Hyundai

A Santa Fe ügy – Hyundai Santa Fe 2.2 CRDi Executive Edition 8AT

2019.09.01.

Méret: rendben. Minőség: rendben. Ár: az is rendben!

Külső fotók: Rusznák Gábor

Amikor beugróként (az eredetileg felírt kolléga helyett) megkaptam a Hyundai zászlóshajójának számító Santa Fe-t, eszembe jutott egy 10 éves ügy. Még kezdő szakértőként voltam egy cégnél és egy első szériás Hyundai Santa Fe-val kapcsolatban merült fel reklamáció. Már nem emlékszem, hogy mi is volt a problméa, de hosszú ideig ment a levelezés, sőt dossziéja is lett az irodában, amire nagy betűkkel felírtam: „SANTA FE ÜGY”. Szóval, ahogy megtudtam, hogy ezt a SUV-ot tesztelem, már tudtam a cikk címét.

Már számítottam a minőségre

Az i30 Fastback és a tesó Kia C’eed esetében nekem speciel kellemes csalódást okozott, hogy tulajdonképpen a német minőségérzet köszön vissza, ha beszáll az ember egy Dél-koreai autóba. Most már számítottam rá, hogy nem kell nélkülözni, vagy kompromisszumokat keresni a Hyundaiban, és nem is kellett!

A külső vonalak példás illesztése, a 2019-es trendbe abszolút illeszkedő futurisztikus dizájn, belül a varrások, az anyagok minősége mind-mind növeli a luxus-érzetet. Felszereltségében pedig a manapság kötelezőnek számító extrák mind elérhetők.

Igaz, hogy a tesztautónál magasabbra nem is nagyon lehet extrázni a Santa Fe-t. A hűthető-fűthető első ülések elektromosan állíthatók, a vezetőoldalon meg is jegyzi, hogyan szeretünk utazni. Az anyósülés belső oldalán található két gombbal pedig akár a hátsó sorból csinálhatunk magunknak több lábteret az első ülés előrébb állításával, és/vagy háttámlájának előrébb döntésével.

Tetszett, hogy nem tévedtek arra a mezsgyére, hogy még a klíma is a menüből állítható. Van neki külön konzola, ahol hagyományos módon állíthatjuk be a szellőzést. A fedélzeti rendszer Android csatolása valamiért nem volt stabil, sokszor előfordult, hogy egyszerűen bontotta a kábelen létrehozott kapcsolatot a telefonnal. Szerintem valami helyi zavar lehetett, de ez nem derült ki pontosan.

Van még panoráma üvegtető, LED-es fő fényszóró, kormányon lévő váltófülek, 220V-os aljzat, 2 db USB töltő a hátsó üléseken utazók számára, árnyékolórolók ugyanitt, szélvédőre vetítő kijelző, 360 fokos kamerarendszer, 2-es szintű önvezetés és még sok más, no, de beszéljünk arról is, mi történik az indulás után!

200 LE, 440 Nm

A Santa Fe elérhető motorválasztéka nem túl széles. Van egy benzines és egy dízel modell. Ez utóbbi a ma teljesen átlagos teljesítmény és nyomatékszintet hozza. Bízhatunk abban, hogy a nem túlságosan kihegyezett erőforrás tartós és megbízóható lesz hosszútávon is. A legjobb az egészben, hogy egyáltalán nem volt feltűnő. Nem ugrott meg, mint amit tolnak, de egy hét alatt sehol nem tűnt fel, hogy esetleg erő szűkében lennénk.

A 2 tonnás saját tömeg sem tűnik soknak vezetés közben, ez a motor és váltó kombináció jó dinamikával mozgatja az autót.

8AT

A hagyományos, bolygóműves automataváltó a dízelváltozatban 8 sebességes, a bezinesnél 6. Tiszta Amerika, gondolhatnánk a kínálatra tekintve, mert a Santa Fe-t nem árulják manuális váltóval. A jól elosztott 8 sebességi fokozat miatt egyrészt nem igazán van szükség felezőműre (az 1-es fokozat áttétele 4,8), másrészt spórolóssá válik az autópályázás: a 8. fokozat 0,648 áttételű, így az óra szerinti 130-as tempót 2.000-es fordulaton hozza a kocsi. Érdekes a végsebesség, ami ennél az autónál „csupán” 203 km/h. A váltások nagyon gyorsak és tulajdonképpen észrevétlenek, csupán a fordulatszámmérő eséséből tudjuk, hogy váltott a berendezés.

Összkerekes

A HTRACÔ névre hallgató rendszer egy négy módban működő intelligens összkerék-hajtás rendszer. A kerekenkénti maximális nyomatékot úgy éri el, hogy a megcsúszó kerekeket a fékkel tartja a kordában. Comfort módban 70-30%-os nyomatékmegosztást tart az első tengely javára, ECO módban – ha nincs más igény – csak az első kerekeket hajtja. Sport módot választva 50-50%-os az arány, míg az úgy nevezett SMART-módban megpróbálja felismerni a húzósabb helyzeteket és automatikusan a legstabilabb nyomatékelosztást állítja be a rendszer.

