Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

A szarvastól a lajhárig: állatok, amelyek miatt megbénult a forgalom

2023.03.26.

Nem csak a dugóban lehet vesztegelni, olykor egy-egy állat miatt áll a forgalom. Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában összeszedtünk pár különleges esetet. 

Le kellett állítani a vonatközlekedést a hollandiai Den Bosch és Boxtel közötti vonalon kedden, mert a borzok járatokat ástak a sínek alatt – számolt be a BBC. Az állatok alagútjai miatt a vonatpálya megsüllyedhet, ami veszélyezteti a vasúti közlekedés biztonságát. A borz védett, így az élőhelyüket megzavarni vagy az állatokat arrébb vinni csak engedéllyel lehetséges, így a helyzet megoldása eltart majd egy ideig. A vasútvonalon – amely fontos összeköttetést jelent az ország északi és déli része között – legalább keddig korlátozott lesz a forgalom. Ráadásul Hollandia egy másik vasútvonalán pár hete szintén borzalagutak miatt szünetel a közlekedés legalább áprilisig. 

A holland borzok példája mutatja, hogy az ember hiába épít jobbnál jobb közlekedési útvonalakat, hiába utazik egyre modernebb járművekkel földön, vízen és levegőben, az állatok tevékenysége vagy védelme miatt gyakran megállni kényszerül a forgalom. Ami bizonyára több-kevesebb utazónak bosszúságot okoz, de a természetvédelem miatt nagyon fontos. És ne feledjük: nem a szarvas megy át az úton, hanem az út megy át az erdőn. 

Az alábbiakban olyan emlékezetes helyzeteket gyűjtöttünk össze, amikor az állatok miatt leállt a forgalom. 

Szarvasrudli Baranyában

A téli időszakban gyakori, hogy a szarvasok hatalmas csapatokban – rudliban – vonulnak, és ilyenkor árkon-bokron, illetve akár utakon keresztül is átvágnak. Egyszerre lenyűgöző és félelmetes a több száz állat vágtája. Íme egy látványos dél-baranyai szarvasrudli 2019-ből, amely éppen egy rendőrautót kényszerített megállásra. 

Sajnos olyan is elfordul, hogy a szarvasrudli féktávolságon belül vonul át az úttesten, és emiatt az autósok összeütköznek az állatokkal. Ilyen történt idén januárban Tolna vármegyében, ezért az állatok élőhelyén vezetve fokozott óvatossággal kell haladni. 

Lajhár Costa Ricában

Egy lajhár akart átmenni az úton Costa Ricában, a Manuel Antonio strand mellett, és hogy ne essen bántódása, a rendőrök leállították a forgalmat, hogy a híresen lomha állat átkelhessen. Eltartott egy ideig a művelet, de a lajhár végül épségben átjutott az úttesten, a turisták pedig úgy tűnik, nem bánták a dolgot, és különleges fotókat készíthettek a nem mindennapi eseményről. 

Anakonda a sztrádán

Kígyózó kocsisorok helyett konkrétan egy hatalmas kígyó tűnt fel a brazíliai BR-364-es autópályán Porto Velho városának közelében. Szerencsére több autós is megállt, hogy leállítsa a forgalmat, és a több mint három méteres anakonda biztonságban átjuthasson a túloldalra. 

Ötezer kacsa városi sétája

A több mint 6,5 milliós kínai Taizhou városában megbénult a forgalom, amikor megjelent ötezer kacsa az utakon. A szárnyasokat a 70 éves Hong Minshun vitte sétálni egy közeli tóhoz, az idős férfi szerint ugyanis a madaraknak szükségük van a rendszeres testmozgásra, hogy fittek és egészségesek maradjanak. Lenyűgöző, milyen fegyelmezetten vonulnak a kacsák!

Verekedő koalák

Néha nemcsak arról van szó, hogy az állatok megpróbálnak az élőhelyüket kettészelő autóúton átjutni, hanem szinte az úttesten élik az életüket, ott intézik el ügyes-bajos dolgaikat. Az ausztráliai Adelaide Hillsben például egy autóút kellős közepén esett egymásnak két koala.

Birkák Újpesten

Egy kecske vezette birkanyáj kelt át a Váci utat az M0-sal összekötő forgalmas út hatsávos szakaszán tavaly februárban. A Szilas-patak mentén élő állatok szerencsére nem okoztak balesetet, és állítólag rutinos közlekedőknek számítanak, nem először mentek át az úton. 

Rákok vándorlása

Az Indiai-óceánon található Karácsony-szigetet minden évben vörös rákok tízmilliói árasztják el, hogy a párzási időszakban látványos vándorlással eljussanak az erdőktől a tengerpartig. A népszerű turistalátványosságnak számító menetelés legsűrűbb hulláma idején számos utat lezárnak az autóforgalom elől, kerítésekkel terelik a rákokat a megfelelő irányba, és kimondottan nekik készített felüljárókkal segítik a haladásukat. 

Ezek a különleges esetek mind arra hívják fel a figyelmet, hogy mindig körültekintően, a váratlan eseményekre is felkészülve vezessünk. 

(Címlapi kép: Cristmas.net.au)

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.10.03
Ütközésben összeroncsolódott személygépkocsi és kamion az M5-ös autópálya Budapest felé vezető....
2023.10.03
A világkereskedelem ismét növekszik és az ellátási láncok világszerte stressz alatt állnak. Hogyan....
2023.10.03
Néhány nappal a világpremier előtt a Škoda Auto bemutatta az új generációs Škoda Kodiaq külső....
2023.10.03
A közúti balesetek több, mint 90 százalékát emberi hiba, mulasztás, valamint figyelmetlenség okozza....
2023.10.03
Idén a Veszprém vármegyei Józsa család nyerte meg az ORFK–Országos Balesetmegelőzési Bizottság, az....
2023.10.03
Égett egy vitorlás a Fertő tó osztrák oldalán – írja az orf.at   ..
2023.10.02
A Porsche Hungária elektromobilitás márkája új központtal bővült. ..
2023.10.02
A Continental csoporthoz tartozó, váci ContiTech Fluid Automotive Hungária Kft. gyárigazgatói....
2023.10.02
Az alkotás a BYD prémium almárkájának, a YangWangnak a gondozásában készült, és U8 kódnevet kapott....
2023.10.02
A Hyundai i30 vezetője megsérült, a vonalon pótlóbuszok járnak. ..