közlekedésbiztonság

Szabad-e strandpapucsban autót vezetni?

2022.08.07.

Szabad, de nagyon nem ajánlott – írja a Kronen Zeitung online kiadása.

Hamupipőkétől megtudtuk: Egy cipő megváltoztathatja az életét. A mesében a történet jól végződött, az autóban a rossz cipő negatív hatással lehet az életre - nevezetesen, amikor balesetet okoz, vagy nem tudja megakadályozni – írja az osztrák portál.

Elméletileg a vezetőülésre is érvényes a mondás, hogy „amit akarsz”, de a nem megfelelő lábbelik először balesethez, majd jogi és anyagi következményekhez vezethetnek.

Szabad de nem ajánlott. Fotó: ÖAMTC/Osztrák Autóklub

Kényelmes lehet vezetni vagy biciklizni meleg időben szandállal, flip-floppal vagy más légies lábbelivel. De: „Nem minden, ami kényelmes a nyári hőmérsékleten, alkalmas járművezetésre is. Még ha nem is tiltja közvetlenül a törvény, a járművezetőknek nem szabad itt kockázatot vállalniuk" - mondja Verena Pronebner, az ÖAMTC ügyvédje.

Személygépkocsit, motorkerékpárt, kerékpárt elvileg csak olyan állapotban üzemeltethet bárki, amelyben az biztonságosan irányítható. Jogkövetkezmény elképzelhető, ha a közlekedési balesetet legalább részben egy bizonyos típusú lábbeli okozta. „Ebben azok az esetek is szerepelnek, amikor más lábbelivel lehetett volna megelőzni a balesetet” – jegyzi meg az ügyvéd. Ezután a biztosítási jogból eredő következmények is járnak - a biztosító nem fizetheti meg a bekövetkezett kárt.

Magassarkú, papucs és hegyi csizma?

„Három fajta cipő van, ami nem ajánlott vezetéshez” – magyarázza Roland Frisch, az ÖAMTC vezetéstechnikai vezető személygépkocsi-oktatója. Nagyon magas sarkú cipőknél a sarok instabil. Nyitott cipőknél, például papucsoknál vagy szandáloknál fennáll annak a veszélye, hogy a pedál beakad a cipő és a láb közé.

És a nagyon nehézkes cipőknél a sofőr nem éri a pedálokat. „Különösen sokk- és vészhelyzetekben automatikusan a jobb pedálra kell lépnie. Nincs idő a javításokra” – hangsúlyozza a vezetéstechnikai szakember. A mezítláb menni szintén nem jó ötlet. Vészfékezéskor nem lehet kifejteni a szükséges nyomást a pedálokon, és a láb könnyebben lecsúszik a pedálról.

Tipp: legyen tartalék cipő az autóban

„A sofőröknek a legjobb a masszív és kényelmes anyagból készült, jól illeszkedő, lapos, vékony, csúszásmentes talpú cipő. Ez biztosítja a jó tapadást, megakadályozza a pedálok közötti csavarodást, és biztosítja az optimális erőátvitelt a pedálokhoz" - mondja Frisch. A biztonság kedvéért azt tanácsolja, hogy legyen az autóban egy pár "utazásra alkalmas" cipő, amelyet indulás előtt felvehet. „A levett cipőt biztonságosan el kell helyezni – lehetőleg a csomagtartóban vagy az utas lábterében. Semmilyen körülmények között ne feküdjenek a saját lábterükben, ahol elakadhatnak a pedálok alatt.”

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.09.30
Az idei év futama nem csak az ország legjobb kamionsofőrjének megtalálásáról szólt, hanem ennél....
2022.09.30
A lényegi kérdések a hétvégén eldőltek: Kiss Norbert negyedszer is kamion Európa-bajnok, a....
2022.09.30
A GSe visszatér! Miután az Opel bejelentette, hogy GSe néven új, dinamikus, és villamosított....
2022.09.30
A háború elől Ukrajnából elmenekülteknek 24 óra elteltével újra jegyet kell venniük – írja az....
2022.09.29
Hiánypótló akciót indított a TATABÁNYAI RENDŐRKAPITÁNYSÁG, mert az 50 ccm.-is ként használt....
2022.09.29
Október 11-től újabb 35 ezer ingyenes vasúti bérletre pályázhatnak a 18 éves európai fiatalok a....
2022.09.29
A világ legnagyobb motorkerékpár-gyártója, a japán Honda 2025-ig legalább 10 új elektromos....
2022.09.29
Idén már közel kétszáz magyarországi település csatlakozott az Európai mobilitási héthez, így....
2022.09.29
Múlt héten bemutatták a legendás Ford Mustang hetedik generációját, amely 2024-től lesz elérhető a....
2022.09.29
A személyautók kötelező gépjármű-felelősségbiztosításainál (kgfb) 17 százalékkal nőttek a....