WRC

Tänak megtartotta a vezetést Németországban

2017.08.20.

Az M-Sport észt versenyzője jó úton van első aszfaltos győzelme felé, a vb-pontversenyben vezető pilóta viszont kiesett. 

A 2017-es Német-rali szombati napján a rali világbajnokság mezőnye többek között ellátogatott a híres katonai övezetben kijelölt gyorsaságira, a Panzerplattéra is. Ott Tänak 21,4 másodperces előnnyel zárta a napot legnagyobb riválisa, a Citroënt hajtó Andreas Mikkelsen előtt. A norvég azért maradt le jobban, mert a délelőtti pályákra lágy gumit tetetett fel nedves utakra számítva, de aztán kiderült, hogy szárazak a pályák, és a kemény abroncs lett volna az ideális választás. Ezen kívül egyszer megpördült és le is fulladt a C3 WRC-vel, ami lehetőséget adott Tänaknak, hogy tisztességes előnyt autózzon ki az élen.

 

„Ez ismét egy jó nap volt számunkra, még mindig őrizzük a vezetést. Elég egyenletesen mentünk, versenyképes időket autóztunk minden gyorsaságin, amit nagy pozitívumként könyvelünk el. Szerintem ezen a hétvégén nagy lépést tettünk előre. Az autó nagyon jó, kényelmesen érzem magam benne a pályákon. Sikerült megtalálni a helyes ritmust, ezért nem látom okát annak, hogy holnap miért ne folytathatnánk mindent ugyanígy tovább. Andreas elkövetett több kisebb hibát, ezért megnőtt az előnyöm, de holnap még mindig vár ránk 50 trükkös kilométer” – nyilatkozta a nap végén Tänak.

Mikkelsen második helye azért is meglepetés, mert még csak a harmadik versenyét teljesíti a 2017-es Citroën C3 WRC-vel, és az elsőt aszfalton. „A délután remekül sikerült, végre jót autóztam a Panzerplatte gyorsaságin. A második futás remek érzés volt ott. Egész nap keményen nyomtam a gázt, elégedett vagyok a tempónkkal, a végén sikerült közelebb kerülni Tänakhoz. Holnap folytatjuk a küzdelmet Ogier-vel a második helyért, de teszünk róla, hogy Tänak se legyen nyugodt, mert nem vagyunk messze tőle. Harcra fel!” – nyilatkozta a norvég.

Mikkelsen kisebb hibáinak köszönhetően Sébastien Ogier felzárkózott hozzá, és támadta a második helyért, végül 8,2 másodperccel mögötte zárta a napot. Nyugodtan vezethetett, mert a világbajnoki címért folytatott küzdelemben a legnagyobb riválisa, az azonos pontszámmal az élen álló Thierry Neuville kiesett a szombati első gyorsaságin, amikor váratlanul kitört a bal hátsó kerék a Hyundai i20 WRC-n. „Valószínűleg rossz helyen ütöttem meg a felnit. Ismerem az a kanyar jól, és tudom, hogy a belső oldalán van egy kis lépcső, talán az lehetett. El kell fogadnom a helyzetet, előre kell tekintenem, és meg kell tartanom a motivációmat a vb-címért folytatott harcban” – nyilatkozta a csalódott belga.

Juho Hänninen volt szombaton is a legjobb Toyota-pilóta, a veterán finn remekül eltalálta a gumiválasztásait, és megelőzte Elfyn Evanst, akinek a Ford Fiestáján az egyik pályán kinyílt a jobb oldali ajtó, amelyet a navigátornak kézzel kellett tartania. A walesi akkor vette vissza a negyedik helyet, amikor Hänninen Toyotájában eltört az egyik gátló.

Craig Breen úgy is őrzi a hatodik helyet, hogy háromszor is lecsúszott a pályáról a nap folyamán. Jari-Matti Latvala a hetedik a Toyota Yarisszal, a finn két percet vesztett egy kényszerű kerékcsere miatt. A Top10-be még Hayden Paddon, a WRC2 kategória első helyezettje, Eric Camilli, valamint Armin Kremer fért be.

Dani Sordo  a pénteki bukás után jelentős időbüntetéssel folytatta a versenyt, és három szakaszgyőzelmet is begyűjtött. Kris Meeke kiesett, mert eltört a vízpumpa a Citroën C3 WRC-ben.

A verseny állása:

1

Ott Tanak, M.Jarveoja

M-Sport World Rally Team

Ford

2h31m32.2s

2

Andreas Mikkelsen, A.Jager

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

21.4s

3

Sebastien Ogier, J.Ingrassia

M-Sport World Rally Team

Ford

29.6s

4

Elfyn Evans, D.Barritt

M-Sport World Rally Team

Ford

1m48.3s

5

Juho Hanninen, K.Lindstrom

Toyota Gazoo Racing WRC

Toyota

1m52.5s

6

Craig Breen, S.Martin

Citroen Total Abu Dhabi WRT

Citroen

2m06.7s

7

Jari-Matti Latvala, M.Anttila

Toyota Gazoo Racing WRC

Toyota

4m04.9s

8

Hayden Paddon, S.Marshall

Hyundai Motorsport

Hyundai

4m31.3s

9

Eric Camilli, B.Veillas

M-Sport World Rally Team

Ford

8m41.9s

10

Armin Kremer, P.Winklhofer

 

Ford

8m54.5s

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2023.02.08
Balesetek, torlódások, rendkívüli közlekedési események – az Útinform jelenti. ..
2023.02.08
Senki sem szeretne osztozni a juttatásokban, ráadásul a bajnokság értékének csökkenését látják egy....
2023.02.07
Több tankot is elbír, legalábbis ami a tömeget illeti, és ha kell, simán átmegy rajtuk, persze csak....
2023.02.07
Balszerencse egy garázda autósnak az A2-es autópályán. Fényszóróit villogtatva „letakarított” egy....
2023.02.07
A következő Volkswagen akkumulátorgyár a kanadai Ontario tartományban épülhet fel. Ezt a helyi....
2023.02.07
Két hivatalos jégdrift-világrekordot is felállított Enyaq RS iV modelljével, azaz sportos RS-....
2023.02.07
Szerencséje volt annak az autósnak, aki a vasúti átjáróban a piros jelzés ellenére fékezés nélkül....
2023.02.07
A kínai gyártók érkezése Európába töretlen és egyelőre semmi sem állíthatja meg őket. ..
2023.02.07
Új vasúti biztonsági berendezést fejlesztett a PowerQuattro Zrt., amely a projekthez több mint 294....
2023.02.07
Biró István fővárosiként választotta a győri Széchenyi István Egyetemet. Olyan intézményt keresett....