autószerelő

Taroltak a csonkás autószerelők a Szakma Kiváló Tanulója versenyen

2024.05.16.

A szegedi Csonka János Technikumban tanul az ország két legjobb autószerelője és a legügyesebb autóelektronikai műszerésze. Az osztálytársak két első és egy második helyet szereztek a Szakma Kiváló Tanulója verseny döntőjén, ami iskolatörténeti siker.

Május elején a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Verseny döntőjében sikeresen szereplő diákokat és felkészítőiket köszöntötte a Csongrád-Csanádi Kereskedelmi és Iparkamara Szegeden. A válogató versenyekről 16 vármegyei tanuló jutott be az országos döntőbe, melyet április 24. és 26. között szerveztek meg a XVII. Szakma Sztár Fesztivál részeként Budapesten.

Sikercsapat: Szetei Zoltán, Figura Szilárd és Pintért Tamás

Az országos döntőn a megyéből öten első, négyen második helyezést értek el, és ugyancsak négy diák állhatott még fel a dobogóra harmadikként. Őket egy mesterlevél-átadó ünnepség keretein belül külön is köszöntötte dr. Kőkuti Attila, a megyei kamara elnöke. Portálunk még az öltönyös ünnepség előtt, iskolájukban kereste meg az Szegedi SzC Csonka János Technikum diákjait, az ország két legjobb autószerelőjét és a legkiválóbb autóelektronikai műszerészét.

Hazánk legjobb autóelektronikai műszerész tanulója, Figura Szilárd Szeged kertvárosában, Kiskundorozsmán él. – Jó értelemben véve mániákus, szakmai zseni, büszkék vagyunk rá, mert néha már sikerült könnyed beszélgetésre is rábírni, persze végignyomta az iskolát kitűnővel – mondta mosolyogva az igazgatónő a Csonka plakettes diákról.  

Szetei Zoltán kék felsőben szerel

Portálunknak Szilárd úgy nyilatkozott, hogy egy év technikusira még biztosan az iskolában marad, amiből persze könnyen lehet kettő is, ha pluszban megcsinálná az Alternatív járműhajtási technikusit is. – Gyakorlati helyem a szegedi Xenix Car Kft. volt, a műszaki egyetemre készülök, az még nem dőlt el, hogy Győr vagy Budapest a cél – mondta portálunknak a sokat kerékpározó és szabad idejében is szívesen szerelő diák.

Hódmezővásárhelyen él és Szegedre leggyakrabban a tram-trainnel jár az ország legjobb autószerelő tanulója, Pintért Tamás. Ő is Csonka plakettes, és osztálytársához hasonlóan maradna még az iskolában a technikusira, a felsőfokú továbbtanulásról azonban még nem döntött.

– A hódmezővásárhelyi Mesterautó szerviz volt a gyakorlati helyem, sokat köszönhetek Olasz Gábor egyéni vállalkozónak. Van már jogosítványom autóra, de szabadidőmben szívesen motorozok is. Egy veterán, 1973-as gyártású Simson Schwalbe a járgányom – mondta Tamás. (E sorok írója a ’70-es évek második felében vásárolt egy ilyet, a vadonatúj, jellegzetes kanta kék színű Schwalbe akkor 5500 forintba került.)

Pintér Tamás a zsűritagok gyűrűjében

A Szeged kertvárosában, Tápén élő Szetei Zoltánt csak osztálytársa, Tamás tudta megelőzni az autószerelők közül a Szakma Kiváló Tanulója verseny országos döntőjén. Ahogy a többieknek, neki is van már B-kategóriás jogosítványa. Érdekes, hogy a gyakorlatot a szegedi Vas Autószervizben abszolváló diáknak az átlagosnál erősebben kellett küzdeni a jó, vagyis a második helyezésért.

– Komoly hátránnyal indultam, úgy kezdődött a döntő előválogatója előtti utolsó, győri verseny, hogy 25 perccel később kezdtem el szerelni. Egyszerűen elfelejtettek szólni. Különben minden más lényeges információt közöltek velem, ezt nem. Még szerencse, hogy megkérdeztem – mondta portálunknak Zoltán. A szegedi diák erre úgy „megmérgelte” magát, hogy Győrből az első helyen jutott be az országos döntőbe.

