Maybach

Pompa, luxus, 15 év siker

2017.11.03.

Különleges bemutatóra került sor az Iparművészeti Múzeumban októberben. A Mercedes-Benz Design est keretén belül exkluzív show kíséretében rántották le a leplet a vállalat legújabb formabontó tanulmányautójáról, a Mercedes-Maybach Vision 6 Cabriolet-ról.

Vakító kék fények, selyem lepel, kezdődhet a visszaszámlálás

A rendezvényen kitüntetett szerepet kapott a Daimler vezető designere, Gorden Wagener, aki nemcsak a luxusautót mutatta be, hanem ismertette a márka törekvéseit és elképzeléseit a jövőt illetően, több kategóriában.

A 49 éves formatervezőt külön büszkeség töltheti el, hiszen korát tekintve történelmet ír: a Daimler időszámításában még soha senki nem került a legmagasabb beosztások egyikébe ilyen „fiatalon”. Első egyetemi alkotásai között szerepelt egy padlóporszívó, amely már akkor megnyerte tanárait, sőt, bizonyos részei, élei valahogy még hasonlítanak is a Vision 6 Cabriolet-ra – viccen kívül! Hiába, ha valaki rátévedt egy ösvényre, ráérzett egy stílusirányzatra, az végig fogja kísérni egész designos karrierje során. 

Porszívót skiccelni, luxusautót rajzolni… bár ilyen egyszerű lenne egy formatervező dolga! Jócskán túlmutat feladatuk a kivitelezésen. Nem kifejezetten négykerekűek vonalait vetik papírra, hanem álmodnak. Álmodnak, elképzelnek, kitalálnak, létrehoznak egy komplett belső világot, amelyet a legapróbb részletéig ők teremtenek. Formákat kreálnak, trendeket állítanak, vagyis újítanak, egy lépéssel a vásárló és a piac előtt járnak.

Hogy miért ilyen fontos mindez? Mert a legtöbb esetben nem tudja kézzel foghatóan kifejezni a vevő, hogyan nyerte meg egy autó, milyen impulzusok érték, amelyek vásárlásra ösztönözték. „Megfogott az összkép” és kész. Aki újat szeretne alkotni, márpedig a Daimler esetében ez igaz, az figyelembe veszi a legapróbb érzéseket, az egyéniséget és a stílust, hogy értékeset és szépet kínálhasson később. Ezek a lépések nem kerülhetők meg, így lehet olyan újdonságot villantani a nagyvilágban, amely érzéseket éleszt, szenvedélyt korbácsol, s a horizont legfényesebb csillagához hasonlóan mutatja, merre tart a jövő, mit kell követni.

Pompa, luxus. A világ legmagasabb tornya, amely mellett Dubai felhőkarcolói eltörpülnek. Amelyben lift viszi fel az autót a sok századik emeletre. Ahol extravagázs környezetben parkol a teraszon egy közel 6 méteres, kétszemélyes, elektromos kabrió. Kitalálni, kidolgozni. Az elejétől kezdve egészen az autóig, az autó külsejétől a belső sebességmérő-óra mutatójának végződéséig. 

© 2017 Mercedes-Benz Hungária Kft. 

Ezért gyönyörű és egyben nagy kihívást jelentő ez a szakma, hiszen bátran állíthatjuk, hogy két párhuzamos világban kell egyszerre élni. És minden egyes nap úgy kell tudni felkelni, hogy valamit alkotunk, új ötletek pattannak ki fejünkből, új irányzatokról határozunk, és eközben nem fáradunk meg vagy nem ununk bele.

A bemutatón felszólalt Gorden Wagener tanára, Stefan Lengyel (MOME), továbbá Fülöp József (MOME), Koós Pál (MOME), Németh Gábor (Daimler) is, hiszen egyben a Mercedes-Benz és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem együttműködésének 15 éves évfordulóját is ünnepeltük. Sok magyar elme és kéz dolgozik a csillagos márkának immáron másfél évtizede sikeresen, töretlen lendülettel. 

© 2017 Mercedes-Benz Hungária Kft. 

