elektromos töltők

Szinte mindenki elköveti ezeket a hibákat a kütyüivel

2024.02.11.

Tanácsok a tragédia elkerülésére.

 

A lítium-ion akkumulátorok ma már számos technológiai termékben megtalálhatóak: laptopok, fényképezők, okostelefonok és számtalan más eszköz energiaellátását biztosítják. Lehetővé teszik, hogy az egyre vékonyabb kütyükbe több órányi üzemidőt préseljenek. Azonban a gyártói problémák, a helytelen használat és az elöregedő akkumulátorok kombinációja fokozhatja a kockázatot. És minél több akkumulátor vesz minket körül, annál több incidenssel fogunk találkozni.

 

"A lítium akkumulátorok általában biztonságosak, de csak addig, amíg nem sérülnek vagy nem kezelik azokat helytelenül" – mondja Steve Kerber, az Underwriters Laboratory Tűzbiztonsági Kutatóintézetének alelnöke és ügyvezető igazgatója.A Michigani Egyetem kutatói szerint az ilyen típusú akkumulátorral rendelkező eszközöket hűvös, száraz helyen kell tárolni és nem szabad alvás közben töltve hagyni – ez az ajánlás valószínűleg ellentétes azzal, ahogyan sok fogyasztó kezeli a készülékeit.

A megemelkedett hőmérséklet felgyorsíthatja szinte minden akkumulátor-összetevő degradációját és jelentős biztonsági kockázatot jelenthet, beleértve a tüzet vagy a robbanást” – figyelmeztetnek a kutatók. „Ha egy laptop vagy mobiltelefon feltűnően forró töltés közben, azonnal húzzuk ki a konnektorból.”

Tilos a készüléket a párna alatt tölteni és törekedni kell arra, hogy az akkumulátort 10% és 80% között tartsuk. Az akkumulátorok túltöltése túlmelegedéshez vezethet, ami meggyújthatja a lítium akkumulátorokban lévő gázt.

Az akkumulátorokat rendszeresen ellenőrizni kell, hogy nincs-e rajtuk repedés, kidudorodás vagy szivárgás.

Mindig a készülékhez mellékelt töltőt kell használni.

Még a jó minőségű akkumulátorok is képesek tüzet okozni, ha babrálnak velük. George Kerchner, a Rechargeable Battery Association kereskedelmi csoport ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az akkumulátorok felújítása tűzveszélyes lehet, mivel a barkácsolás veszélyeztetheti az akkumulátor biztonsági jellemzőit.

Az elektromos biciklik és robogók esetében érdemes észbe vésni, hogy ha valaha is összetörik az e-bike-ot vagy bármilyen módon megsérül az akkumulátor, az növelheti a felrobbanás valószínűségét. Másik fontos tanács: amikor töltjük az e-bringánkat, hagyjuk szabadon a kijáratot és a tűzlépcsőt! Mert járhatunk így:

Bár egyes termékek megbízhatóbbak, mint mások, Sridhar Srinivasan, a Gartner piackutató cég vezető igazgatója szerint még néhány évre vagyunk a teljesen biztonságos lítium-ion alternatívától.  

Ha tűz keletkezik, evakuálják a helyszínt és hívják a tűzoltókat, ne magunk próbáljunk oltani – tanácsolja.

Forrás: edition.cnn.com, techcrunch.com

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.02.22
A Magyar Biztosítók Szövetsége (Mabisz) tagjainak díjbevétele meghaladta az 1560 milliárd forintot....
2024.02.22
Az ABB bejelentette, hogy felvásárolta a Sevensense svájci start-up céget, amely az autonóm mobil....
2024.02.22
Három hét alatt három baleset is történt a Magyar Közút munkaterületein, melyet figyelmetlen....
2024.02.22
Nézze meg a videót! ..
2024.02.22
Az EU innovációs keretrendszerének egyik legnagyobb projektje a TwinEU projekt, melynek célja, hogy....
2024.02.22
Eladás a termelés felpörgetése helyett: az Eberspächer eladja az új bulgáriai gyárat. A beszállító....
2024.02.22
A két erdész ismerős terepen haladt, mégis befürdött - írja a parameter.sk. ..
2024.02.22
Hétfőn délelőtt közlekedésbiztonsági akciót hajtott végre a szlovák rendőrség, amely során két....
2024.02.21
Nehéz objektíven megmagyarázni a BMW XM létezésének jogosságát, de ha már itt van, csapjunk a lovak....
2024.02.21
A Red Bull címvédő és háromszoros világbajnok versenyzője meggyőző fölénnyel bizonyult a....