robotautó

Sofőr nélkül, kétszázzal

2022.01.22.

Repülő MACA száll versenybe az Airspeeder ellen, miközben nem repül az Airline Car.

Az autonóm vezetés a közlekedés jövője, de napjainkban még az autopilotnak nevezett rendszerek sem képesek leváltani közúton a humán erőforrást, miközben a robotpilóták egyre gyorsabbak a versenypályákon.

Merész ötlet

Izgalmas kísérletnek ígérkezik a Budget Airline Car, melynek célja a légi közlekedés kiváltása. Merész terv, de van alapja, mert a kontinentális felmérésre épülő koncepció szerint az átlagos európai repülőutazás ezer kilométernél rövidebb, ezt pedig akár autóval is kényelmesen meg lehet tenni, méghozzá olcsóbban, kevesebb időveszteséggel és tisztábban.

Budget Airlines Car flotta                   Forrás: BAC

Időt nyerhetünk

A BAC rendszer lényege, hogy a társasjárműkénzt indulhat a cityből, érkezhet városközpontba, így meg lehet spórolni a repülőtérre történő utazás, a becsekkolás és biztonsági ellenőrzés idejét, ami sokszor hosszabb, mint maga a repülés, amit ráadásul az időjárás is jobban befolyásol, a légitársaságok késéseiről, járattörléseiről már nem is beszélve. Szóval inkább autózzunk? Majd kiderül, ha piacra kerül a BAC, mely rövidítésként kicsit kínai márkának tűnik, pedig brit.

Furán nyilnak...                      Forrás: BAC

Brit BAC

Az európai légijáratokon minden utas-kilométer 250 gramm CO2 kibocsátással jár, az áramvonalas Budget Airlines Car esetében ez mindössze 5 gramm. A repülőformához hasonlóan alacsony légellenállású karosszériás BAC villanyautó hossza 5 méter, szélessége 1,8 méter és egy töltéssel 700 kilométeres útra képes, hat utassal és némi csomaggal a fedélzetén.

Majdnem háromszázas tempóban versenyeztek Forrás: Autonomous Challenge

Autonóm Dallara

Amíg a BAC még csak kísérlet, addig a robotizált Formula autók már egyre nagyobb sebességgel száguldanak a ringeken. Egy éve írták ki az autonóm futamot, melyről több országból neveztek csapatok. Az előírások szerint egy hagyományos versenyautót kellett átépíteni, alapul a pályákon sikeres olasz Dallara flottája szolgált.

Induláskor kidobták a vezetőülést és önállósították a versenyautót: az AV21-es modellt algoritmusok irányítják, minden szoftverdöntés a robotpilóta kezében van, az irányítást lézerszkennerek segítik, így sötétben is képes közlekedni.

Autonóm szemek                       Forrás: Autonomous Challenge

Kétszáz felett

Olyannyira üzemkész a technológia, hogy több csapat autója is hibátlanul száguldott a versenypályán, olykor egymás mellett, olykor egymást előzve, méghozzá kétszáz feletti tempóval. A világ legjobb műszaki egyetemeinek hallgatói vettek részt az eseményen, melynek célja az autonóm mobilitás vezérlőrendszerek tökéletesítése.

Olykor a robotpilóták is hibáznak, mert a betanult pálya vonalvezetése állandó, de felülete változik, így figyelmen kívül hagyják a friss páralecsapódást, vagy olajfoltot, amin elcsúszva a bukótérben kötnek ki.

Olykor a robotpilóta is hibázik     Forrás: Autonomous Challenge

Las Vegas-i nyerők

A pályázatot két éve hirdették meg, elsőre negyvenegy egyetemi csapat jelentkezett, idén januárban kilencen már rajthoz is álltak: az USA-ból négyen, az Egyesült Arab Emírségekből, Kanadából, Koreából, Németországból és Olaszországból egy-egy csapat nevezett. Minden csapat azonos Dallara AV-21 versenyautóra szerelt három Luminar Hydra LiDAR szenzort és fejlesztett szoftvert.

A győzelmet a milánói és alabamai egyetem közös PoliMOVE csapata érte el, robot formula autójuk 278 km/órás sebességgel száguldott a Las Vegas Motor Speedway versenypályán, ahol az első helyezett 150 ezer dollárt nyert.

Egyelőre még csak kisméretű makett   Forrás: MACA SA

Francia MACA

Közben népesebb lett a repülő formulások mezőnye, mert az ausztrál Airspeeder ellenfelet kapott: a francia MACA S11 versenygépe is elektromos, de jóval könnyebb megoldást találtak: a villanymotorok energiáját hidrogén üzemanyagcellákból nyerik, amivel töeget és helyet takarítanak meg. A karbonvázas gépet hat darab (egyenként 47 lóerős villanymotorral összekötött) propeller hajtja, a 271 lóerős rendszer összteljesítményű jármű kalkulált végsebessége pedig 250 km/óra. Az ütközésmegelőző S11-est jövőre dobnák piacra 900 ezer dolláros (285 millió forintos) áron.

A franciák egyelőre még csak 1:3-as makettet mutattak be, az ausztrálok viszont már tesztelik a gépüket.

Idén talán már elrajtol az Airspeeder mezőnye      Forrás: Airspeeder

Egyelőre pilóta nélkül

Több csúszás után idén már versenyeket is terveznek az új kategóriában: az üresen 100 kilós, akkukkal 250 kilogrammos Airspeeder maximális tempóval és legfeljebb száz kilós pilótával negyedórát képes repkedni az 500 kilowattos kapacitású akkumulátorról táplált nyolc (összesen 96 kW/130 LE teljesítményű) villanymotorjával. A versenyszabályzat szerint az egyszemélyes jármű négy méteres magasságon és maximum 120-as tempóval repkedhet.

Az Airspeeder Mk4-es váza, géptörzse és a monocoque kabinja is karbonból készül, akkucsomagja a bokszkiállásnál cserélhető. A versenyre szánt Alauda (Pacsirta) oktokoptert és környezetét 22 szenzorral, lidarral és radarral támogatott rendszer védi az ütközésektől, szükség is van a megfelelő védelemre, mert 2,3 másodperc alatt éri el a százas tempót. Az idei futamokon tíz versenygép rajtolhat egyszerre, de még csak távirányítással, sikeres futamok után, várhatóan jövőre repdeshetnek pilótákkal.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.12.06
A hétfőn hatályba lépett kőolajszankciók után két nappal a kormány - a Mol javaslatára - az....
2022.12.06
A bajor prémiummárka technológiai irodái a teljes nyilvánosság számára elérhetővé teszik a....
2022.12.06
Made in Hungary modellek, amiket soha nem gyártottak sorozatban.   ..
2022.12.06
Az Ökumenikus Segélyszervezet országos intézményhálózatának úgynevezett „Családok Átmeneti....
2022.12.06
Az olasz rendőrség vizsgálja az adatszemüveg használatát a forgalom megfigyelésére. A közlekedési....
2022.12.06
Romániában csaknem 7 százalékkal nőtt a forgalomba helyezett új autók száma az idei első tizenegy....
2022.12.06
Autóipari mérnökirodát nyit Szegeden a Thyssenkrupp Automotive üzletága, és ezzel a város a....
2022.12.06
100 méternyi fényfüzér, 50 tekercs szigetelőszalag és 10 órányi munkát jelentő díszítés: ezek....
2022.12.06
Öt új Solaris-Skoda Trollino 18 típusú trolibusz állt forgalomba Budapesten, a korszerű és....
2022.12.06
Gyalogátkelőhelyen gázolt a soproni sofőr – írta a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság. ..