Amióta a Jeep Compass-ben a Jeep Monitor szerint a sáros erdei úton tulajdonképpen non-stop elöl hajtott, megtanultam, hogy igen mostoha körülmények kellenek ahhoz, hogy indokolt legyen az összkerékhajtás. Ennek ellenére tetszett, hogy a központi kijelzőn (ami LCD monitor), megjeleníthető az aktuális nyomatékelosztás.

…és nekivágták az ajtót!

A teszthét péntektől péntekig tartott, de már szombaton este egy rettenetes dologgal kellett szembesülnöm. A bal első sárvédőíven egy kb. 10 mm nagyságú horpadás éktelenkedett. Szentségeltem rendesen, hiszen milyen blamázs már sérülten visszavinni az autót. Osztottam szoroztam és kizárásos alapon arra jutottam, hogy csak a Duna Aréna előtti halszálkás parkolóban keletkezhetett a sérülés, mert az adja ki úgy, hogy balra mellettem álló autó ajtaja éppen a bal első sárvédőre nyílik rá.

Kerestem a kamerákat, hátha meglesz a tettes, de GDPR van, az utcafrontot nem kamerázhatják… Nem lett meg a tettes. Már két hete leadtam a kocsit és még nem szólt az importőr, hogy nyúljak a zsebembe az önrész erejéig. A fiaskó miatt sajnálatomat, a nagyvonalúság miatt pedig köszönetemet szeretném kifejezni!

Az ára

A telepakolt Santa Fe-t, a dízelmotorral, automataváltóval, metálfényezéssel nagyjából 16 millió forintért kaphatjuk meg listaáron. Ha nem 5, hanem 7 személyes kivitelt szeretnénk, akkor 400.000 Ft felárat kell fizetni. Igen, a hétszemélyes kivitel megvásárolható nagycsaládos állami támogatással is, ekkor 2,5 millióval csökken az ár.

Ha kell a hely az utasnak...

Igazából az extrákért fizetünk. Ha nekünk csak a méret a lényeg, a dízelverzió belépő szintje, a Start felszereltség 12,5 millió forintba kerül. Van közbenső felszereltségi változat, a Premium Edition, de a maga 15 milliós ára szerintem senkit sem csábít, akkor már inkább +1 millióért a tesztelt verzió.

A rivális prémium gyártók sehogy sem tudnak ezzel az árral versenyezni. A kicsivel kisebb Mercedes GLC alapáron is annyiba kerül, mint ez tele extrákkal. Egy X4-es BMW ugyanez. Az Audi Q5 már jobb egy kicsit, azt valamivel 13 millió alá lőtték be. De ha le tudunk mondani a prémium márka kiváltotta szomszédi hátveregetésekről, akkor nem kérdés, hogy jó választás lesz a Hyundai Santa Fe, annál is inkább mert a szolgáltatásai ugyanúgy hozzák a magas színvonalat.

...vagy a batyunak

Összkép

Ilyen felszereltséggel, ilyen minőségű összeszereléssel, ennyire jól mutató, jól összerakott SUV-ot nem nagyon találunk a piacon. Amikor leadtam hiányozni egyszerre hiányozni kezdett mérete, hogy magasabb mint én, felső üléspozícióban utazhattam, hogy nem kell aggódni, ha a Duna menti gátakon kell áthajtani. Tökéletes SUV érzés, újabb gól a koreaiaknak!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.10.23
Hivatalosan is megerősítették, hogy 2021. január 11-én rántják le a leplet az új Le Mans-i....
2020.10.23
Zalaegerszeget az M7-es autópályával köti össze az első, közel 6 kilométeres szakasz. ..
2020.10.23
Az amerikai izomautó üzembentartója 200 ezer forintos bírságra számíthat a több mint 100 km/h-s....
2020.10.23
SUV és szedán is érkezik tisztán elektromos hajtáslánccal a Jaguar-Land Rovernél, ám a tervezetnél....
2020.10.22
Sokaknak családtag volt, és nemcsak autópótlékként szolgált, ma egyre ritkább, pláne veterán....
2020.10.22
Ivan Lazarevic Szerbiából küldte rajzát az Autós Nagykoalíció és az autoszektor.hu karikatúra....
2020.10.22
Az elkövetkező hetekben a közelgő mindenszentek és halottak napja alkalmából egyre többen....
2020.10.22
37.710 eurójába került idén a németeknek az újautó vásárlása, jelentősen többe, mint egy évvel....
2020.10.22
Álomkezdés öt csillaggal: az ID.3 a lehető legmagasabb minősítéssel zárta az Euro NCAP (European....
2020.10.22
Tíz év után először fordult elő Németországban, hogy nem egy járműipari cég végzett a....