Iveco

Próbaút-Iveco Daily CNG

2015.09.27.

A korábbiakban már olvashattak az IVECO Stralis CNG-vel, azaz sűrített földgázzal hajtott változatáról, illetve arról a programról is, amelyet a földgázüzemű járművek hazai népszerűsítésére indítottak idén márciusban. Az IVECO már hosszú évek óta fejleszt és gyárt alternatív hajtású járműveket, és ami érdekesség, hogy nem csak a nagykategóriában, hanem a kisáru-szállító szegmensben is elérhető a legtöbb, a környezetvédelem és a fenntarthatóság szempontjait figyelembe vevő fejlesztésük. Korábban már kipróbálhattuk, ugyan csak egy rövid próbaút erejéig a tisztán elektromos hajtású, vadonat új Dailyt, most pedig a CNG-s változatot is.

Az új Daily, amely az év haszonjárműve díjat is elnyerte, több szempontból is kiemelkedik a kisáruszállító szegmens paletta járművei közül. Egyedi, rendkívül robosztus megjelenése erőt és megbízhatóságot sugároz, ráadásul a fülkék kialakítása, a kissé szokatlan, de semmiképpen sem bántó megjelenés mellett rendkívül jó sikerült. Az ilyen járművek óriási hátránya, főleg a szimpla kabinos változatoknál, hogy a fülke rövidsége miatt magasabb termetű vezetők számára kényelmetlenek, szűkösek. A Daily azonban ebből a szempontból is jól szerepel. A vezetőülés egészen tág határok között mozgatható és a lábtér is megfelelő, ellentétben néhány versenytárs extrém szűkös fülkéjével. A kezelőszervek is jó helyen találhatóak, kézre esnek, a műszerfal könnyen áttekinthető. Ami még óriási erénye ennek a járműnek, már ami a napi használathoz kapcsolódik, hogy a tágasnak mondható fülkébe rengeteg pakoló rekesz kapott helyet, amelyek jó része zárható, így a papírok, dokumentumok egyéb kellékek rejtve maradhatnak az avatatlan szemlélődők elöl. A műszerfal tetején három zárható rekesz található, az ülések alatti fiókok is rengeteg holmit képesek elnyelni. A vezetőülés egyébként rugós, súlyhoz igazítható, így téve kényelmesebbé a használatot, ergonómiai kialakítására nem lehet panasz. A kormánykerék fogása jó, számos funkció már innen vezérelhető.

Az általunk kipróbált szimpla fülkés platós, 3,5 tonnás modell a markáns külső jegyeket tekintve lényegesen nagyobb jármű képét kelti. A külső tükrök kiváló kilátást biztosítanak, a vezető munkáját segíti még a sebességtartó automatika is.

Az eddigi tapasztalatok akár egy hagyományos járműről is szólhatnak, azonban a tesztautónk jelen esetben egy sűrített földgázzal üzemelő példány volt. Első és legfeltűnőbb tulajdonsága, hogy a 136 lóerős, 350 Nm nyomaték leadására képes 3 literes erőforrás hihetetlenül halkan jár. Itt nincs nyoma dízeles ketyegésnek, a CNG motorok járása sokkal inkább a benzines erőforrásokéhoz hasonlatos, és elektromos gyújtással rendelkeznek. A meglehetősen nagy teljesítményt a kipróbált járműben egy hatfokozatú, jól és pontosan kapcsolható kézi váltón keresztül juttatja tovább a hajtásláncban. Az alvázra vetve egy pillantást a gáztartályok itt találhatóak, tehát a hasznos térből nem vesznek el helyet. Emellett egy kisméretű, 14  literes üzemanyag-tartály található a fülke mögött, szintén az alvázon. Ez benzin tárolására szolgál. Egyrészt a hidegindításoknál lehet szükség rá, másrészt vésztartalékként is jó szolgálatot tesz, ha a gáz kifogyna a tartályokból. A jármű hatótávolsága, átlag 350 kilométer, így városi használatra, áruterítésre, vagy jelen jármű esetében például építési anyagok szállítására már megfelelő alternatíva. Főleg hosszabb időtávon kifizetődő a gázüzem, hiszen a jármű üzemanyag-költség 20 százalékkal veri a dízelesekét, emellett járása csendesebb és az Euro6-os előírásokat részecskeszűrő beépítése nélkül képes teljesíteni, természetesen AdBlue adagolásra sincsen szükség. Egyetlen hátrányt a gáztartályok súlytöbblete jelenthet, ami természetesen a terhelhetőség csökkentését okozza, azonban számos, a dízelmotorokhoz ma már szükséges kiegészítő berendezés, például EGR rendszer, AdBlue adagoló rendszer nincs a járművön.

Sokan mondhatják ma még és talán joggal, hogy ez mind szép és jó, de tankolni nem nagyon lehet CNG-t. Ez sem teljesen igaz, Budapesten és környékén ma már három-négy CNG kút üzemel és a már említett gázüzemet népszerűsítő program részeként, és az Unió előírásai szerint is jelentős kútszám-növekedés várható a közeljövőben.

Maga a Daily önmagában is kiváló szerkezet, variálhatóságával – 3,5-7 tonnáig, szinte minden feladatra specifikálható, áru- és személyszállításra egyaránt – vonzó megoldást jelent. Mindez kiegészülve a legújabb, alternatív hajtási formákkal még a környezettudatos vagy költségérzékeny vállalkozásoknak is felkeltheti az érdeklődését.

(A cikk az AutóKözlekedés 2015/5. számában jelent meg.)

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.03.22
Autós üldözés közben, egy vezetői engedéllyel nem rendelkező férfi, rendszám nélküli terepjáróval....
2023.03.22
Németországban a Nio együttműködik az EnBW-vel. A váltóállomások a gyorstöltők mellé vannak....
2023.03.22
A fejlesztéseknek köszönhetően 2022-ben csaknem 1,2 millióan szállítottak kerékpárt vasúton a MÁV-....
2023.03.22
A Wizz Air magyarországi utasszáma a tavalyi több mint 3,7 millióról idén 4,8 millió fölé emelkedik....
2023.03.22
Az izraeli akkumulátorgyártó 2024-re a 100in5 cellák tömeggyártását szorgalmazza, amelyek állítólag....
2023.03.22
A katasztrófavédelem honlapja szerdán, hajnali négy óra előtt néhány perccel arról számolt be, hogy....
2023.03.21
Autóshow-k ünnepelt sztárjai voltak egykor, ma is ragyognak: száz évnyi Audi koncepció ..
2023.03.21
A Geely Auto Group kínai autógyártó rekordbevételt ért el tavaly a tartós chiphiány és a....
2023.03.21
Egy 54 éves motoros halt meg, amikor személyautóval ütközött - írja a police.hu ..
2023.03.21
Az elektromos mobilitás korában is tovább írja kompakt modelljei sikertörténetét a Volkswagen márka....