fejlesztések

A takarítási rekordoktól az IONIQ 5-ben használt halászhálókig

2021.12.10.

A Hyundai Motor és a Healthy Seas együttműködésük kezdete, azaz 2021 áprilisa óta a mai napig hét európai országban tizenegy akciót szerveztek. Az együttműködés azzal a céllal jött létre, hogy az óceánok szennyezettségének felszámolása, a tengeri ökoszisztémák gondozása, és a körkörös gazdaság elősegítése révén hozzájáruljanak egy fenntartható társadalom kialakításához és megerősítéséhez.

Az együttműködés keretében a legváltozatosabb tevékenységekre kerül sor, a hulladékgyűjtéstől kezdve (pl. tengerparti szemétszedés, a tengerben hagyott halászhálók felszínre hozatala) az oktatási programokig, amely keretében a gyermekek és a helyi közösségek megtudhatják, miért fontos, hogy tisztán tartsuk a világtengereket.

„Minden tevékenységünk célja az Emberiséget szolgáló fejlődés elősegítése. Nem elegendő, ha piacvezetők vagyunk a tiszta és jövőbeli mobilitási megoldások terén: a tengeri élővilág védelméről is aktívan gondoskodni kívánunk.” – nyilatkozta Michael Cole, a Hyundai Motor Europe elnök-vezérigazgatója. „Bámulatos, hogy milyen eredményeket értünk el máris a Healthy Seas szervezettel kötött együttműködésünk keretében. Jövőre a tengerparti közösségekre, a gyermekekre, valamint alkalmazottainkra is kiterjesztjük együttműködésünket.”

Programindító Görögországban

A Hyundai és a Healthy Seas egy június 8-16 között, a görögországi Ithakában megtartott rendezvénnyel indították útjára az együttműködést. A vihar halászhálókat és egyéb hulladékot hordott szét egy elhagyatott halgazdaságból, szétszórva azokat a tengerben, és ezzel közvetlen veszélynek téve ki a helyi közösséget és a tenger élővilágát.

Az együttműködés első közös tevékenységeként a felek víz alatti és tengerparti hulladékmentesítésbe fogtak, majd az így összegyűjtött szemetet újrahasznosították, újrafelhasználták, illetve az előírásoknak megfelelően elszállították. Ezen túlmenően nyilvános eseményt rendeztek a helyi közösségek számára, ahol az érdeklődőket részletesen tájékoztatták a tengeri hulladékokról és a beszakadt halászhálókról (avagy 'szellemhálókról'.)

A program minden korábbi Healthy Seas projektnél nagyobb jelentőségű volt, pozitív környezeti hatását és a társadalmi részvételt tekintve egyaránt. A negyvenöt részvevő, húsz búvár és tizenöt szervezet bevonásával megvalósított projekt rövid idő alatt jelentős eredményeket ért el. A csapat négy tengerparti szakaszt és két öblöt tisztított meg 30 méteres mélységben. Összesen 5 tonna halászhálót, 32 tonna fémhulladékot és 39 tonna műanyag szemetet szedtek össze, köztük 150 zsák polisztirol gyöngyöt.

A búvárokkal végzett hulladékmentesítés óvja a tengerek biodiverzitását

Az együttműködés keretében a Hyundai a szellemhálók összegyűjtését célzó búvártevékenységek megszervezésével is támogatja a Healthy Seas szervezetet. A kooperáció keretében eddig búvárokkal tisztították meg a hollandiai Ijmuiden, az olaszországi Lampedusa, a nagy-britanniai Newcastle, a németországi Norderney és a spanyolországi Tossa de Mar közeli vizeket. Ezekben a programokban összesen 72 önkéntes búvár vett részt, szellemhálókat és egyéb hulladékot gyűjtve össze az európai tengerekből.

A Healthy Seas hajóroncsokból, korallszirtekről és tengerpartokról több mint 78 tonnányi hulladékot – szellemhálókat, rákcsapdákat, ólmot és egyéb tengeri szemetet – szedtek össze.

