SEAT

A Seat-gyárban a járdák is környezetkímélőek

2018.06.07.

Az  iparág európai átlagával összehasonlítva a Seat egy jármű előállításához megközelítőleg feleannyi energiát és 23 százalékkal kevesebb vizet használ, és 65 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki - írja a jarmuipar.hu.

Az elmúlt hét év során a Seat 35,5 százalékkal csökkentette a gyár környezetre  gyakorolt hatását. A vállalat tovább erősíti és gyorsítja  olyan projektek megvalósítását,  amelyek  maximálisan kihasználják az erőforrásokat, és minimálisra csökkentik a káros anyagok kibocsátását. E cél érdekében  2017-ben megközelítőleg 9 millió eurót fektettek be a projektekbe.

A vállalat az Ecomotiv-gyár kezdeményezés keretein belül, a Seat PQT (gyártás, minőség és csapat) stratégiájában megfogalmazott projekteket valósít meg. Ezeket a termelékenység és a minőség növelésnek érdekében állították rendszerbe a martorelli gyárban és a barcelonai Seat Componentes (alkatrészek) üzemben. E célkitűzéseken keresztül a Seat  eredetileg 25 százalékkal kívánta csökkenteni a 2011 – 2018 közötti időszakban a környezetre gyakorolt hatásokat. Ezt a célkitűzést két évvel korábban sikerült elérni, és most a Seat új célja az, hogy 2025-re 50 százalékkal csökkentse a környezetre gyakorolt hatásokat.

Az  iparág európai átlagával összehasonlítva a Seat egy jármű előállításához megközelítőleg feleannyi energiát és 23 százalékkal kevesebb vizet használ, és 65 százalékkal kevesebb szén-dioxidot bocsát ki. Az egyik legnagyobb  környezetvédelmi kezdeményezés a Seat al Sol (a Seat a nap alatt) volt, mellyel a legnagyobb napelemes üzem jött létre az európai autóiparban. Ez a rendszer összesen 53 000 napelemmel az egyik legnagyobb  a világon. A napelemes terület 276 000 négyzetméter, ami 40 futball pályának  felel meg, és 17 millió kWh-t termel évente.

Hatékonyabb kémények

A Seat  évente 11,7 GWh-t takarít meg a víz melegítéséhez felhasznált gáz fogyasztásában. Ez egy új berendezésnek köszönhető, amely visszanyeri az egyik műhely karosszériaszárító kemencéi által kibocsátott energiát. A kemencében felszálló meleg levegő egy vízrendszert  melegít, és ezt a vizet később felhasználják a gépkocsik karosszéria-festési folyamataiban. Ilyen módon az energia egy jelentős része ismét felhasználhatóvá válik, és ez feleslegessé teszi a víz külön történő melegítését. Mindezek mellett a kezdeményezés évente 2400 tonna széndioxid kibocsátását előzi meg.

Szennyezést csökkentő járda

A martorelli gyár levegőjének javítása céljából a Seat  megkezdte a fotokatalitikus járdák kialakítását. A járdát titán-dioxiddal kezelt cement lapokból  alakítják ki, mely egyidejűleg szennyező anyagokkal, fénnyel és oxigénnel érintkezve kémiai reakciót indít be,  ami lebontja a levegőben lévő szennyező elemeket (NOx), és azokat vízben oldódó nitrátokká alakítja át. Ilyen módon  fertőtleníti  önmagát és baktériumölő hatása is van. Ezt elsőként a Seat Technikai Központjában alkalmazzák. A szükséges 4000 négyzetméternyi fotokatalitikus járda a szennyezést 40 százalékkal csökkenti. Később ezeket a szennyezést gátló lapokat rakják majd le a 26 000 négyzetméternyi járdákra is az egész üzemen belül, ami a nitrogén-oxidot  éves szinten 5,2 tonnával csökkentheti.

A biodiverzitás megőrzése

A Seat  támogatta egy botanikus   kert  létrehozását is a martorelli Can Casas parkban. Ez 80 különböző hazai  fafajta ültetését jelentette, mellyel egy védett terület kialakítását is elérték a Hyla Meridionalis béka faj számára. A projekt magába foglalja annak lehetőségét, hogy e speciális növény- és állatvilágot  a parkban a QR kód segítségével azonosítsák.

További jelentős kezdeményezés az a kísérleti projekt, amelyet a Seat Componentes üzemben valósítanak meg. A háztartási sütőolaj jelentette kihívás vette rá a vállalatot a Claki elnevezésű projekt beindítására. A használt háztartási főző- és sütőolaj ugyanis szennyezi  a víz körforgását, a környezetet megóvása érdekében, az alkalmazottak egy tartó edényt kaptak, amelyben az otthon elhasznált olajat bevihetik a gyári gyűjtőhelyre, és újra cserélve folyamatosan ide tudják szállítani az elhasznált olajat - írja a jarmuipar.hu.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.17
Ahogy minden évben, idén is személyes élményekkel jelentkezünk majd a Rally Croatia-ról, azaz....
2024.04.17
Eddigi legnagyobb projektjébe vágott bele az Autistic Art Alapítvány annak érdekében, hogy egy....
2024.04.17
És egyetemistákkal együtt tervezték.   ..
2024.04.17
Állványon elhelyezett és menet közbeni sebességmérő eszközzel is dolgoztak BRFK XVIII. Kerületi....
2024.04.17
Lássuk azokat az ikonikus autótípusokat, amiket sikerült a modern korba is sikerrel átültetni. ..
2024.04.17
Éves összevetésben 7 százalékkal nőtt az autóipari termelés az első negyedévben - derül ki a....
2024.04.17
Új kiskereskedelmi koncepció hirdetett meg a Toyota, amelynek jegyében megújulnak és gyökeresen....
2024.04.17
- A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) a régiós üzemanyagárak összehasonlíthatósága érdekében....
2024.04.17
Nyugat-Európában már egyre gyakoribb, és 1-2 éven belül itthon sem lesz ritka, hogy a kereskedők....
2024.04.17
- Újabb pályázati kör nyílt meg kedden az Európai Unió ingyenes InterRail-bérleteket biztosító,....