Aurus

Putyin csúcsmárkája, az Aurus testőrmotorokat fejleszt - civileknek is

2021.04.14.

Az orosz „nemzeti” autómárkát, az Aurust kifejlesztő NAMI tervezővállalat bemutatta prémium kategóriájú elektromos motorkerékpárjának első működő prototípusát. Háromperces videó készült az újdonság létrehozásának folyamatáról, amit az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium Instagram oldalára töltöttek fel.

Az Instagram-üzenetben az Ipari és Kereskedelmi Minisztérium hangsúlyozta, hogy a külföldi márkákat helyettesítő hazai motorkerékpárok létrehozásának gondolata az „Egységes moduláris platform”, a Кортеж („Cortege”) projekt elindításától kezdve „benne volt a levegőben”.

Az eredetileg az elnöki konvojokat kísérő motor civil változatának terve már 2012-ben megszületett, motorkerékpár külsejére vonatkozó hivatalos leírás csak tavaly nyáron jelent meg a Rosstandart, azaz az orosz szabadalmi hivatal adatbázisában – írja a motor.ru orosz autós szakportál.

A hivatalos közlés szerint a most bemutatott prototípust az Orosz Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZO) speciális igényeit figyelembe véve tervezték meg.

Az orosz elektromos kerékpár állítható magasságú szélvédőt, keskeny, téglalap alakú visszapillantó tükröket és egy-egy csomagtartót kapott a két oldalára. A videóban a NAMI bemutatta a motorkerékpár speciális szolgáltatásokra szánt, illetve oldalkocsis változatának terveit is.

A minisztérium közölte: a nehéz osztályú elektromos motorkerékpár speciális változatai képesek ellátni mindazokat a feladatokat, amelyeket a Belügyminisztériumnak és a Vészhelyzeti Minisztériumnak teljesíteni kell. A platform ugyanakkor széles lehetőségeket biztosít a további fejlesztésekhez, többek között a szabadpiacon is értékesíthető változatok kialakítására.

Az új Aurus motorkerékpár elektromos hajtással működik, amelynek csúcsteljesítménye 140 kilowatt, vagyis 190 lóerő. A kétkerekű Aurus 3,7 másodperc alatt gyorsul nulláról 100 km/h-ra. Maximális sebességét nem hozták nyilvánosságra, de szakmai körök azt 250 kilométer/h-ra teszik.  

Denis Manturov ipari és kereskedelmi miniszter bejelentette: az Aurus elektromos motorkerékpár gyártása 2022-ben kezdődik, de az első példányok csak 2023-ban kerülnek forgalomba.

Ugyancsak az Aurus márkát érintő hír, hogy a tatárföldi Sollers üzemben megkezdődött az Aurus Senat gépkocsi első sorozatának gyártása. A jelabugai gyárban évente ötezer "Aurus" összeszerelését tervezik, valamennyit magánvásárlók számára. A projektbe 6,6 milliárd rubelt (kb. 40 milliárd forintot) fektettek be.

Az Aurus (Orosz arany) márka sajátos helyet foglal el az orosz gépjármű-gyártásban. Létrejötte a 2012-ben indult úgynevezett „Kortezs”-projektnek köszönhető, amelynek célja az orosz állami vezetés protokolligényeinek kielégítése volt, saját gyártmányú luxus- és protokoll autókkal.

Az autókat, ahogy most a motort is, a különleges feladatokkal megbízott orosz állami cég, a Központi Gépjármű és Autóhajtómű Kutató Intézet (NAMI) fejlesztette ki. Maga a kezdeményezés a kormánytól – konkrétan Putyin elnöktől – érkezett.  A cél kettős volt. Egyrészt lehetőséget akartak adni az orosz elitnek, hogy hazai luxusautókat vásároljanak. Másrészt a luxuskocsikat - állami hátszéllel - külföldi kormányok és különleges igényű egyéni megrendelők számára ajánlják majd ki.

Az oroszoknak további nagy terveik vannak az Aurus-koncepcióval. Ezen a néven ugyanis nem csupán felső kategóriás autók és motorok kerülnek majd forgalomba, hanem egy sor más luxustermék is, a jachtoktól az ékszerekig. 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.21
Ideje átgondolni, hogy mit tartunk egyáltalán automobilnak, azaz önmagától mozgó személy- és....
2021.10.21
Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi azonos....
2021.10.21
A németországi, és ezen belül is a Baden-Württemberg tartományban működő vállalatok főszerepet....
2021.10.21
Átadták csütörtök délután az M80-as autóút Körmend-Rábafüzes között nettó 62 milliárd forintos....
2021.10.21
Nem csak Bécsben, Salzburgban is kedvelt a turisták körében a ló vonatta kocsi, a fiáker. Úgy tűnik....
2021.10.21
A padlógáz nem csupán a többi közlekedőre nézve lehet veszélyes, de sokba kerülhet annak is, aki....
2021.10.21
A hidrogén felhasználása számos területen elképzelhető Magyarországon - mondta az innovációs és....
2021.10.21
Elemzők által becsültnél nagyobb mértékben nőtt a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és....
2021.10.21
Teljes útzár mellett tűzoltók végzik a mentést - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.21
Miközben a személyautó és a tehergépkocsi gumiabroncsok piaca stagnál idén a harmadik negyedévben....