használt autó vásárlás

A próbaúton ment tönkre az Alhambra

2023.07.10.

Vásárlás előtti felmérésnek indult, vontatás lett a vége.

Lassan 10 éve foglalkozunk hivatásszerűen használt autók vásárlás előtti átvizsgálásával. A szolgáltatás célja, hogy a főképp magánszemélyek, meg inkább a laikus vevők, a lehetőségekhez mérten teljes képet kapjanak a kiszemelt kocsi aktuális állapotáról.

Itt, a Mesél a szakértő rovatban már csaknem 170 esettanulmányt jelentettünk meg, köztük igen cifra történeteket is. Ma, egy 2014-es gyártású, magyarországi Seat Alhambra vásárlás előtti vizsgálatának eredményéről mesélünk.

A próbaútig egész jó volt

Sokszor jelzik az olvasók, hogy a történeteink mind-mind horrorfilmbe illenek, írjunk már olyan esetekről is, amikor normális állapottal találkoztunk. Ezt is szívesen megtennénk, hiszen szinte minden nap akad ilyen sztori is, csakhogy ez igen alacsony érdeklődésre tart számot, hiába, akkor nézik, ha vérzik.

Ez a Seat is igen bíztató volt kkezdetben. A vásárlás előtti vizsgálatokon előbb álló helyzetben nézzük végig a kocsit: a karosszéria állapotát és sérüléseit, természetesen a festékréteg vastagságokat, az utastér esztétikai megjelenését, kopásokat, hibákat, hiányokat, a motorteret olajfolyások után kutatva, folyadékszinteket ellenőrizve, megnézzük a fékalkatrészek állapotát, keréktárcsákat, gumiabroncsokat, elvégezzük a számítógépes diagnosztikát, hibakódokat olvasunk és elő adatokat elemzünk.

A próbaút csak ezután jön, hiszen kismillió okból előfordulhat, hogy arra már nincs is szükség. Nem volt ez másképpen az Alhambrával sem. A 2.0 CRTDi motoros, manuális váltós autó szépen indult, a porlasztók értékei megfelelő állapotot mutattak. Egyedül a részecskeszűrő nyomáskülönbsége tartott a jelezni való határérték felé, de ez sem volt vészes.

Feljegyeztük még, hogy az elektromos tükörállítás tükörválasztó gombja hibás, és a multikormány gombjai sem akartak megfelelően működni. Nem biztos, hogy olcsón javítható hibák ezek, de veszélyeztetik közvetlenül a működést, vagy a közlekedésbiztonságot.

A karosszéria is elég jó állapotban volt a majdnem 160 ezer megtett kilométer ellenére. Néhány jégverési(?) nyom a motorház fedélen, 2 ajtó élben lehúzva, karcok és kavicsnyomok voltak láthatók. Korábbi sérülés és javítás csak a bal első sárvédőn és ajtón volt detektálható, ennyi bele kell, hogy férjen, ráadásul a legmagasabb mért érték 290 mikrométer volt, tehát inkább színátfújásról beszélhetünk, mint komoly sérülés javításáról.

Már a próbakör elején észlelhető volt

Mivel mindent rendben találtunk következhetett a tesztút, ahol már az első métereken érezni lehetett, hogy a kuplungpedál nyomáspontja nincs rendben, nagyon lent fog. Ettől még vette a sebességeket és el lehetett indulni az autóval.

Aztán – amikor már jó messze jártunk a kiindulási helytől – egyszer csak beesett a kuplungpedál és nem volt tovább. A jó öreg kuplung munkahenger meghibásodás lépett fel, amitől az autó természetesen azonnal menetképtelen lett.

Ritka, hogy egy lassan 10 éves családi egyterű belseje ennyire megkímélt legyen

Pedig nem volt rugdosva, nyúzva, egyszerűen éppen ott jött el a végítélet számára. Az autót visszavontatták a ház elé, ahonnan indultunk és most jön a csoda:

Az eladó felajánlotta, hogy a hibát természetesen kijavíttatja!

OK, más választása nem nagyon maradt ott és akkor, hiszen a kocsit szeretné eladni, így pedig elég nehéz lesz, de mégis csak ritka az ilyen, hogy azonnal hívta a márkaszervizt(!) időpontért. Az autó egyébként minden kilométerét még a gyári, eredeti kuplungalkatrészekkel teljesítette és hát ez kb. ennyit is tud.

Jobb, ha még a vásárlás előtt derül ki

Nem teljesen egyedi eset ez. Jártunk már úgy (Focus RS-sel), hogy a kocsi a próbaúton még nem, de aztán az ügyfélnél néhány napon belül produkálta ugyanezt a hibát. Ezzel sajnos nincs mit tenni, mert egyértelműen erre a várható meghibásodásra következtetni semmiből sem lehet, amikor még működik a kocsi.

Ez most egy szerencsés esetnek mondható, mert ha az ügyfél nem rendel vásárlás előtti vizsgálatot, akkor ez a hibajelenség esetleg megint éppen napokkal a vásárlás után jön elő és oda a hőn áhított „új autóval” való nyaralás.

További autós tartalmakért kövesse az Autószektor Facebook oldalát!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.25
Megszoktuk, hogy az autók, motorok rendre feszegetik a sebességi határokat. Az extrém....
2024.07.25
Szintet léptek a Toyota autonóm mobilitási fejlesztései: a vállalat technológiai kutatási....
2024.07.25
Belgiumban az autósok évente 40 órát és 51 percet töltenek forgalmi dugókban, ami azt jelenti, hogy....
2024.07.25
Baleset miatt lezárták a 47-es utat a 180-as kilométernél, a Csongrád-Csanád vármegyei Székkutas....
2024.07.25
Arról híres a Lanzante cég, hogy régi Forma-1-es motorokat raknak ikonikus sportautókba, majd....
2024.07.24
- Két ember meghalt egy vasúti átjáróban történt balesetben Szentes közelében szerda este - közölte....
2024.07.24
Az olimpia évében Párizs helyett Nizzában volt a Tour de France befutója. ..
2024.07.24
A használtautó vásárlás pszichológiája ..
2024.07.24
- Legördült a zalaegerszegi gyártósorról a Magyar Honvédség első magyarországi gyártású Lynx KF-41....
2024.07.24
Van, ahol már működik az új rendszer.   ..