A baj itt sem járt egyedül, Zoltán a versenyfeladatokból csak két oldalt kapott meg a három helyett. – Túl gyorsan készen lettem vele, akkor derült ki, hogy ott van a fiókban a harmadik oldal, csak valaki elfelejtette a lapokat rendesen összetűzni – emlékszik vissza az ezüstérmes autószerelő tanuló, aki így elég hamar szembesült a „való élettel”.

Figura Szilárd koncentrál

Némileg nehezítette az autószerelők döntőjét, hogy nem mechanikus feladatot kaptak, hanem autóelektronikai rendszerek mérését. Ezen kicsit azért meglepődtek, hiszen inkább mechanikus szerelésre számítottak. Zoltánnak például fojtószelepházat kellett kimérni, feszültség alá helyezni. Mondjuk, ma már munka legtöbbször úgy kezdődik, hogy rácsatlakoztatják az autót a szakszerviz számítógépére…

A tanulókat Győrbe, az Audi Oktatóközpontba és az országos döntőre is Győri Sándor szaktanár kísérte el, de a csonkás diákos sikerében oroszlánrésze volt Kerekes Pálnak és Horváth Zoltánnak is. Utóbbi kettő már úgynevezett továbbszolgáló nyugdíjas, míg a kísérőtanár most májusban tölti be a korhatárt. Az igazgatói irodában történt beszélgetésen mindhárom oktató köszönte a fiúknak ezt a szép búcsút, az iskolatörténeti jelentőségű eredményt. Hozzájuk csatlakozott az igazgatónő is, aki azt emelte ki, hogy így kell búcsúzni az OKJ-s képzéstől, a fiúk voltak ugyanis az utolsó évfolyam.

Diákok és tanárok civilben az igazgatói irodában

A diákok természetesen százszázalékos felmentést kaptak mind az írásbeli, mind a szóbeli és a gyakorlati vizsga alól. Van egy ötödik helyezettünk is, ő Hajdú Dominik járműfényező. Rá is érvényes teljes felmentés. Azt érdemes még róla tudni, hogy csak 17 éves, és Hódmezővásárhely környéki tanyájukról 5 kilométert biciklizik tram-trainhez, amivel Szegedre utazik.

A sikeres diákoknak nem lesz gondjuk a munkaerőpiacon, a Porsche Győr szervizvezetője gyakorlatilag állásajánlatot adott a fiataloknak, ráadásul ez nem csak Győrre, hanem a teljes országos hálózatra értette. Egy telefonba kerül, ha a gyerekek úgy döntenek...

Az egyik versenyfeladat

További autós tartalmakért kövess minket Facebookon is!

 

 

Az oldal fő támogatója

 

2024.06.16
Ötven vadonatúj csuklós dízelautóbuszból álló flotta érkezik jövőre a fővárosba. A modern,....
2024.06.16
A Monacói Nagydíjon leleplezett Purespeed Speedster a limitált szériás, exkluzív Mythos sorozat....
2024.06.16
A heti rajzunk készítője Kelemen István. Rajzának címe: Gyógymód. ..
2024.06.16
A Legfelsőbb Bíróság új ítélete: a részegség „ránézésre” is megállapítható. ..
2024.06.16
Egy évvel a centenáriumi győzelem után a Ferrari megismételte a bravúrt a Le Mans-i 24 órás....
2024.06.16
Ambivalens érzéseket támaszt bennem használttesztünk mai főszereplője, hiszen még annyira fiatal,....
2024.06.16
Egy európai központú, globális piaci elemző szervezet összeállította a legjobb fiatal használt....
2024.06.16
Már csak egy hét és újra eljön a Múzeumok Éjszakája, június 22-én az ország számos pontján várják....
2024.06.16
Súlyos közlekedési baleset történt vasárnap kora délután az Országos Katasztrófavédelmi....
2024.06.16
A dél-karolinai Charleston melletti gyárban megkezdődött a Volvo új elektromos zászlóshajó SUV-ja....