Peugeot

A Peugeot márka új igazgatója Linda Jackson

2021.06.30.

A Peugeot a frissen létrehozott Stellantis autóipari szövetségen belül is kiemelt pozíciót tölt be. A márka új igazgatója, Linda Jackson többek között erről is beszélt abban a szakmai interjúban, amelyet a kinevezését követően adott.

A világ legrégebb óta folyamatosan működő autógyártójaként a Peugeot mindig meghatározó szereplője volt Európa autóiparának. Technológiai és formai úttörőként az élvonalban formálta a trendeket, beleértve a vadonatúj piaci erőviszonyokat teremtő, márkákon átívelő cégcsoportok létrehozását is, hiszen 45 évvel ezelőtt megalapította a Peugeot Société Anonyme (PSA) vállalatot.

Az időközben tovább bővült cégcsoport ma Stellantis néven, tizenhat autógyártó, illetve autópiaci szolgáltató átfogó szervezeteként a világ egyik legnagyobb autóipari szereplője. Egy ilyen hatalmas szervezet egyes tagmárkáinak óhatatlanul új pozíciót kell elfoglalniuk, a Peugeot pedig ezen a csoportosuláson belül egyértelműen – az elmúlt évek termékpolitikája által előre elrendelve – felfelé, a prémium piac irányába mozdul el, miközben megőrzi megfizethető státuszát.

Ebben a hosszú átalakulási folyamatban kulcsszerepet játszik Linda Jackson márkaigazgató, aki 2021 januárjában vette át a Stellantis egyik vezérmárkájának az irányítását. „A Peugeot egy kiváló erőben lévő márka, ezt örököltem meg elődömtől. A piaci részesedésünk növekszik, arculatunk és ismertségünk erősödik, a modellkínálat teljes és vadonatúj. De mindig van min fejleszteni: amellett, hogy meg szeretném őrizni lendületünket Európában, tovább kell erősödnünk a nemzetközi piacokon. Erre különösen alkalmassá tesz bennünket speciális portfoliónk, amely a népszerű globális modellek – például a szabadidőjárművek – mellett az egyes piacokon speciális típusokkal – például a Landtrek Latin-Amerikában – erősíti a pozíciónkat” – nyilatkozta a cégvezető néhány hónappal kinevezése után.

Miközben 2020 fekete évként vonul be az autóipar történelemkönyvébe, a Peugeot Kína kivételével minden piacán erősíteni tudta helyzetét. „Nincsenek mentségek: újra kell építenünk üzleti modellünket ezen a hatalmas piacon” – vázolta egyszerű tárgyilagossággal a helyzetet Linda Jackson, megerősítve, hogy hamarosan Kínában is piac-specifikus modellekkel alapozzák meg a további növekedést, az új generációs 4008 szabadidőjárműtől kezdve a hosszú tengelytávolságú 508L szedánig.

Ami a Stellantison belüli differenciálást illeti, Linda Jackson szerint ez nem jelent valódi kihívást. „Semmin nem kell változtatnunk, már most rendkívül markáns eltérés látható a Peugeot szemléletében, a piaci pozicionálástól kezdve a konkrét járművekig. A márkánknak azt az irányt kell folytatnia, amit Jean-Philippe Imparato vezetése alatt az elmúlt években elkezdett: a Peugeot határozott és egyedi karakterrel rendelkezik, amit ügyfeleink pontosan értenek, és egyértelműen meg tudnak különböztetni más márkáktól. Ebben az értelemben nincs átfedés az egykori PSA márkák ügyfélkörei között.”

Ami a ’prémium’ címke használatát illeti, Linda Jackson óvatosabban, de magabiztosan fogalmaz. „Én inkább úgy mondanám, a tömegpiac legfelső szegmensét célozzuk meg. Így a márka a vásárlóközönség túlnyomó része számára elérhető marad, és szerintem ez a lényeg. Tíz éve folyamatosan nő termékeink hozzáadott értéke, lépésről lépésre magasabbra pozícionáljuk magunkat, és ez nem csupán a mi számunkra, hanem ügyfeleink számára is előnyöket hordoz. Megfizethető termékeket kínálunk, ugyanakkor a modellmixnek ma már legalább az egyharmadát a leggazdagabban felszerelt modellek teszik ki.” Ezzel egyedülállóan széles piacot képes lefedni a Peugeot, anélkül, hogy termékpalettáját szegmentálnia kellene.

