traktor

T-150-es traktorból készítettek távirányítású aknamentesítőt az ukrán gazdák

2023.05.30.

Nehéz időszak elé néznek az ukrán gazdák, hiszen több százezer hektárnyi földet aknáztak alá az orosz megszállók a harcok sújtotta területen, Ukrajna délkeleti részén. 

Olyan sok aknát telepítettek, hogy az ukrán katasztrófavédelmi szolgálat tűzszerészei nem győzik „munkával”, nem képesek mindenhol ideje korán elvégezni az aknamentesítést. Az idő azonban már nagyon szorít, a földeket meg kell művelni, a vetőmagot el kell vetni. Ezért döntött úgy az egyik Harkiv környéki gazdaság, hogy segít önmagán, önerőből épít egy aknamentesítő nehézgépet.

 

A harkivi gazdák Olekszandr Krivcun irányítása alatt alakítottak át ehhez egy traktort. Az aknamentesítő jármű alapját egy KhTZ T-150-es traktor adta, amelyhez  egy orosz - ukrán szóhasználat szerint „rasiszta” -  gyalogsági harcjármű karosszériaelemeit használták fel, és fargerendákkal erősítettek meg védőlemezeit - írta a Szuszpilne Harkiv.

A leglényegesebb az, hogy az aknaszedő „hibrid” nehézgép távirányítással működik, a fülkéjében nem ül senki. A rádióvezérléshez a mezőgazdasági gép szoftverének gyökeres átírására volt szükség.

 A vezérlőközpontot rendhagyó módon, biztonságos magasságban, egy teleszkópos rakodó kanalában alakították ki. A vezérlés néhány méteres magasságból történik, hogy a kezelő jól láthassa a KhTZ T-150-est, és ellenőrizhesse a parancsok végrehajtását.

"Van gázpedál, jobbra és balra kanyarodás, valamint be- és kikapcsolható robotpilóta. Ha erős szél fúj, akkor vannak működési zavarok, de ha nincs szél és tiszta az idő, akkor tökéletesek a látási viszonyok" - magyarázza Pavlo Hryhorcsenko az „irányítótoronyból”.

A traktor robotpilótával van felszerelve, így vezető nélkül halad végig a mezőn. A traktort a kezelő távolról, monitorral ellátott távirányítóval irányítja, egy másik képernyő pedig a traktor vezetőfülkéjében van. A vezérlőberendezés hatótávolsága eléri a két kilométert.

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.09.24
Egy újabb apró, de fontos lépéssel került közelebb Budapest a fenntarthatóbb városi életmódhoz. A....
2023.09.24
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Vannak még csodák. ..
2023.09.24
Épp 40 éve, 1983. szeptember 14-én súlyos magyar autóbusz-baleset történt Graz közelében. A....
2023.09.24
Megnyerte a gyorsasági kamion Európa-bajnokság Le Mans-i hétvégéjének vasárnapi első futamát Kiss....
2023.09.24
Az AvtoVAZ alelnöke "drámai munkaerőhiányról" beszélt legutóbbi nyilatkozatában. A szakember....
2023.09.24
A japán luxusmárka felgyorsítja az akkumulátoros elektromos autók fejlesztését és a karbonsemleges....
2023.09.24
Az első futamon rajt-cél győzelmet aratott, míg a másodikon negyedikként ért célba Kiss Norbert, a....
2023.09.24
A Rally Hungary-n indul első alkalommal raliversenyen a túraautó világkupa 2019-es bajnoka, hogy a....
2023.09.24
Lantos Csaba a járműgyártás megtekintése mellett a gyár karbonsemleges energiamenedzsment....
2023.09.24
Bringa- és rollermegosztó szolgáltatókat tesztelt a Tudatos Vásárlók Egyesülete. ..