siker

A Széchenyi István Egyetem megerősítette helyét a legjobbak között a QS világranglistáján

2024.06.07.

A tavalyihoz hasonlóan ismét a legjobbak között szerepel a győri Széchenyi István Egyetem a Quacquarelli Symonds (QS) felsőoktatási minősítő szervezet legfrissebb világranglistáján. Az intézmény sikerét elsősorban kiváló vállalati és akadémiai megítélésének, valamint a minőségi oktatást jelző jó hallgató-oktató arányának köszönheti.

 

A két legnagyobb nemzetközi egyetemminősítő szervezet egyike, a QS minden év nyarán teszi közzé aktuális világranglistáját. A legfrissebb rangsor június 4-én jelent meg, amelyen a tavalyihoz hasonlóan megtalálható a Széchenyi István Egyetem, ezúttal is a 1001–1200. helyen. Az intézmény a három nagy vidéki, orvostudományi karral rendelkező és a két tradicionális fővárosi egyetem (Szegedi Tudományegyetem, Debreceni Egyetem, Pécsi Tudományegyetem, illetve Eötvös Loránd Tudományegyetem, Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem) után – amelyek mindegyike több száz éves múltra tekint vissza – Magyarország hatodik legjobb egyeteme lett. Az előkelő pozíció értékét mutatja, hogy a világ több mint 25 ezer felsőoktatási intézményének versenyében sikerült elérni, amelyek közül csaknem 5700-at értékeltek, és 1503-an kerültek fel az összeállításra. A lista presztízsére jellemző, hogy az élmezőnyt olyan neves universitasok alkotják, mint az egyesült államokbeli Massachusettsi Műszaki Egyetem (MIT), valamint az angol Imperial College London és Oxfordi Egyetem.

Fotó: SZE

Dr. Lukács Eszter nemzetközi és stratégiai kapcsolatokért felelős elnökhelyettes a részletes adatokat elemezve arra hívta fel a figyelmet, hogy a Széchenyi-egyetem vállalati megítélése alapján a világ legjobb 300, a minőségi oktatást mutató hallgató-oktató arányt tekintve pedig a legjobb 600-ba tartozik a világon. Emellett az intézmény akadémiai megítélése alapján a top 700-ban szerepel.

„Rendkívül büszkék vagyunk a mostani eredményre, ami azért is fontos számunkra, mert jelzi, hogy globális láthatóságunk tartósan erősödött. Egyetemünk rendkívül szorosan kapcsolódik a gazdasághoz, amit alátámaszt, hogy a világranglista alapján vállalati megítélésünk nemcsak kiváló, de jelentősen javult is az elmúlt évben. Mindez nagymértékben hozzájárul kutatási projektjeink sikeréhez, innovációinkhoz és gyakorlatorientált képzéseinkhez” – mondta dr. Lukács Eszter.

„Egyetemünk hatalmas fejlődésen ment keresztül az elmúlt időszakban, s ez a teljesítményt mérő világranglistákon elért eredményeinkben is tükröződik. Mindez csaknem tíz éve elkezdett nemzetköziesítési tevékenységünknek, hosszú ideje tartó, tudatos stratégiai építkezésünknek, és valamennyi elkötelezett kollégánk magas színvonalú munkájának köszönhető. Tisztában vagyunk természetesen azzal, hogy a folyamatos előrelépéshez további erőfeszítésekre van szükség. Mostani helyezésünk a hallgatók számára garanciát jelent, hogy nemzetközi színvonalú képzéseken korszerű, naprakész tudást és versenyképes, a munkaerőpiacon értékes diplomát szerezhetnek” – emelte ki dr. Filep Bálint, az egyetem elnöke.

A Széchenyi István Egyetem negyedszer került fel a QS világranglistájára, amelynek további két rangsorán is megtalálható tavaly óta: európai ranglistáján a top 400-ban, fenntarthatósági világranglistáján pedig a 901–920. helyen szerepel.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.13
A hely szelleme is számít, Monacóban vagyonokat ért a legolcsóbban elárverezett Formula versenyautó....
2024.07.13
Kisiklott Romániában a Bécs-Budapest-Bukarest útvonalon közlekedő Dacia nemzetközi gyorsvonat....
2024.07.13
Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, Tata előtt két személyautó ütközött össze. A 72-es....
2024.07.13
Short Blade nevet kapott a Geely kisebb, ám sokkal nagyobb energiasűrűségű LFP akkumulátora, aminek....
2024.07.13
Sokkoló hír terjed a német konszernnel összefüggésben, mely szerint az alkalmazottai 40%-át is....
2024.07.13
Nemcsak a színe vadító, hanem a lénye is vonzó. A Volvo EX30 igazi különlegesség, nem csoda, hogy....
2024.07.13
A Csongrád-Csanád Vármegyei Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint halálos baleset történt....
2024.07.13
Palackozott vizet oszt a harmadfokú hőségriasztás meghosszabbítása miatt július 18-ig a MÁV-START....
2024.07.13
A várakozási idő csökkentése érdekében csak kilépő irányban üzemel a röszkei közúti határátkelőhely....
2024.07.13
Július 12-14. között a Magyar Országos Rally bajnokság negyedik versenyével, a Székesfehérvár....