autószerviz

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (1. rész) – Mi/Ki is az a gépjármű fenntartó?

2020.09.21.

Cikksorozatunk első részeiben az 1/1990 (IX.29.) KHVM rendelet vesézzük ki, mivel ez szabályozza a gépjármű-fenntartó szakma alapvető feltételrendszerét.

 

A járműfenntartó tevékenységeket végző vállalkozásokat számos jogszabály, rendelet szabályozza, amelyek a személyi szakmai feltételektől kezdve, a dologi feltételeken keresztül, egészen a bejelentésig, tevékenység ellenőrzéséig meghatározzák a vállalkozás jogi szempontból megfelelő felépítését.

A Gépjármű fenntartó tevékenység 1/1990 (IX.29.) KHVM rendelet többoldalas megfogalmazásán nem is ajánlott szó szerint végigmenni, mert ennek a cikknek senki nem érne a végére. Ezeknek a kritériumoknak a rövidebb, egyszerűsített ám információban gazdag változatát gyűjtöttük össze.

Első lépésként fontos kitérni arra, mit is ért a rendelet járműfenntartó tevékenység alatt: a közúti közlekedés szabályairól szóló rendeletben meghatározott gépjárműveken (pl. személygépkocsi, tehergépkocsi stb., KIVÉVE trolibusz, motorkerékpár), valamint ezek pótkocsijain végzett műszaki tevékenység.

A gépjármű javító/karbantartó műhelyekben a műszaki munkát közvetlen szakmai felügyelet MELLETT szakmai képesítéstől függetlenül elvégezheti az alkalmazott. Azonban, ha NINCS JELEN a felügyeletet biztosító személy, csak az végezhet műszaki tevékenységet, akinek a végzett munkához meghatározott (ld. következő rész) vagy annál nagyobb fokú szakiránynak megfelelő képesítése van.

 

 

A közúti forgalomban üzemképtelenné vált gépjárművet a helyszínen csak olyan személy javíthat, akinek legalább mesterszakmunkás, kisipari mestervizsga, ill. ezekkel egyenértékű végzettsége VAGY szakiránynak megfelelő szakmunkás képesítése és 5 év szakmai gyakorlata van. Ha a helyszínen több munkatárs is jelen van elég, ha egy személynek megfelelő a képesítése.

A bontás során kinyert közlekedésbiztonsági szempontból kiemelten fontos alkatrészek minőségellenőrzését a szakiránynak megfelelő autószerelő, karosszérialakatos, autóvillamossági szerelő mestervizsgával, technikusi vagy ennél magasabb képesítéssel rendelkező személy végezheti.

Ez a beépítés előtt is fontos, hiszen a javító műhely felel a beszerelt alkatrészek megfelelőségéért is.

 

 

Ebből is látható, hogy a megfelelő munkatársak megtalálása nem csak a szakmai képzettség, hanem a képesítések szempontjából is fontos. Nagyobb műhelyek esetében a műszaki felügyelet külön emberi erőforrást igényel, ráadásul magas végzettséggel.

Amikor rezsióradíjat számolunk nem csak a munka kétkezi részét kell figyelembe venni, hanem az adminisztrációt és a jogszabályban előírt, vagyis kötelező műszaki irányítás díját is figyelembe kell venni, valamint a folyamatos, kötelező, naprakész információ átadás adminisztrációs költségét.

A következő részben részletezzük a személyi feltételeket.

https://net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=99000001.khv

 

0. rész: https://autoszektor.hu/hu/content/rezsioradij-avagy-mi-kerul-ebben-ennyi...

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.10.29
A harmadik negyedévben már növekedésnek indult a francia Groupe PSA konszern autóipari üzletágában....
2020.10.29
A Széchenyi István Egyetem frissen végzett járműmérnök hallgatója, Radnóti Márk valóságban is....
2020.10.29
Ha azt gondoltuk, hogy a 260 lóerős GR Yarisnál nincs feljebb, tévedtünk: a Toyota már a....
2020.10.29
A NASA keddi közlése szerint már 235 millió kilométert tett meg a Perseverance a júliusi kilövése....
2020.10.29
1980 októberében a Párizsi Autószalonon mutatta be a Citroën a 2 CV 6 Charlestont. A mindössze 8000....
2020.10.29
A Forma-1 irányítói minden eddiginél több, 23 versenyhétvégét tartalmazó naptárt mutattak be a 2021....
2020.10.29
Oláh Gyárfásnak, a Magyar Nemzeti Autósport Szövetség (MNASZ) elnökének enyhe tünetei vannak és....
2020.10.29
Gyorsabb minden mai autónál, de állítólag még ennél is több van az SSC Tuatarában, ami Nevadában....
2020.10.28
Az autós mentődobozt, hivatalos nevén elsősegélynyújtó felszerelést időtlen idők óta idegen....
2020.10.28
Atiq Shahid Afganisztánból küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....