repülésbiztonság

Pszichológiai szűrés alá vetnék a pilótákat

2016.08.18.

Pető György pilóta szerint némileg értelmezhetetlen a pilóták pszichológiai vizsgálatának szigorításáról szóló javaslat, mert eddig semmilyen pszichológiai szűrésen nem kellett részt venniük.

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség szerdán tett javaslatot a pilóták orvosi és pszichológiai vizsgálatának szigorítására annak érdekében, hogy ne ismétlődhessen meg a tavalyi franciaországi légi katasztrófa.

Pető György az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában elmondta: a pilótáknál eddig csak olyan alapvető egészségügyi dolgokat néztek meg, hogy rendben van-e látásuk, hallásuk, egyensúlyérzékelésük, fizikai állapotuk. Emellett az alkohol- és drogfogyasztást is rendszeresen szűrték. A mentális problémákat viszont, amelyeknek a hétköznapokban tünetei sem nagyon vannak, nem - fejtette ki, hozzátéve: erre kell felállítani egy új rendszert.

Pető György ugyanakkor megjegyezte: korábban volt egy feloldhatatlannak vélt ellentét ez ügyben az orvosi titoktartás kötelezettségével. Németországban például, ha egy orvos megszegi a titoktartás előírásait, akár börtönbe is kerülhet - jegyezte meg. Ugyanakkor rámutatott: mérlegre kell tenni, hogy melyik az erősebb, egy ember magánjoga vagy mondjuk száz ember élethez való joga.
Ezzel együtt a pilóta felfoghatatlannak nevezte - különösen a Germanwings esete után -, hogy mi tartott eddig a pilóták pszichológiai szűrésének kidolgozása ügyében. Pető György szerint a Germanwings tragédiája is megelőzhető lett volna, ha az orvosok szólnak a légitársaságnak a pilóta mentális állapotáról. 

Az Európai Repülésbiztonsági Ügynökség javaslatcsomagja azért született, mert tavaly márciusban a Germanwings német diszkont légitársaság Barcelona-Düsseldorf útvonalon közlekedő Airbus A320-as gépe a fedélzeten 150 emberrel hegyoldalnak csapódott Franciaország déli részén, az Alpokban. Az utasszállító fekete dobozainak adatai alapján a másodpilóta, a súlyos lelki problémákkal, depresszióval küszködő, emiatt korábban több terápián is átesett Andreas Lubitz bezárkózott a pilótafülkébe, és szándékosan vezette a gépet a hegynek.

 

(MTI)

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.21
Ideje átgondolni, hogy mit tartunk egyáltalán automobilnak, azaz önmagától mozgó személy- és....
2021.10.21
Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi azonos....
2021.10.21
A németországi, és ezen belül is a Baden-Württemberg tartományban működő vállalatok főszerepet....
2021.10.21
Átadták csütörtök délután az M80-as autóút Körmend-Rábafüzes között nettó 62 milliárd forintos....
2021.10.21
Nem csak Bécsben, Salzburgban is kedvelt a turisták körében a ló vonatta kocsi, a fiáker. Úgy tűnik....
2021.10.21
A padlógáz nem csupán a többi közlekedőre nézve lehet veszélyes, de sokba kerülhet annak is, aki....
2021.10.21
A hidrogén felhasználása számos területen elképzelhető Magyarországon - mondta az innovációs és....
2021.10.21
Elemzők által becsültnél nagyobb mértékben nőtt a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és....
2021.10.21
Teljes útzár mellett tűzoltók végzik a mentést - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.21
Miközben a személyautó és a tehergépkocsi gumiabroncsok piaca stagnál idén a harmadik negyedévben....