Az elmúlt pár évben ugyanakkor tagadhatatlanul határozott lépéseket tett a márka olyan szűk, izgalmas piaci szegmensek irányába, mint a múltidéző (retro) vagy hangsúlyosan sportos modellek. Linda Jackson eltérő optimizmussal szemléli a két markáns tanulmányautó: a 2019-es Concept 508 Peugeot Sport Engineered, illetve a 2018-ban leleplezett Peugeot e-Legend Concept életképességét.

„Mindig is fenntartásokkal szemléltem az olyan elképzeléseket, amelyek egy egyszer volt nagyszerű élményt igyekeznek újraalkotni. A múlt fontos, az ihlet fontos, de visszalépni évtizedeket? A Peugeot egy friss ötletekkel teli, innovatív márka, inkább előrefelé tekintünk, mint hátra. Ami a sportmodellek vonalát illeti, több szempontból is látok benne fantáziát. Egyrészt közvetlen kapcsolatot teremt a motorsport programunkkal, másrészt élő laboratóriumként szolgálhat, felgyorsítva a kutatási és fejlesztési tevékenységeket. És ami talán a legfontosabb: átalakíthatja az emberek gondolkodásmódját, megmutatva, hogy a környezet védelme igenis együtt járhat az élvezetes vezethetőséggel.”

A hamarosan piacra lépő Peugeot 308-assal teljesen megújul a márka portfoliója, egyetlen modell kivételével modern, új padlólemezen nyugvó, alternatív hajtásláncokat kínáló, hosszú távon fenntartható típusokból áll a paletta. Ami a kakukktojást, a 108-ast illeti, Linda Jackson számos lehetőséget lát a vállalat előtt. „Nem is feltétlenül a 108-as sorsa a kérdés, hanem hogy a Peugeot hogyan viszonyul a miniautókhoz, a városi mobilitáshoz. Egyre kevesebb nagyvárosban tolerálják a belső égésű motorral szerelt járműveket, tehát nem valószínű, hogy a benzinmotor jelenti ebben a szegmensben a jövőt – kérdés viszont, hogy akkor micsoda. Sőt, tovább megyek: abban sem vagyok biztos, hogy az A-szegmensnek, mint olyannak, van létjogosultsága Európában. Egyelőre azonban még nincs a kezünkben az alternatív megoldás. Hogy néz ki a jövő városi közlekedése? Ez egyike azoknak a kérdéseknek, amire még nem tudom a választ.”

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.09.19
Még csak ismerkedünk a villanyautókkal, gyűjtögetjük a tapasztalatokat – például arról, hogy....
2021.09.19
A védelmi ipari szakképzés infrastrukturális feltételeit teremti meg a Zalaegerszegi Szakképzési....
2021.09.19
Facebookos ismerőseinek akart dicsekedni sportkocsijával egy 70 éves olasz autós, ehelyett a....
2021.09.19
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Megyünk egy kört? ..
2021.09.19
A Müncheni Autószalonon bemutatott Cupra Tavascan Extreme E Concept az idén indult Extreme E....
2021.09.19
A napenergiával közlekedő és működő lakóautó prototípusának neve Stella Vita, és egy 17....
2021.09.19
Üzembe helyezte a hétvégén az ausztriai Villachban 1,6 milliárd eurós beruházással készült....
2021.09.19
A J.D. Power közvélemény-kutató intézet arra kérte az új autók tulajdonosait, hogy értékeljék,....
2021.09.19
Fokozott közlekedésrendészeti és mélységi migrációs ellenőrzést tartottak az autópálya Szabolcs-....
2021.09.19
Tedd le az autót, és válts aktív közlekedési formára! Tippek az Európai Mobilitási Hét alkalmából....