Mi kerül ezen ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (14. rész) - Környezetvédelem a műhelyben

2021.04.14.

Az ezredfordulóval egy súlyos probléma került előtérbe, amely a környezetvédelmi intézkedések újragondolását, átfogalmazását tette szükségessé. A járműfenntartási tevékenységekhez felhasznált folyadékok, kenőanyagok tárolása, hulladékként való kezelése csak egy a sok intézkedés közül, amellyel a környezet-károsító hatások visszaszorítását kívánják elérni.

 

A műhely korszerűsítése nem csak a környezetvédelmi szabályozást segíti elő, de a költségek csökkenését is eredményezi. A legnagyobb infrastruktúrához kapcsolódó költség, amellyel egy műhely számolhat, az az elektromos energia-felhasználás. A globális felmelegedés miatt évenként egyre magasabb hőmérsékletet tapasztalhatunk a nyár folyamán, így a műhelyek megfelelő hűtéséről is gondoskodni kell. Az energiatakarékosság jegyében megfelelő nyílászárók alkalmazásával, az épület tájolásával, szigetelésével a hűtésre fordított költség jelentősen csökkenthető. Járó motor esetén keletkező kipufogógázok elvezetésével nem kell jelentős szellőztetés alkalmazni a helységben, ezáltal a helység felmelegedése, illetve kihűlése elkerülhető.

 

 

A szervizre a világítás szinte egész naposnak mondható, ezért komoly költségek takaríthatók meg a megfelelő fényforrás alkalmazásával. Ne feledjük, hogy a takarékosság mellett a környezetvédelem is előtérbe kerül. A meglévő fényforrásokat célszerű LED-es fényforrásokra cserélni, mellyel nagymértékű energiacsökkentés érhető el, illetve meghibásodás esetén az automatikus kapcsoló mellé biztosítani kell manuális kapcsolót is.

A veszélyes hulladékoknak minősített anyagokat szigorúan tilos és büntetendő kommunális hulladékként kezelni. Akkumulátor esetén a nehézfém és a benne fellelhető sav komoly károkat okozhat a környezetnek és embernek egyaránt, ezért a burkolatát meg kell óvni a sérülésektől. Az üzemanyagok, tisztítószerek, hígítók, fékfolyadékok és a fagyálló esetén kiemelten fontos megjegyezni, hogy szigorúan tilos élelmiszer tárolására használatos edénybe helyezni. A tárolókat, hordókat veszélyes hulladék jelzéssel kell ellátni.  A használt olajokat (motorolaj, sebességváltó olaj, hajtómű olaj, hidraulika olaj) speciális erre gyártott tarolókban kell elhelyezni. Leadáskor pedig a bizonylatot meg kell őrizni, hogy megfelelően végrehajtottuk a hulladék kezelését. Az olajszűrő esetén törekedni kell arra, hogy a lehető legkevesebb olaj maradjon az alkatrészben.

A veszélyes anyagok elszállítása költséget jelent a műhelyeknek, így ezen anyagok kezelése, ártalmatlanítása is beleépül a rezsiköltségbe. Habár a legtöbb műhelyben nem elfogadott az ügyfél által hozott alkatrész beépítése, ha ezt mégis megengedik, akkor a hulladék keletkezesével kapcsolatos költségeket a szerviz kiszámlázhatja például egy olajcsere esetében.

 

 

A környezetvédelem kimeríthetetlen téma, ezért még folytatás következik.

 

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Pintér Dominika

Őri Péter

 

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.21
Szeptemberben 639 051 utas fordult meg a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren, ami a tavalyi azonos....
2021.10.21
A németországi, és ezen belül is a Baden-Württemberg tartományban működő vállalatok főszerepet....
2021.10.21
Átadták csütörtök délután az M80-as autóút Körmend-Rábafüzes között nettó 62 milliárd forintos....
2021.10.21
Nem csak Bécsben, Salzburgban is kedvelt a turisták körében a ló vonatta kocsi, a fiáker. Úgy tűnik....
2021.10.21
A padlógáz nem csupán a többi közlekedőre nézve lehet veszélyes, de sokba kerülhet annak is, aki....
2021.10.21
A hidrogén felhasználása számos területen elképzelhető Magyarországon - mondta az innovációs és....
2021.10.21
Elemzők által becsültnél nagyobb mértékben nőtt a teherautókat, buszokat, hajómotorokat és....
2021.10.21
Teljes útzár mellett tűzoltók végzik a mentést - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.21
Miközben a személyautó és a tehergépkocsi gumiabroncsok piaca stagnál idén a harmadik negyedévben....
2021.10.21
Korábban is írtunk már az előfizetéses autóhasználatról, mint a jövő egyik fontos szolgáltatásáról....