Modell

Száguldás a vízen

2016.09.07.

Manapság, bármelyik nagyobb hipermarket játékosztályán találhatunk valamilyen távirányítós hajót, amivel eljátszhatunk egy kicsit valami nyugodt vizű csónakázótó felszínén. De, ha egy kicsit vérpezsdítőbb élményre vágyunk nyílván kicsit ki kell nyitni a pénztárcánkat, de mégis mennyire?

Szerző: Nagy Lajos

Kezdésnek legyünk kicsit kreatívak és menjünk egy szakboltba ahol a témához értő és elkötelezett eladóktól tudunk tanácsot, segítséget kérni. A szakboltok másik nagy előnye, hogy az általuk kínált termékekhez tartanak pótalkatrészeket. Egy nagy teljesítményű modellnél igen fontosak a külön beszerezhető alkatrészek, hiszen senki sem születik profi pilótának. 

A gép, amit kipróbáltam az FT010-es jelzéssel ellátott elektromos hajómodell volt. A járművet egy szép nagy dobozba csomagolták, ami magában rejt mindent ami az elinduláshoz szükséges. 

A modellhajó gyárilag teljesen készre van építve, csak bele kell rakni az akkumulátort, amit előtte természetesen fel kell tölteni. A távirányítóba pedig be kell helyezni a 4db elemet és bekapcsolás után már száguldhatunk is.

A hajót egy 4 cellás 1500mAh Lipo akkumulátor táplálja, ami egy 775-ös vízhűtéses motort forgat egy fokozatmentes fordulatszám szabályzó segítségével. Kell is a teljesítmény hisz a hajó 65 centiméter hosszú, de ennek ellenére a gyorsaságára nem lehet panasz. A dobozon nagy felirattal szerepel, hogy top speed 35km/h, de a vízen ezt a sebességet sokkal-sokkal többnek érezzük. A gáz reakció fantasztikus, a fékezés viszont már teljesen más helyzet, hisz a vízen nem igazán tudunk fékezni. Legyünk óvatosak, ha elengedjük a gázt a meghajtás kialakítása miatt, a kormányzás hatékonysága is csökken.

A 2.4GHz-s rádió rendszer biztonságot add, ellenben a régi 27 illetve 40Mhz rádiókkal, mivel itt nagyon ritkán van interferencia.

A csomagban találunk még egy akkumulátor töltőt is, amivel tölthetjük a hajó akkuját. Aki igazán kedvet kap a modell használatához, annak érdemes lesz beszerezni pár plusz akkut is, hogy mindet feltöltve igazán hosszú ideig játszhasson. Szerencsére a hajó mérete nagyobb méretű akkumulátort behelyezését is megengedi, mint az eredeti gyári. Egy nagyobb akkuval kicsit növelhető a játékidő.

Természetesen sokan megkérdezik, hogy mi van, ha a hajó lemerül és úszni kell. Itt erre is gondoltak, hogy a hajó ne merítse túl az akkumulátort. Az elektronika egy kritikus százalékot meghaladva visszaveszi a hajó teljesítményét, valamint a távirányító is jelez, hogy ideje hazatérni.

Számomra egy nagyon kellemes meglepetés volt, hogy kevesebb, mint 50 ezer forint alatt már egy ilyen komoly kis játékszer is a kezünkbe kerülhet. Ár érték arányban egy nagyon jó kis modell. Kezdőknek talán kicsit erős, de haladóknak tökéletes választás lehet.

 

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2020.08.08
A legnagyobb megtiszteltetés, ha egy autóról becenevén emlékezik meg az utókor – függetlenül attól....
2020.08.08
A Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja harmadik....
2020.08.08
Az Audi Hungaria erdő- és fatelepítéssel tesz a zöldebb környezetért: a gyárterületen már több....
2020.08.08
2020-ban az Audi Q5 modell kínálatában mutatkozik be a világítástechnológia következő generációja,....
2020.08.08
A magyar rendőrök a spanyol hatóságok által körözött járművet foglaltak le a Csanádpalota autópálya....
2020.08.08
A Mercedes brit pilótája volt a leggyorsabb a Forma-1-es 70. évforduló Nagydíja pénteki második....
2020.08.08
A drónok, a mesterséges intelligencia és az építészet területén alakulhat ki leginkább....
2020.08.08
Cristiano Ronaldo most éppen 8 millió euróért vásárolt magának egy álomautót. A világhírű portugál....
2020.08.07
Legalább tizenhatan meghaltak, több mint százan - közülük sokan súlyosan - megsérültek az Air India....
2020.08.07
Sokáig a Haris birodalom szürke eminenciásaként dolgozott, napjainkban ismert és elismert....