fenntartható mobilitás

Saját szemetéből gyárt alkatrészt a Toyota

2024.05.14.

Egy egyedülálló körkörös gazdálkodási kezdeményezés keretében a Toyota házon belül összegyűjtött műanyaghulladékát hasznosítja újra a Land Cruiser 250 üléskárpitjának gyártásához.

Pár éve merész újdonságnak számított, ma a felvilágosult ügyfélkör egyenesen elvárja, hogy az autógyártók minél szélesebb körben alkalmazzanak újrahasznosításból származó anyagokat a járművekben. Ez persze nem csak a piac igényeivel vág egybe: a termékek egész élettartamára vetített szénlábnyom csökkentése alapvető célkitűzéssé vált az autóiparban, a másodlagos nyersanyagok alkalmazása pedig több szinten is segít teljesíteni a vállalásokat. Egyrészt felhasználásukkal csökkenthető a természetet terhelő szemét mennyisége, másrészt rendszerint kevesebb erőforrás (energia, víz stb.) felhasználásával jár a hulladékok visszaforgatása, mint a primer kárpitok, burkolatok és egyéb műanyagok előállítása.

Van ugyanakkor egy fontos szempont, ami alapvetően befolyásolja az újrahasznosítás környezeti hatásfokát: nem mindegy, hogy az összegyűjtött, szortírozott, újrahasznosításra előkészített hulladéknak mekkora utat kell megtennie, amíg a gyártási folyamat egyes fázisain át eljut a végfelhasználás helyszínére.

A Toyota legnagyobb belföldi üzemében, a taharai gyárban ezért rövidre zárták a kört: házon belüli gyűjtőállomást létesítettek, ahol mintegy 8000 dolgozó adhatja le a munkahelyen, illetve otthon keletkezett műanyaghulladékot. A PET-palackokat mosva, szortírozva, bedobozolva juttatják el a feldolgozási pontra, ahonnan kisvártatva vissza is érkezik Taharába ugyanaz a műanyag – immár újrahasznosított szövetanyag formájában, amelyet a Land Cruiser 250 üléseinek kárpitozásánál használnak fel.

 

Ez a világelső kezdeményezés nem csupán energiahatékonyságával tűnik ki, hanem egyben a körforgásos gazdaság eszményét is erősíti a program résztvevőiben, így hosszú távon az egész társadalom javára válik. A Toyota bízik benne, hogy mint annyi minden más területen, ebben is jó példával járhat elől, és egyre több autóipari szereplő követi majd őket, közvetlenül becsatlakozva az anyagok fenntartható körforgásába.

Fotók: Toyota, YouTube

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.28
Áprilisban a DataHouse adatai szerint mintegy 80 900 személygépkocsi cserélt gazdát, 21 százalékkal....
2024.05.28
Múzeumi darabokat idéző klasszikus műveket mutatnak be a Mester tanítványai. ..
2024.05.28
Ketten meghaltak, amikor frontálisan ütközött két autó a 48-as főúton, Haláp és Vámospércs között....
2024.05.28
Az amerikai közúti közlekedésbiztonsági hivatal (NHTSA) vizsgálatot idított Waymo vállalat ötödik....
2024.05.28
Farkas Kevin megtörte a jeget, és megszerezte első pontjait a 2024-es szezonban Le Mans-ban, a Red....
2024.05.28
Hazánkban is bemutatkozott a Suzuki Swift negyedik generációja. A teljesen új modell az elődök....
2024.05.28
A 67-es főút Látrány elkerülő szakaszának bővítése keretében átadott több mint 10 kilométeres....
2024.05.28
Véget ért egy jókora dugókkal járó munka, mostantól az autósok és a gyalogosok is örülhetnek. ..
2024.05.28
Az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat regisztráltan 2926-an lépték át Bács-Kiskun....
2024.05.28
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események az Útinform jelentése alapján. ..