magyarok a világ járműgyártásában

Surányi Endre 100: Az autólógus - I. rész

2013.12.23.

Idén lenne száz éves a magyar motor- és motorcsónak sport, a műszaki tudományok a magyar publicisztika kiemelkedő személyisége, hazánk egyik nagy polihisztora.

Az első autójában az 1924-es, kétütemű, kéthengeres 500-as, kétsebességes, 250 kg-os, francia Sima Violettben. „Korengedéllyel”, barátja születési kivonatával szerezte jogosítványát

Amilyen huncut volt, soha nem fogjuk megtudni, hogy valójában mi indította el a suhancot pályáján, a nyomorúságos diósjenői reterát fa gubbasztó lapjának szögébe vezetett áram, amit egy gyújtómágnes forgatásával indukált, hogy a kis áram csípésektől dolga végezetlenül fel-fel ugráló delikvensen, (a WC falának repedésén át kukucskálva) jókat szórakozzon, vagy az a kocsma előtt ácsorgó csillogó-villogó Laurin & Klement motorkerékpár, amiből egy életre szóló szerelem született. Annyi bizonyos, hogy mint a mesebeli legkisebb fiú Diósjenőről, az ismeretlenségből indult el a hírnév felé és megszerzett mindent: ismeretet, tudást, megbecsülést, szeretetet és kiemelkedő képességei révén hírnevet, dicsőséget magának és az egész országnak.

Az első saját törpeautójában imádott feleségével, a járdán kislányával. A járókelők megkérdezték, hogy lábbal hajtja-e?

Különleges műszaki érzékének köszönhette, hogy a találmányok egész sorát produkálta, mint például a teljesen új elveken működő saját karburátorát, vagy a fagáz tüzelésű motor kifejlesztését, vagy a benzinmegtakarító készüléket. De számos közülük soha sem került nyilvánosságra, (pl. a többféle üzemanyaggal használható belsőégésű motor, a csepegésmentes, hosszú élettartamú víz- és benzincsapok, az egyszerűen és olcsón gyártható differenciálművek. Ha szabadalmaztatta volna, még az autók ablakmosója, vagy a szakaszosan működő intervallum kapcsolós ablaktörlő is a nevéhez kötődhetett volna, mert ezeket jóval előbb felszerelte járműveire, minthogy a széria gyártásban megjelentek volna. Három saját tervezésű és megépítésű törpeautójával pedig, még a nemzetközi szakirodalom szerint is beírta nevét a világ autógyártásának történelmébe. Többen joggal tarthatják Bláthy, Zipernowsky, Csonka utódjának.

Jóval hetven felett egykerekezni tanult. Egész jól ment neki.

Több, mint húsz műszaki szaktudományi könyve jelent meg és az ő útmutatásai alapján tanulta akkor az ország az autó és motorvezetést. Noha csak középiskolai (technikusi) végzettsége volt, autodidakta módon képezte magát, kedvenc témáját a keverékképzést, porlasztás elméletet, addig kutatta, amíg a Budapesti Műszaki Egyetemen is tarthatott előadásokat. Mindig a közérthetőségre törekedett, talán ennek köszönhető könyveinek és televíziós szerepléseinek népszerűsége. Kifejezetten büszkeséggel töltötte el, hogy könyveit előszeretettel csenték el a könyvtárakból. Távol állt tőle a pusztán elméleti munka, sőt ízig-vérig gyakorlati szakember volt, aki frappánsan írta meg könyveiben a hagyományos és elképesztően formabontó javítási ötleteit, de napilapokban is, sorozatokban ösztökélte egyszerűbb autóápolási és javítási feladatokra olvasóit, és nyolcvan évesen is ugyanúgy az autó alá feküdt szerelni, ha kellett, mint fiatalabb éveiben. És, amikor egy hibás steklámpa miatt saját autóját gyújtotta fel véletlenül, mások okulására ezt a blamáló esetet is megírta.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.06.24
Őrizetbe vettek Párizsban két fiatal nőt, akiket azzal gyanúsítanak, hogy elektromos rollerrel....
2021.06.24
Megérkezett a vizet „kipufogó”, üzemanyagcellás Toyota Mirai. Kipróbáltuk.   ..
2021.06.24
Mozgáskorlátozott emberek számára készült a Renault Kangoo új, beépített rámpával rendelkező....
2021.06.24
A hőség miatt 40-80 kilométer/órás sebeségkorlátozásokat vezetett be a MÁV több vasútvonalon, az....
2021.06.24
A magyar gazdaság gerincoszlopa az autóipar. Az ország termelésének egyharmada származik az....
2021.06.24
Az oktatást, a kutatást és az Arrabona Racing Team hallgatói csapat munkáját is segíti az a....
2021.06.24
Egy ember meghalt, és tizenegyen megsérültek, amikor a 81-es főúton, Mór térségében négy gépjármű....
2021.06.24
Jean Todt az ENSZ-ben folytatott munkája során olyan kampányt indított, melynek az a célja, hogy a....
2021.06.24
A Magyar Közűt hőkamerája kamerája közel 49 fokos hőmérsékletet mért az M7-es autópálya burkolatán....
2021.06.24
A magyar rendőrök egy szolgálat alatt, két körözött személygépkocsit foglaltak le a Csanádpalota....