Honda

SH: 40, PCX: 15. Köszöntő a közelgő szülinapokra

2023.10.14.

Mindenki megpróbálta legyőzni őket. Olcsó kínai, minőségi japán, sármos olasz konkurensek ostromolták és ostromolják mind a mai napig a piacon a 2024-ben 40 esztendős Honda SH-t, és a jövőre 15 éves Honda PCX-et. 

Valamit tud ez a két típus, ami a vásárlók számára nagyon fontos. Bár ízlésbeli kérdésekben nem érdemes vitatkozni, bizonyosan találni szebb motorokat is náluk, annak ellenére is, hogy mind az SH mind a PCX egy, évről-évre finomodó, harmonikus formájú, rendkívül ízléses jármű. 

Egészen bizonyos, hogy menetteljesítményeikben sem a világ legjobbjai, hiszen a hozzáértők bizonyosan találnának náluk jobb, kg/LE arányú robogókat. Az áruk sem dömping ár. Hogy olcsók vagy drágák az persze attól is függ, kinek, mit bír a pénztárcája, de annyi bizonyos, hogy a globális ár-érték bajnokság döntősei között vannak. 
Szóval a Honda SH és a PCX talán nem azért a legnépszerűbbek, mert valamiben a legeslegjobbak, hanem azért mert kivétel nélkül, minden paraméterükben nagyon jók. A kettő ugyanis merőben más filozófia. Nagyon sok gyártó robogója egy-egy kiemelkedő paraméterével büszkélkedik, legyen ez akár a legnagyobb zárható csomagtér méret, végsebesség, vagy bármi egyéb olyan paraméter, ami kétségtelenül nagyon fontos, de csak akkor számít igazán, ha a többi paraméter is nagyon jó. 
 
Képre kattintva galéria nyílik!
 
Az SH rövidítés annyit tesz: Scooter Honda. 40 éve 50 köbcentis kétütemű változattal kezdte a karrierjét, manapság 125, 150 és akár már komolyabb kétszemélyes túrákra is alkalmas 350 köbcentis verziókkal csábít. Gondoltak külön a hölgyekre, az SH Mode verzióval. Minden egyes évben tetten érhetünk valamilyen fontos és hasznos esztétikai, biztonsági, technikai fejlesztést.
 
Amúgy vélhetően ennyi a titok. Az SH esetében (is) a nagyon jó motorokat gyártó Honda minden évben egy kicsivel még jobbal szeretné megajándékozni vásárlóit. Ezt díjazzák vélhetően az amúgy Vespa mániás olaszok is. Európa legnagyobb motor piacán Olaszországban évek óta senki, semmilyen modellel nem tudja letaszítani a képzeletbeli eladási dobogó felső fokairól az SH 125, SH Mode, SH 350 triót. Az már csak inkább érzelmi kérdés, hogy a legsikeresebb és minden kétséget kizáróan egyik legminőségibb japán robogó, az SH amúgy egy ízig-vérig "made in Italy" termék. Gyártása a PCX-hez hasonlóan a dél-olaszországi Atessa városában zajlik, olasz munkaerővel, japán minőségben. 
 
 
Képre kattintva galéria nyílik!
 
Ok! Ez az SH titka. De mi a helyzet a Magyarországon is töretlenül piacvezető PCX-el? Mindenekelőtt ugyanezek. Talán még annyival kiegészítve, hogy a Honda elképesztő vonzó áron, csúcsminőségben, 2 liter alatti  100 km-enkénti fogyasztás mellett készített nekünk olyan kényelmes "fotel robogót", egy személyre, amit ebben a kategóriában - tény, hogy két személy számára is kényelmesen - de 4-5-szörös, vagyis sokak számára megfizethetetlen, elérhetetlen áron lehet beszerezni. 
 
Meglátásom szerint nagyjából ennyi a két piacvezető szülinapos titka, amihez legfeljebb annyit érdemes hozzátenni, hogy e titkok nyitja a globális robogó piacon minden szereplő előtt ismert. Így a Honda sikerének titkát nem többlet technológia, többlet innováció, hanem többlet igényesség magyarázza. 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.05.22
- Közös vállalatot alapított 50-50 százalékos tulajdoni arányban az AutoWallis csoport portugál....
2024.05.22
Pályafutása első futamgyőzelmét aratta a túraautós TCR Europe sorozatban, azaz a kategória Európa-....
2024.05.22
A police.hu oldal szerdán megjelent híre szerint az elmúlt héten a megengedett sebességhatárokat....
2024.05.22
Az Opel új fejezetet nyitott az új Astrával, Európa egyik legnépszerűbb kompakt autója már elérhető....
2024.05.22
Május 26-ig látható az AUTOPOESIS kiállítás, amelyen bemutatkozik az anyavállalat közel négy....
2024.05.22
Üldözött, leszorított, majd megállt hisztizni az M7 belső sávjában. Nem tetszett neki, hogy....
2024.05.22
Míg a tisztán elektromos autók eladása lassul, addig a plug-in hybridek piaca fellendült Európában....
2024.05.22
Elsődleges veszélyforrást a villámlás jelent, emellett esetenként szélerősödés, jégeső előfordulhat....
2024.05.22
- A Budapest fölé érkezett  zivatarlánc miatt jelentős késések várhatók a Liszt Ferenc Nemzetközi....
2024.05.21
Független mérések igazolták, amit az érintett modellek tulajdonosai már tudnak: a Toyota full....