Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjai

Tanévkezdés: így juthat el a gyerek biztonságosan az iskolába

2022.08.28.

Hamarosan kezdődik a tanév, ezért Tóbiás és Balambér közlekedési kalandjában átvesszük a legfontosabb tudnivalókat, hogy minden diák biztonságosan eljusson az iskolába. 

Már csak néhány nap van hátra a nyári szünetből, és szeptember 1-jén, csütörtökön kezdődik az iskola. A tanévkezdéssel egyidejűleg ismét sok közlekedő gyereket láthatunk az utakon a reggeli és délutáni órákban, és ugrásszerűen megnő a forgalomban részt vevő járművek száma is, ami fokozott veszélyt jelen a gyerekekre nézve. 

Még él bennük a nyári szünet

Ilyenkor az oktatási intézmények környékén rendőrök és polgárőrök segítik a közlekedést, de az autóvezetőknek is fokozott figyelemmel és körültekintéssel kell közlekedniük, különösen az iskolák, óvodák és bölcsődék környékén. A gyerekek kevésbé óvatosak, mint a felnőttek, ráadásul néhány nappal még felszabadultan élvezték a nyári szünetet, ezért könnyen előfordulhat, hogy meggondolatlanul lelépnek a járdáról. Az iskolakezdést követően gyakoribbá válhat, hogy a parkoló járművek vagy más tereptárgyak takarásából kellő körültekintés nélkül, hirtelen lépnek a gyerekek az úttestre, vagy nem a kijelölt gyalogos-átkelőhelyen kelnek át. Az iskola közelében az is előfordulhat, hogy valamit az autóban felejtenek, ezért még visszarohannak a kocsihoz. 

Szeptemberben megélénkül a forgalom a tanévkezdés miatt (Fotó: Police.hu)

Ne feledjük, hogy gyerekek eltérően viselkednek a közutakon, mint a felnőttek. Még nem elég magasak ahhoz, hogy úgy átlássák a forgalmi helyzetet, mint a felnőttek, és a testmagasságuk miatt az autósok is nehezebben veszik észre őket. Ráadásul a gyerekek azt sem tudják igazán felmérni, hogy mit lát belőlük a sofőr, hogyan észlelik őket az autósok, hiszen még sosem vezettek autót. 

A legfontosabb tudnivalók

A szülőknek nagy szerepük van abban, hogy felkészítsék gyermeküket a biztonságos közlekedésre, tudatosítsák bennük a szabályokat, a teendőket és a veszélyes helyzeteket. 

  • Induljunk el hamarabb otthonról! Nehéz nyugodtnak, higgadtnak maradni, ha késésben vagyunk, és ilyenkor nehezebb tiszta fejjel gondolkodni és felismerni az esetleges veszélyhelyzetet, aminek könnyen baleset lehet a vége. Ezért induljunk mindig időben, a tanévkezdés első napjaiban pedig hagyjunk még több időt az utazásra, közlekedésre, hogy nyugodtan és biztonságosan beérjünk az iskolába, óvodába. Ha a gyerek egyedül jár iskolába, úgy indítsuk útra, hogy sietség nélkül beérhessen a suliba. 
  • Ne a legrövidebb, hanem a legbiztonságosabb utat válasszuk. A közlekedési szabályok betartásával a szülők mutassanak példát a gyerekeknek.
  • Ha utasként az autóban szállítjuk a gyereket, mindig használjuk az életkorának megfelelő biztonsági gyerekülést! Nem számít, hogy csak három perc az út az iskoláig, mindig kössük be a őket!
  • Ha megállunk az óvodánál vagy az iskolánál, mindig tartsuk be a szabályokat, és ügyeljünk a kiszálló gyerek biztonságára is. 
  • A gyerekre ne az út másik oldalán várjunk, így el lehet kerülni, hogy meglátva minket figyelmetlenül rohanjon át az úttesten.
  • Többször gyakoroljuk a gyerekünkkel az átkelést a bonyolultabb kereszteződésekben, hiszen a közlekedési szabályok gyakorlat közben rögzülnek.
  • Ajánlott minél élénkebb, feltűnő színű ruhadarabot adni a gyerekre, mert így nagy valószínűséggel könnyebben észreveszik a sofőrök, mintha a környezetbe olvadó színű ruhát viselne. Sőt, akár egy láthatósági mellény is erősen ajánlott, főleg az őszi-téli időszakban. 

