Mi kerül ezen ennyibe

A rezsióradíj, avagy mi kerül ebben ennyibe?! (6. rész) – A diagnosztikai tevékenységek dologi feltételei

2020.11.13.

A gépjárműfenntartó tevékenységek és az azokkal kapcsolatos teendők megfelelő elvégzését, valamint a vállalat felépítését szabályzó rendelet nem csak személyi oldalról határozza meg a műhely működtetését. Vannak bizonyos dologi feltételek amelyeknek kötelező megfelelniük.

 

A dologi feltételek magukban foglalják a javítási/karbantartási munkákhoz szükséges eszközöket, berendezéseket, készülékeket, illetve magát a létesítményt is. Ezeket a feltételeket, a munkálatokra vonatkozó műszaki előírásokat és a tevékenység elvégzésével kapcsolatos tanúsítási kötelezettségeket részletezzük.

A járművek diagnosztikai ellenőrzése tulajdonképpen műszeres méréstechnikai vizsgálatok összessége, amelyekkel a jármű komolyabb szétszerelése nélkül tudunk adatokkal szolgálni a szerkezet műszaki állapotáról. A diagnosztikai eljárás azonban nem ér véget magával ellenőrzéssel, nem megfelelő értékek esetén a beállítást/szabályzást is el kell végezni. Az ellenőrzést és a beszabályzást általában ugyanazzal a géppel kell elvégezni, és a beállítást követően ismét le kell ellenőrizni az értékeket.

Ezeknek a tevékenységeknek az elvégzése szintén szigorú feltételek mellett valósítható meg. A műveletek szakszerű elvégzéséhez szükség van egy olyan zárt, pormentes, hidegpadlós helyiségre, amely alkalmas a diagnosztikai eszközök, berendezések megfelelő telepítésére.

Mely eszközöket értünk diagnosztikai berendezések alatt? A lista a teljesség igénye nélkül a legfontosabbakat foglalja magába:

  • Fékerőmérő pad
  • Lengéscsillapító-vizsgáló
  • Futóművizsgáló és -beállító
  • Fényszóró-ellenőrző és -beállító
  • Soros diagnosztikai eszköz
  • Emissziómérő berendezés

 

A modern vezetéstámogató rendszerekkel új eszközök is bekerülnek a listába, az folyamatosan bővül. Gondoljunk csak az ADAS-kalibráló berendezésekre, melyekkel a kamerákat, radarokat lehet kalibrálni. Ma már egy szélvédő-csere alkalmával a szélvédőre szerelt kamerát is be kell állítani, illetve az új pozíciójának megfelelően kalibrálni kell.

 

 

A kalibrálás a futómű ellenőrzésével és beállításával kezdődik! Futóműállítás esetén biztosítani kell a jármű kerekeinek vízszintes síkban való felfekvését egy emelő (vagy padozat) segítségével, illetve figyelembe kell venni, hogy a vízszintestől való eltérés hosszirányban legfeljebb 5, keresztirányban pedig legfeljebb 2 szögperc lehet.

Fényszóróbeállításnál a vízszintes síkban való rögzítésen kívül, biztosítani kell a fényszóróellenőrző berendezés optikai tengelyének ezzel párhuzamos síkban való elhelyezkedését. A párhuzamosságtól eltérés legfeljebb 3 szögperc lehet.

 

 

Ezeken felül rendelkeznie kell a különböző járműtípusok diagnosztikai ellenőrzéséhez és beszabályozásához szükséges berendezésekkel, eszközökkel és célszerszámokkal – valamint ezek szakszerű alkalmazását, a különféle járműtípusok ellenőrzési és beállítási adatait, illetve a hozzájuk tartozó tűréshatárokat tartalmazó műszaki leírásokkal is.

Az eszközöknek nem csak rendelkezésre kell állni, hanem időszakosan kalibrálni, karbantartani kell azokat, az adatbázisok pedig szintén havi több tízezer forintos kiadást jelentenek. A gépek amortizációjával és az új, még drágább technológiák érkezésével is számolni kell, ha a műhelyt hosszú távon szeretnék üzemeltetni.

A tanúsítási kötelezettség az elvégzett munkát, a felhasznált anyagokat és alkatrészeket, valamint a bemérési és beállítási adatok leírását foglalja magában.

 

 

 

Forrás: 
Bosch

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.30
Komolyan elgondolkoztató az Európai Unió ideológiavezérelt működése: megszavazták, hogy férfiak is....
2022.09.30
Az idei év futama nem csak az ország legjobb kamionsofőrjének megtalálásáról szólt, hanem ennél....
2022.09.30
A lényegi kérdések a hétvégén eldőltek: Kiss Norbert negyedszer is kamion Európa-bajnok, a....
2022.09.30
A GSe visszatér! Miután az Opel bejelentette, hogy GSe néven új, dinamikus, és villamosított....
2022.09.30
A háború elől Ukrajnából elmenekülteknek 24 óra elteltével újra jegyet kell venniük – írja az....
2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....
2022.09.29
Múlt héten bemutatták a legendás Ford Mustang hetedik generációját, amely 2024-től lesz elérhető a....