyűgöző....
2024.07.20
Linda Jackson, a Peugeot nemzetközi igazgatója ismertette, hogy a villanyautók korszakában....
2024.07.20
Az Apollo Tyres a háromszoros Formula–1-futamgyőztes Giancarlo Fisichellát kérte fel, hogy....
2024.07.20
A DataHouse pénteken közzétett előzetes adatai szerint a hazai használtautó-piacon csaknem 457 ezer....