közlekedésbiztonság

Szabad-e strandpapucsban autót vezetni?

2022.08.07.

Szabad, de nagyon nem ajánlott – írja a Kronen Zeitung online kiadása.

Hamupipőkétől megtudtuk: Egy cipő megváltoztathatja az életét. A mesében a történet jól végződött, az autóban a rossz cipő negatív hatással lehet az életre - nevezetesen, amikor balesetet okoz, vagy nem tudja megakadályozni – írja az osztrák portál.

Elméletileg a vezetőülésre is érvényes a mondás, hogy „amit akarsz”, de a nem megfelelő lábbelik először balesethez, majd jogi és anyagi következményekhez vezethetnek.

Szabad de nem ajánlott. Fotó: ÖAMTC/Osztrák Autóklub

Kényelmes lehet vezetni vagy biciklizni meleg időben szandállal, flip-floppal vagy más légies lábbelivel. De: „Nem minden, ami kényelmes a nyári hőmérsékleten, alkalmas járművezetésre is. Még ha nem is tiltja közvetlenül a törvény, a járművezetőknek nem szabad itt kockázatot vállalniuk" - mondja Verena Pronebner, az ÖAMTC ügyvédje.

Személygépkocsit, motorkerékpárt, kerékpárt elvileg csak olyan állapotban üzemeltethet bárki, amelyben az biztonságosan irányítható. Jogkövetkezmény elképzelhető, ha a közlekedési balesetet legalább részben egy bizonyos típusú lábbeli okozta. „Ebben azok az esetek is szerepelnek, amikor más lábbelivel lehetett volna megelőzni a balesetet” – jegyzi meg az ügyvéd. Ezután a biztosítási jogból eredő következmények is járnak - a biztosító nem fizetheti meg a bekövetkezett kárt.

Magassarkú, papucs és hegyi csizma?

„Három fajta cipő van, ami nem ajánlott vezetéshez” – magyarázza Roland Frisch, az ÖAMTC vezetéstechnikai vezető személygépkocsi-oktatója. Nagyon magas sarkú cipőknél a sarok instabil. Nyitott cipőknél, például papucsoknál vagy szandáloknál fennáll annak a veszélye, hogy a pedál beakad a cipő és a láb közé.

És a nagyon nehézkes cipőknél a sofőr nem éri a pedálokat. „Különösen sokk- és vészhelyzetekben automatikusan a jobb pedálra kell lépnie. Nincs idő a javításokra” – hangsúlyozza a vezetéstechnikai szakember. A mezítláb menni szintén nem jó ötlet. Vészfékezéskor nem lehet kifejteni a szükséges nyomást a pedálokon, és a láb könnyebben lecsúszik a pedálról.

Tipp: legyen tartalék cipő az autóban

„A sofőröknek a legjobb a masszív és kényelmes anyagból készült, jól illeszkedő, lapos, vékony, csúszásmentes talpú cipő. Ez biztosítja a jó tapadást, megakadályozza a pedálok közötti csavarodást, és biztosítja az optimális erőátvitelt a pedálokhoz" - mondja Frisch. A biztonság kedvéért azt tanácsolja, hogy legyen az autóban egy pár "utazásra alkalmas" cipő, amelyet indulás előtt felvehet. „A levett cipőt biztonságosan el kell helyezni – lehetőleg a csomagtartóban vagy az utas lábterében. Semmilyen körülmények között ne feküdjenek a saját lábterükben, ahol elakadhatnak a pedálok alatt.”

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..
2024.04.23
Egy eddig soha nem látott koncepciót húzott elő a Peugeot a tarsolyából.  ..