közlekedésbiztonság

Szabad-e strandpapucsban autót vezetni?

2022.08.07.

Szabad, de nagyon nem ajánlott – írja a Kronen Zeitung online kiadása.

Hamupipőkétől megtudtuk: Egy cipő megváltoztathatja az életét. A mesében a történet jól végződött, az autóban a rossz cipő negatív hatással lehet az életre - nevezetesen, amikor balesetet okoz, vagy nem tudja megakadályozni – írja az osztrák portál.

Elméletileg a vezetőülésre is érvényes a mondás, hogy „amit akarsz”, de a nem megfelelő lábbelik először balesethez, majd jogi és anyagi következményekhez vezethetnek.

Szabad de nem ajánlott. Fotó: ÖAMTC/Osztrák Autóklub

Kényelmes lehet vezetni vagy biciklizni meleg időben szandállal, flip-floppal vagy más légies lábbelivel. De: „Nem minden, ami kényelmes a nyári hőmérsékleten, alkalmas járművezetésre is. Még ha nem is tiltja közvetlenül a törvény, a járművezetőknek nem szabad itt kockázatot vállalniuk" - mondja Verena Pronebner, az ÖAMTC ügyvédje.

Személygépkocsit, motorkerékpárt, kerékpárt elvileg csak olyan állapotban üzemeltethet bárki, amelyben az biztonságosan irányítható. Jogkövetkezmény elképzelhető, ha a közlekedési balesetet legalább részben egy bizonyos típusú lábbeli okozta. „Ebben azok az esetek is szerepelnek, amikor más lábbelivel lehetett volna megelőzni a balesetet” – jegyzi meg az ügyvéd. Ezután a biztosítási jogból eredő következmények is járnak - a biztosító nem fizetheti meg a bekövetkezett kárt.

Magassarkú, papucs és hegyi csizma?

„Három fajta cipő van, ami nem ajánlott vezetéshez” – magyarázza Roland Frisch, az ÖAMTC vezetéstechnikai vezető személygépkocsi-oktatója. Nagyon magas sarkú cipőknél a sarok instabil. Nyitott cipőknél, például papucsoknál vagy szandáloknál fennáll annak a veszélye, hogy a pedál beakad a cipő és a láb közé.

És a nagyon nehézkes cipőknél a sofőr nem éri a pedálokat. „Különösen sokk- és vészhelyzetekben automatikusan a jobb pedálra kell lépnie. Nincs idő a javításokra” – hangsúlyozza a vezetéstechnikai szakember. A mezítláb menni szintén nem jó ötlet. Vészfékezéskor nem lehet kifejteni a szükséges nyomást a pedálokon, és a láb könnyebben lecsúszik a pedálról.

Tipp: legyen tartalék cipő az autóban

„A sofőröknek a legjobb a masszív és kényelmes anyagból készült, jól illeszkedő, lapos, vékony, csúszásmentes talpú cipő. Ez biztosítja a jó tapadást, megakadályozza a pedálok közötti csavarodást, és biztosítja az optimális erőátvitelt a pedálokhoz" - mondja Frisch. A biztonság kedvéért azt tanácsolja, hogy legyen az autóban egy pár "utazásra alkalmas" cipő, amelyet indulás előtt felvehet. „A levett cipőt biztonságosan el kell helyezni – lehetőleg a csomagtartóban vagy az utas lábterében. Semmilyen körülmények között ne feküdjenek a saját lábterükben, ahol elakadhatnak a pedálok alatt.”

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.01.31
Nézze meg a videót! ..
2023.01.31
A Győri Járási Ügyészség vádat emelt egy 38 éves férfi ellen, aki a közlekedési konfliktus során....
2023.01.31
A határátkelőhelyen lefoglalt munkagépet a francia hatóság körözte – írta a Szabolcs-Szatmár-Bereg....
2023.01.31
A hátsókerék-meghajtású sportkupé megkaphatja a BMW M3/M4 CSL hathengeres turbómotorját.   ..
2023.01.31
Tavaly csaknem 700 millióan utaztak a MÁV-Volán-csoport, vagyis a MÁV-Start, a MÁV-HÉV és a....
2023.01.31
Azok a ausztriai kis- és középvállalkozások, amelyek - például a mesterséges intelligencia vagy a....
2023.01.31
Az előzetes belső kalkulációk alapján a BMW Group 2022-ben az Európa-szerte értékesített összes új....
2023.01.31
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események – itt az Útinform friss jelentése. ..
2023.01.31
A személyautó sofőrje a helyszínen életét vesztette – írta a Heves Vármegyei Rendőr-főkapitányság. ..
2023.01.31
Az Intel leányvállalata megkapta az autonóm vezetésre vonatkozó jóváhagyási ajánlást a TÜV SÜD-től....