Egyedül menni az iskolába

Nincsen általános recept arra, mikor lehet egyedül elengedni iskolába a gyereket, hiszen nincs két egyforma lurkó, és az sem mindegy, milyen messze van az intézméy. Nem mindegy, hogy az utca végén, pár perc gyaloglással elérhető, vagy messzebbre kell menni, esetleg biciklivel közlekedik a gyerek – ezeket a szülőnek kell mérlegelnie. 

Mielőtt egyedül indítanánk útnak, válasszuk ki a gyerekkel együtt a legbiztonságosabb útvonalat, és alaposan, többször járjuk vele végig. Hívjuk fel a figyelmét a veszélyesebb útszakaszokra, bonyolultabb kereszteződésekre, és általában magyarázzuk el neki – életkorának megfelelően – a szabályos és körültekintő közlekedés alapjait. 

Mindig zebrán keljen át a gyerek az úttesten (Fotó: Police.hu)

Tanítsuk meg neki, hogy semmi esetre se keljen át az úttesten olyan helyen, ahol nincsen kijelölve gyalogosátkelő. Azt is kössük a lelkére, hogy amikor átkel a zebrán, akkor is alaposan nézzen körül az úttesten, semmiképpen se nyomkodja a telefonját, és ne legyen fülhallgató a fülében, mert akkor nem hallja a közlekedés zaját. 

Egy gyerekre nem csak a közlekedés miatt leselkednek veszélyek, más helyzetekben is bajba kerülhet. Ha például eltévedne, beszéljük meg vele, hogyan kérjen segítséget egy felnőttől, vagy hogyan hívjon fel minket telefonon. Tanítsuk meg neki, hogy soha ne kövessen idegeneket sehová, és semmiképpen ne álljon szóba idegenekkel. Kizárólag olyan emberben bízzon meg – legyen az rokon, barát, szomszéd – akiről a család korábban már meggyőződött, hogy megbízható. 

Nektek is tetszett Tóbiás és Balambér meséje? Minden héten frissülő történetünket kövessétek itt az Autószektoron, naponta új játékokért, tanácsokért pedig lájkoljatok minket a Facebookon!

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.07.13
Az Audi RS Q8 Performance a Nürburgringen is megdöntötte az SUV-k pályarekordját. ..
2024.07.13
Az ipari gázokra specializálódott Messer és a Toyota Tsusho Europe bejelentette, hogy "SympH2ony"....
2024.07.13
A Bridgestone a párizsi olimpiai- és paralimpiai játékok világszintű támogatójaként nemcsak a....
2024.07.13
Egy 61 éves férfi valószínűleg rosszul húzta be a kéziféket, amikor az ausztriai Penzingben egy....
2024.07.12
Az extrém hőségben gyakrabban meghibásodhatnak a többnyire túlkoros vasúti járművek, berendezések....
2024.07.12
A War Horse furgonok a Mercedes-Benz Sprintert használják alapként, viszont a 35 hüvelykes 'Nitto....
2024.07.12
A MINI izgalmas belépőre készül az idei Goodwood Festival of Speed sebességfesztiválon: egyszerre....
2024.07.12
Bejárta a hír a nemzetközi sajtót, hogy a Volkswagen takarékossági okokból korlátozza a TOP....
2024.07.12
Több mint 1600, fővárosban közlekedő autó- és trolibuszon jelentek meg a holttérre figyelmeztető....
2024.07.12
Két virtuális csapat Európa-bajnoki cím, a német és az angol túraautó bajnokságokban szerzett....