HIPA

Szijjártó az autóiparról a HIPA konferenciáján

2015.03.10.

– Az autóipar ütemes növekedése elengedhetetlen a magyar kormány által kitűzött külgazdasági célok eléréséhez – jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden Budapesten.

A tárcavezető a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA) által szervezett járműipari konferencián elmondta: tavaly 6651,5 milliárd forint termelési értéket állított elő az autóipar Magyarországon, ez 23 százalékkal több, mint 2013-ban. Az ágazat exportja 21 százalékkal, a járműgyártásban dolgozók száma 15 százalékkal nőtt – ismertette. Ez a dinamikus növekedés elengedhetetlen ahhoz, hogy teljesüljön a magyar külgazdaság három fő célkitűzése, vagyis hogy az Európai Unióban Magyarországon legyen a legnagyobb az ipar aránya a hazai össztermékben (GDP), az export GDP-hez viszonyított aránya, és Közép-Európában itt legyen a legmagasabb az egy főre jutó közvetlen külföldi tőkebefektetés (FDI) – szögezte le.

– A Magyarországon előállított összes autóipari termék 93 százalékát exportálták, csaknem felét Németországba, ez azt mutatja, hogy az iparágban Magyarországon megbízható, versenyképes termékeket állítanak elő – mondta Szijjártó Péter. A külgazdasági és külügyminiszter elmondta, a szektor jelentőségét mutatja, hogy a legtöbb stratégiai megállapodást – az 56-ból 19-et – autóipari vállalatokkal kötötte a kormány. Az érintett cégek a stratégiai partnerség létesítése után csaknem 9 ezerrel növelték a magyarországi munkahelyek számát – fűzte hozzá.


Szijjártó Péter köszöntőjében kitért arra: más ágazatokhoz hasonlóan az autóiparban is rendkívül éles a beruházásokért folytatott verseny, ezért a kormány három területen tovább növelné Magyarország versenyképességét: egyrészt a képzett munkaerő utánpótlása érdekében 7 ezer új tanműhelyet hoznak létre. Emellett szeretnék növelni azoknak a magyar kis- és közepes vállalkozásoknak a számát, amelyek a nagy befektetők beszállítói lehetnek, ezért is sarkallja a kormány magyarországi tevékenységük bővítésére a nagy külföldi beruházókat – mondta. A harmadik ilyen terület az "ipari rezsicsökkentés", a cél, hogy egész Európában Magyarországon legyen a legalacsonyabb az ipar energiaköltsége – tette hozzá.

Ésik Róbert, a HIPA elnöke elmondta: az autóiparban az egyik legmagasabb – 2,35 – az úgynevezett foglalkoztatási multiplikátor érték, ez azt jelenti, hogy az ágazatban létrejött 100 új munkahely közvetlenül és közvetve összesen 235 új munkahelyet teremt. A HIPA jelenleg is 21 olyan autóipari beruházásról tárgyal, amelyek ha megvalósulnak, 3600 új munkahely jön létre Magyarországon – jegyezte meg.


Ésik Róbert hozzátette: a HIPA idén másodszor szervezett "iparági csúcstalálkozót", ennek oka az autóipar jelentős súlya a magyar nemzetgazdaságban; a feldolgozóipar 27 százalékát ez a szektor adja. Ma már Magyarország a járműgyártás egyik fellegvára Európában – jegyezte meg a befektetési ügynökség elnöke.

A keddi konferencián évértékelő beszédet tartott a Bosch magyarországi ügyvezető igazgatója, továbbá az Audi, a Mercedes, az Opel és a Suzuki igazgatói. Délután két panelbeszélgetést tartanak egymással párhuzamosan, az egyiknek a témája a gumiabroncsok és autóipari műanyag cikkek gyártása, a másiké a motoralkatrész- és karosszériagyártás és a fémmegmunkálás.

 

Az oldal fő támogatója

 

2021.10.17
Halálos kimenetelű közlekedési baleset történt a Nemeskeresztúr és Jánosháza közötti útszakaszon -....
2021.10.17
Nagyon ritka és egyre ritkább lesz a jövőben igazi gyöngyszemet találni. A Lexus LC500 minden....
2021.10.17
A friss háromszoros Európa-bajnok Kiss Norbert, a Révész Racing versenyzője vasárnap....
2021.10.17
Egyre izgalmasabb az autóipari verseny az Egyesült Államokban, és van esély rá, hogy nem a General....
2021.10.17
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Biztos, ami biztos. ..
2021.10.17
A moszkvai közlekedési hatóság vezetője, Maxim Likszutov bejelentette, hogy az autonóm technológiák....
2021.10.17
Fantasztikus versenyzéssel idei legjobb helyezését érte el a HUMDA Magyar Autó-Motorsport....
2021.10.17
Az érintett útszakaszon félpályán halad a forgalom - írja a Katasztrófavédelem honlapja. ..
2021.10.17
A magyar rendőrök a belga hatóságok által körözött Audit foglaltak le, ezúttal a Röszke autópálya....
2021.10.17
Üzbegisztánban megkezdődött a Renault-ok összeszerelése orosz pótalkatrészekből. Kaptur és Arkana....