üzemanyag

Rossz hír azoknak, akik hatósági áras benzinnel nyírták a füvet

2022.06.25.

Mint ismert, június 24-étől módosultak a MOL töltőállomásokon a tankolási szabályok. Változott – 50 literre csökkent – az egyszerre vásárolható üzemanyag mennyisége, illetve a kannába tankolásnál a piaci árat alkalmazzák a társaság kútjainál.

Kannába tankolásnál már korábban is piaci árat kellett fizetni, erre szinte minden benzinkútnál – legyen az nagy társaságé, kisebb magáncégé – feliratok és piktogramok figyelmeztetnek. De azért nem volt túl nagy a szigorúság.

Én három nappal a MOL bejelentése előtt simán megtöltöttem hatósági áras benzinnel az ötliteres kannámat. Igaz csak a második, kisebb, egyébként nagy társaság logóját viselő kútnál. A szegedi Makkosházi körúti nagy OMV-nél ugyanis csak piaci áron kaptam volna.

Totemoszlopon a régóta változatlan hatósági ár.

– Nem hiszem, hogy bármi múlna azon az 5 literen, van, aki már hosszú évek óta itt tankol a kis kannájába a fűnyíráshoz. Hol összeköti a kocsija feltöltésével, hol meg csak biciklire pattan, az első kosárba szépen el is fér a kis kanna – mondta a kút alkalmazottja.

Kérdésre válaszolva az is kiderült, nem feltétlenül csak a jó ismerősöknek jut – jutott – ötliteres kannákba a fűnyíróhoz. Egyszerűen nincs arra kapacitásuk, nincs annyi kamerájuk, hogy amikor csúcson pörög a kút, arra figyeljenek, hogy a kinyitott hátsó ajtó takarásában valaki megtölt egy kis fűnyírós kannát is. Akkor már inkább így, mintsem otthon a kocsi üzemanyag-tartályából tankolja a fűnyírót. Az az ügyeskedés még tűzveszélyes is!

Ebben a kannában még hatósági áras benzin van!

Ettől függetlenül némi riadalmat okozott, amikor az egyik kisebb, de nagyforgalmú, szegedi lakótelepi benzinkúton kifogyott a 95-ös. Történt ez kevesebb, mint egy héttel a MOL szigorítása előtt. Amikor én tankoltam volna, akkor 2 nap múlva ígérték a feltöltést. Egy kúttal arrébb, egy nagyobbnál volt, simán meg is tankoltam.

Körülbelül ez idő tájt kényszerült kisebb magyarázkodásba a Nemzeti Adó- és Vámhivatal, miután bejárta az internetet az a fotó, hogy NAV-os kocsi csomagtartójában látható a kannákat töltik benzinnel a vámosok. – A NAV hajózási szakterületen dolgozó munkatársai a vámőrhajókba viszik az üzemanyagot, mivel a Dunán és a Tiszán nincs kút. Speciálisan, üzemanyagtárolásra készült, szabványosított műanyag kannákba tankolnak – írta a fotó kapcsán a hivatal. Arra nem tért ki a közlemény, hogy piaci, vagy hatósági árat fizettek...

– A MOL célja az, hogy a kormányrendelet betartása mellett minden vásárlónak biztosítsa a kiszolgálását és a töltőállomások zavartalan működését – írta a Magyar Távirati Irodának is eljuttatott közleményében a társaság. E szándék érthető és megnyugtató.

Nem tartozik szorosan a történethez, de viszik nagyban is az üzemanyagot piaci áron. Az egyik kisebb OMV kútnál elég szép számlát csinált valaki, miközben én éppen a biciklimet pumpáltam. Nem kötekednék, de az is ki volt írva, hogy annál a kútoszlopnál ugyan nem, de másiknál lehet a mezőgazdaságnak biztosított hatósági áron tankolni. Én történetesen a kajszi- és a cseresznyefa alatt – is – nyírom a füvet...

Utóirat I.

Június 24-én, néhány órával a MOL után az OMV is korlátozást jelentett be. – Gépjárművenként legfeljebb 50 liter üzemanyag tankolható hatósági áron az OMV kutakon, a kannába, hordóba töltöttért pedig piaci árat számítanak fel péntektől – közölte a társaság. Hozzátették: a 7,5 tonna feletti járművek és a 3,5 tonnánál nehezebb külföldi rendszámú autók kizárólag a nagynyomású kútoszlopoknál tankolhatnak, és azt is csak piaci áron.

Utóirat II.

A Lukoilnál a kisnyomású kútoszlopokon maximum 20 liter, a nagy teljesítményűkön maximum 150 liter üzemanyag tankolható egy tranzakció alatt. Kannába, illetve egyéb külső edénybe kizárólag piaci áron vásárolható üzemanyag, egy tranzakció alatt maximum 10 liter.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.08.19
Viharkárok felszámolásán dolgoznak a tűzoltók több megyében - közölte a katasztrófavédelem pénteken....
2022.08.19
Nézzük, indokolt-e a mellékutcák sebességkorlátozása! ..
2022.08.19
A katari labdarúgó-világbajnokság szervezői csütörtökön 1300 busszal szimulálták a várható....
2022.08.19
No, ezt nem én állítom, bár erősen gyanítottam, hanem a Polestar felmérése, amiben amerikai....
2022.08.19
140 millió forint támogatás jut pedelec és 109 millió forint e-cargo kerékpár vásárlásához a....
2022.08.19
A Forma-1 csapat zsenije, Adrian Newey tervezi az autót, amely a tervek szerint 2025-ben lép piacra....
2022.08.19
Kiintették a forgalomból a veszélyes, túlsúlyos járműszerelvényeket. ..
2022.08.19
Kalle Rovanperä a második gyorsaságin bukott, az első helyről adta fel az Ypres-ralit. ..
2022.08.19
Még a saját tulajdont sem lehet büntetlenül rongálni, akkor sem, ha nem akar indulni a hidegben az....
2022.08.19
A használtautó-piacon 498 800 személygépkocsi cserélt gazdát július végéig, 5,8 százalékkal több,....