A Mercedes-Benz design estjéről

Első osztályú fogadtatásban és műsorban volt részünk. Már a meghívó és az előzetes tájékoztatás formája következtetni engedett minket arra, hogy nem mindennapos élményben lesz részünk. Gyors regisztráció, welcome drink, majd egy frissített S-osztály társaságában várakoztunk az előadó aula megnyitására. A belépést követően ízléses környezet, elegáns díszek, eltalált hangulatfény-világítás által elvarázsolt világba csöppentünk. A színpadon egy hatalmas selyem lepel, alatta pedig egy kisebb yachtnak beillő valami…

Balett, tánc, akrobatikus mutatványok, énekes-táncos produkció, s mindez olyan fény- és hangtechnika kíséretében, hogy nemcsak a budapesti éjszakából, hanem a terem dimenziójából is kiszakadtunk. Az állófogadás kellemes volt, ízletes és különleges ételek kerültek terítékre. A falatozás közben természetesen bármikor beszélgetésbe elegyedhettünk a design igazgatóval, aki a legnagyobb természetességgel kommunikált velünk angolul.

© 2017 Mercedes-Benz Hungária Kft. 

A Mercedes-Maybach Vision 6 Cabriolet-ról

Pont egy éve Párizsban még a szemöldökömet ráncoltam a piros Vision 6 Coupé láttán. A hátsó rész és a tetővonal valahogy nem hozta ki kellően a formát. A kabrió mind színében, mind arányaiban tetszetősebb, nagyon kimért, irtó elegáns!

A forma és az anyagok láttán egyértelműen a csúcsok-csúcsa lehet az új Maybach. Luxushajókat idéző belső színvilág és kidolgozás, a fa padló alumíniummal szabdalt, a gombok logóval díszítettek, a kárpit puha, középen pedig egyetlen nagy kijelző trónol.

Összetéveszthetetlen, komoly tekintet árad az első, vékony LED-es lámpákból. A küszöb vonala mesterien kivitelezett, ráadásul világít kívül-belül. A hátsó lámpa elegánsan zárja a kabrió testét, a gerincvonalon egy szintén piros csík található. Csak a kerék csodálásával eltölthetnénk egy teljes napot. Minden egyes felni remekmű, olyan szép, annyira illik az autóhoz, hogy álmodni sem lehetne más 24 colos darabot a Vision 6 Cabriolet-hoz.

A lemezek alatt nem mellesleg 750 lóerőnek megfelelő összteljesítményű villamos rendszer lapul. Az akkumulátor alapú energiatárolással körülbelül 600 km tehető meg, ezt követően 5 perces gyorstöltéssel akár újabb 100 km-t is autózhatunk. Ugyan a tömeget nem tudjuk, a 0-100 km/h-s sprint 4 másodperc alatt teljesíthető az előzetes becslések szerint.

Kíváncsian tekintünk a jövőbe, hogy egy nagyon szűk társadalmi rétegnek egy nagyon igényes és drága autót valóban piacra dob-e a Daimler. Mert amennyiben igen, úgy nem csak néhány betű, apró utalás lenne a plusz luxusra a Maybach felirat például az S500-okon, hanem önálló modellek látnának napvilágot a Mercedes-Benz Vision 6 tanulmányok alapján.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.12.04
Az amerikai Anderson Economic Group piackutató október végén megjelent tanulmánya meglepő dolgot....
2021.12.04
A Deep Space Projekt néven fejlesztett autó közel egymilliárd forintba fog kerülni. ..
2021.12.04
A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton, a Mercedes brit versenyzője nyerte az első Forma-1-es....
2021.12.04
Az EQXX-ről újabb adatokat és egy képet hoztak nyilvánosságra. ..
2021.12.04
A Toyota prémiummárkájának első dedikált villanyautóját RZ-nek fogják hívni. ..
2021.12.04
Idén már hat kivilágított villamost és az ünnepi fogaskerekűt indította útjára december első napján....
2021.12.04
A Fiat Mirafiori gyárát elektromos járművek gyártóközpontjává kívánja átalakítani a Stellantis.....
2021.12.04
Lengyelországban jelentősen csökkent az új autók és kisteherautók eladása novemberben éves szinten....
2021.12.04
A GR86 értékesítését 2024-re le fogják állítani Európában, méghozzá szokatlan okból. ..
2021.12.04
A kispesti rendőrök még aznap rajtaütöttek a lopással gyanúsítható férfi telephelyén; a Jaguárt....