autószerviz

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (1. rész) – Mi/Ki is az a gépjármű fenntartó?

2020.09.21.

Cikksorozatunk első részeiben az 1/1990 (IX.29.) KHVM rendelet vesézzük ki, mivel ez szabályozza a gépjármű-fenntartó szakma alapvető feltételrendszerét.

 

A járműfenntartó tevékenységeket végző vállalkozásokat számos jogszabály, rendelet szabályozza, amelyek a személyi szakmai feltételektől kezdve, a dologi feltételeken keresztül, egészen a bejelentésig, tevékenység ellenőrzéséig meghatározzák a vállalkozás jogi szempontból megfelelő felépítését.

A Gépjármű fenntartó tevékenység 1/1990 (IX.29.) KHVM rendelet többoldalas megfogalmazásán nem is ajánlott szó szerint végigmenni, mert ennek a cikknek senki nem érne a végére. Ezeknek a kritériumoknak a rövidebb, egyszerűsített ám információban gazdag változatát gyűjtöttük össze.

Első lépésként fontos kitérni arra, mit is ért a rendelet járműfenntartó tevékenység alatt: a közúti közlekedés szabályairól szóló rendeletben meghatározott gépjárműveken (pl. személygépkocsi, tehergépkocsi stb., KIVÉVE trolibusz, motorkerékpár), valamint ezek pótkocsijain végzett műszaki tevékenység.

A gépjármű javító/karbantartó műhelyekben a műszaki munkát közvetlen szakmai felügyelet MELLETT szakmai képesítéstől függetlenül elvégezheti az alkalmazott. Azonban, ha NINCS JELEN a felügyeletet biztosító személy, csak az végezhet műszaki tevékenységet, akinek a végzett munkához meghatározott (ld. következő rész) vagy annál nagyobb fokú szakiránynak megfelelő képesítése van.

 

 

A közúti forgalomban üzemképtelenné vált gépjárművet a helyszínen csak olyan személy javíthat, akinek legalább mesterszakmunkás, kisipari mestervizsga, ill. ezekkel egyenértékű végzettsége VAGY szakiránynak megfelelő szakmunkás képesítése és 5 év szakmai gyakorlata van. Ha a helyszínen több munkatárs is jelen van elég, ha egy személynek megfelelő a képesítése.

A bontás során kinyert közlekedésbiztonsági szempontból kiemelten fontos alkatrészek minőségellenőrzését a szakiránynak megfelelő autószerelő, karosszérialakatos, autóvillamossági szerelő mestervizsgával, technikusi vagy ennél magasabb képesítéssel rendelkező személy végezheti.

Ez a beépítés előtt is fontos, hiszen a javító műhely felel a beszerelt alkatrészek megfelelőségéért is.

 

 

Ebből is látható, hogy a megfelelő munkatársak megtalálása nem csak a szakmai képzettség, hanem a képesítések szempontjából is fontos. Nagyobb műhelyek esetében a műszaki felügyelet külön emberi erőforrást igényel, ráadásul magas végzettséggel.

Amikor rezsióradíjat számolunk nem csak a munka kétkezi részét kell figyelembe venni, hanem az adminisztrációt és a jogszabályban előírt, vagyis kötelező műszaki irányítás díját is figyelembe kell venni, valamint a folyamatos, kötelező, naprakész információ átadás adminisztrációs költségét.

A következő részben részletezzük a személyi feltételeket.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99000001.khv

 

0. rész: https://autoszektor.hu/hu/content/rezsioradij-avagy-mi-kerul-ebben-ennyi...

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.10.26
Megint autók az Aeroparkban: a Zsiguli dombvidéken felépült Volgai Autógyár termékeiből félszáz....
2020.10.26
Lehet valami egyszerre elegáns és vulgáris? Megfér egy testben az arisztokratikus kifinomultság és....
2020.10.26
Alexander Galaganov Oroszországból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu....
2020.10.26
Az autóbusz töltőberendezés-gyártóknak és -forgalmazóknak hétfőtől megnyílt a lehetőségük arra,....
2020.10.26
A Kecskeméti Rendőrkapitányság Közlekedésrendészeti Osztályának munkatársai az állampolgárok....
2020.10.26
Bevezető áron használhatják a villanyautósok az E.ON november 24-től fizetőssé váló elektromos....
2020.10.26
1910-1920. A tömeggyártás kezdete, avagy út a luxustól a szükségesig. A nagy sorozatú termelés....
2020.10.26
Baleset miatt több kilométeres torlódás alakult ki az M1-es autópálya Hegyeshalom felé vezető....
2020.10.26
A világ vezető környezetbarát prémium autógyártója, az Európában immáron 80%-ban (Nyugat-Európában....
2020.10.26
Magyarország területén a 2020. október 22-én 0 órától 2020. október 25-én 24 óráig a rendőrök 148....