BMW debreceni beruházása

Szeptembertől már 200 diák tanul a BMW debreceni szakképzésében

2024.04.01.

Szeptemberben kezdi meg tanulmányait a BMW Group Gyár Debrecen Duális Szakképzési Programjának újabb 100 fős évfolyama a debreceni BMW gyár lehető legkorszerűbb infrastruktúrával felszerelt, októberben átadott Képzési Központjában. Az egy teljes életpályát megalapozó tudást és a BMW csúcstechnológiás gyártási környezetében megszerezhető, felbecsülhetetlen értékű tapasztalatokat kínáló program száz résztvevője alapos, két héten át tartó kiválasztási folyamatot követően nyert felvételt a hároméves képzésre. A program első 100 diákja tavaly szeptemberben kezdte el képzését.

A debreceni BMW gyár és intézményi partnere, a Debreceni Szakképzési Centrum (DSZC) közel háromszoros túljelentkezést regisztrált a szeptemberben már második tanévét indító duális szakképzési programjára. A BMW Group Duális Szakképzési Programján évfolyamonként száz nappali tagozatos diák vehet részt, akik a hároméves képzés sikeres teljesítését követően teljes munkaidős pozícióban helyezkedhetnek el napjaink egyik legkorszerűbb járműgyáránál, a BMW Manufacturing Hungary Kft-nél.

A diákok felvételéről szóló sajtónyilvános eseményen Hans-Peter Kemser, a BMW Group Gyár Debrecen elnök-vezérigazgatója kiemelte, hogy nagy öröm a program sikerét és a tanulók növekvő számát látni. „Kiválasztásra került a második 100 fiatal kollégánk, akik szeptembertől kezdenek velünk dolgozni a Képzési Központunkban. 2025 őszétől pedig már összesen 300 tanulónk lesz egyszerre a képzésben a három évfolyamban” – hangsúlyozta a gyárigazgató.

Johannes Trauth HR vezető és alelnök hozzátette, hogy az idén két szakiránnyal bővülő képzési paletta még hatékonyabb oktatást tesz lehetővé, amelyet a tapasztalt oktatók és remek infrastruktúra tovább erősítenek.

Papp László, Debrecen Megyei Jogú Város polgármestere az eseményen elmondta, hogy a BMW debreceni gyára egy olyan korszak új hírnöke, amely miatt a világ a következő években Debrecenre fog figyelni.

A szakképzési program első száz diákja tavaly kezdte meg tanulmányait mechatronikai technikus, elektronikai technikus, gépjármű mechatronikai technikus, valamint informatikai rendszer-és alkalmazás-üzemeltető technikus szakokon. A BMW által bevezetett, gyakorlatorientált modell, a résztvevői visszajelzések alapján is jól strukturált képzés, mely során a diákok remekül összekovácsolódnak és kiváló csapatot alkotnak miközben a képzésben egyedülálló tudás-, és tapasztalatszerzési lehetőséggel gazdagodnak.

Az idei kiválasztási folyamat két hete során elsőként a jelentkezők problémamegoldó és logikai képességeit mérte fel a debreceni BMW gyár szakképzésért felelős csapata, majd értékelték kézügyességüket és szakmai felkészültségüket. A folyamatot kötetlen személyes elbeszélgetések zárták, melyek során a diákok motivációját tárták fel a trénerek.

A BMW Group Duális Szakképzési Program második idén szeptemberben induló évfolyamára a napokban felvételt nyert diákok immár további két szak – az ipari informatikai technikus és az erősáramú elektrotechnikus – képzését is választhatják, melyek csak a BMW képzési programjában érhetőek el. A duális képzési programot a debreceni BMW gyár szakképzési csapata, valamint a Debreceni Szakképzési Centrum és intézményei, a Debreceni SZC Brassai Sámuel Műszaki Technikum, a Debreceni SZC Beregszászi Pál Technikum és Kollégium, valamint a Debreceni SZC Mechwart András Gépipari és Informatikai Technikum közösen alakították ki.

A programnak a BMW Group Gyár Debrecen csúcstechnológiás gyártási környezete, valamint az elérhető legkorszerűbb oktatási infrastruktúrával felszerelt, közel 7000 m2-en elterülő Képzési Központja ad otthont. Utóbbi részét képezi a 600, illetve 800 m2-es gépjármű mechatronikai, illetve mechanikai és automatikai műhely, valamint a 100-100 m2-es elektronikai és IT labor, továbbá egy 200 m2-es fémipari műhely.

A Képzési Központ a tantermeken és műhelyeken túl tágas, 1 000 m2-en elterülő pihenővel és étkezőhelyiséggel várja a tanulókat, melyek lehetőségek biztosítanak a feltöltődésre éppúgy, mint az önálló vagy kiscsoportos munkavégzésre.

A BMW Group Duális Szakképzési Programban résztvevő diákok a legmodernebb járműgyártással kapcsolatos technológiákkal ismerkednek meg és a képzés végére otthonosan mozognak az Ipar 4.0 és többek között a robotika, a 3D nyomtatás, a virtuális és a kiterjesztett valóság világában. A képzés hangsúlyos részét jelenti továbbá az úgynevezett soft-skillek fejlesztése is.

A tanulók ennek jegyében egyebek mellett kommunikációs és prezentációs technikákat, illetve projektmenedzsment ismereteket sajátítanak el, sőt még az egészségtudatos életmóddal kapcsolatban is ismeretekhez jutnak.  Ennek részeként márciusban a diákok szemészeti szűrésen vehettek részt a debreceni vállalat Egészség Központja által szervezett egészségügyi nap keretében.

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.04.23
Kicsi a világ: szoktuk mondani, amikor egy rég nem látott ismerőssel találkozunk. De ki gondolta....
2024.04.23
Újabb légijárat indul Magyarország és Kína között, idén nyártól már egy hatodik kínai nagyváros,....
2024.04.23
Közel 450 kiállító több, mint 12 ezer négyzetméteren várja a szakembereket 2024. május 7-10. között....
2024.04.23
Súlyos baleset történt az M2-es autóúton Vác térségében kedd délután, a forgalmat megállították -....
2024.04.23
A Renault SA francia autógyártó konszern idei eladásainak a növekedésére számít részben annak....
2024.04.23
A Csongrádi úti tanyák megállóhely közelében történt a baleset – jelentette a katasztrófavédelem. ..
2024.04.23
Az új autók eladása Spanyolországban januárban 7,3 százalékkal 68 ezer 685-re nőtt az előző év....
2024.04.23
A cseh versenyhatóság engedélyezte, hogy az AutoWallis felvásárolja a Stratos Auto BMW üzletágát, a....
2024.04.23
A japán csapat megszerezte az első győzelmét a 2024-es Hosszútávú-világbajnokságon annak....
2024.04.23
Közzétette az egyhetes ROADPOL akció eredményét az ORFK Kommunikációs Szolgálata. ..