„Nagyra értékeljük a Hyundai-al kötött együttműködésünket, mivel az autógyártó segítségével olyan projekteket valósíthatunk meg, amelyek korábban elképzelhetetlen mértékben segítik a környezet védelmét.” – mondta Mikos Veronika, a Healthy Seas igazgatója. „Igazi öröm együtt dolgozni a Hyundai-jal, és bízunk benne, hogy jövőre még jobb eredményeket érhetünk el együtt.”

Szellemhálók és a tengeri élővilág védelme: a gyermekek tanítása

A tengerek hulladékmentesítésén túl az együttműködés keretében számos oktatási program is megvalósult, Valenciától kezdve a hollandiai Ijmuidenen át Milánóig, Párizstól a spanyolországi Costa Braván át a németországi Sylt szigetéig. A legtöbb programot helyi iskolások részére szervezték; az együttműködés kezdete óta mintegy 900 gyermek vett részt ezeket az oktatási célú rendezvényeken. Az óceánok védelméről és a tengerbe veszett halászfelszerelésekről tartott, interaktív előadásokon túl a gyermekek a tengerpartok hulladékmentesítésében is részt vehettek, kipróbálhatták a Healthy Seas virtuális valóság élményét, oktatójátékokat játszhattak, valamint megtekinthették a tengerből kiemelt szellemhálókat.

A valenciai oktatási program az IONIQ 5 európai tesztvezetésének keretében valósult meg. A műhelymunka során a sajtó képviselői, illetve az életmód- és fenntarthatósági influenszerek is bepillantást nyerhettek a tengeri élővilág megóvásának, a környezet védelmének a jelentőségébe.

Hulladékból fenntartható termékek

A Hyundai a fenntartható, innovatív mobilitási megoldások piacának vezető szereplője, a világtengerek hulladékmentesítése, a közösségek tengeri szennyezéssel kapcsolatos tájékoztatása tehát közvetlenül kapcsolódik a vállalat globális stratégiájához. Az Emberiséget szolgáló fejlődés jövőképpel összhangban a Hyundai és a Healthy Seas a körkörös gazdaság koncepcióját is felkarolták.

A Healthy Seas alapító partnere, az Aquafil új nyersanyagot gyárt a hulladékból: a halászhálókból és egyéb hulladékból származó műanyagból készíti az ECONYL® újra-nejlont. Ebből az újrahasznosított nejlonszálból aztán fenntartató termékek készíthetők, a fürdőruhától kezdve a szőnyegekig.

A Hyundai európai ügyfelei opcióként ECONYL® rostokból készített, fenntartható padlószőnyegekkel is felszerelhetik a márka 2021-ben bevezetett, tisztán elektromos kompakt szabadidőjárművét, az IONIQ 5-öst.

 

Az oldal fő támogatója

 

2022.05.24
Nézze meg a videót! ..
2022.05.24
Világszerte egyre több ország tervezi a belső égésű motorral rendelkező autók fokozatos kivezetését....
2022.05.24
A Lexus ügyfelei nem átlagos emberek. Olyan individuumok, akik nem érik be a kézenfekvő....
2022.05.24
A terepmotoros EnduroGP világbajnoki sorozat magyarországi futamát és a ZEG Rally Show raliversenyt....
2022.05.24
Megkezdődött a teljesen elektromos VW ID.4 gyártása Emdenben. A cég tájékoztatása szerint....
2022.05.24
Ismét optimistább a német exportipar, azon belül is az autóipar. Az Ifo szerint a gépiparban is „....
2022.05.24
Az M1-es autópálya Budapest felé vezető oldalán, a 34-es kilométerszelvényében egy kisbusz....
2022.05.24
Kiváló nyereségesség a díjbevétel és a működési eredmény növekedésével; kivételesen szilárd....
2022.05.24
Év Gyára 2021 díjat nyert a Bridgestone Tatabánya a „Legjobb menedzsment folyamatok” kategóriában.....
2022.05.24
Innováció, edukáció, környezetvédelem, élmény, mindez egy helyen és úgy tálalva, hogy valamennyi....